Skrbi za slovensko košarko, čeprav talentov ne manjka

Košarka 7. Okt 202219:30 0 komentarjev
Peter Markovinovič. Foto: FIBA

Košarkarski klub Rogaška se je po skoraj desetletju podal na novo pot. Odšel je Damjan Novaković, ki je bil Rogaški Slatini kot igralec in trener zvest kar 15 let, na njegovo mesto pa so ustoličili debitanta na položaju glavnega trenerja članskega moštva Petra Markovinoviča. Talentirani strateg je za Sportklub spregovoril o novih izzivih in tudi o prihodnosti slovenske košarke, v katero ima kot selektor slovenske reprezentance do 20 let odličen vpogled.

Rogaška je bila zadnjih devet let, ko jo je z roba parketa vodil zdaj že trener lokalnega tekmeca iz Šentjurja Damjan Novaković, sinonim za konstantnost. V vseh letih so se prebili v končnico, v ligo za prvaka so se Slatničani prebili osemkrat zapored in dvakrat tudi vse do finala. Na prvi naslov še čakajo. Večino časa je bil pomemben člen članskega moštva tudi Peter Markovinovič. Kar osem let je bil desna roka Novakovića in tako močno prispeval k uspehom v zadnjem desetletju. A napočil je čas za spremembe, predsednik kluba Kristjan Novak je ocenil, da klub potrebuje novo energijo.

Peter jih je prepričal z ambicioznostjo in perspektivnostjo. To je zanj debi na čelu članskega moštva, kar je za seboj potegnilo tudi nekaj presenečenj: “Delam številne in tudi drugačne stvari, za katere si prej nisem niti predstavljal, da jih bom moral opravljati. Delo zahteva celega človeka, v košarki sem 24 ur na dan, vse dni v tednu.”

Ekipa Rogaške za sezono 2022/23. Foto: KK Rogaška

Številne kadrovske spremembe so terjale precej energije, saj je šlo ob predaji poslov, do nedavnega je namreč opravljal tudi vlogo vodje mladinskega pogona, za dolgotrajen proces. S tega vidika bo v prihodnje lažje, proračun in z njim povezani rezultatski cilji pa ostajajo podobni prejšnjim letom. “Kot vse ekipe imamo željo po četrtfinalu in nato naprej po polfinalu. Potem pa bomo videli v kakšnem stanju bomo mi in nasprotniki ter kako daleč bo šla sezona,” pove Markovinovič.

Od predhodnika na klopi se je precej naučil, zdaj si želi v zgodbo dodati še kanček svojega mozaika. Svojo filozofijo gradi na moderni košarki. “Če pogledamo sodobno košarko, je postala met za tri točke ter atletika. Kdor jih zadene več, ta zmaga. Želja je, da v prvi fazi igramo obrambno naravnano in agresivno ter prihajamo do hitrih zaključkov. Bomo videli, koliko nam bo to uspevalo, sicer bomo morali sistem igre malce prilagoditi.”

Za uvod v novo sezono slovenskega prvenstva so Rogaško visoko ugnali Krkaši, v drugem krogu pa se bodo v soboto pomerili s Šentjurjem. V Rogaško Slatino tako že prvič prihaja nekdanji strateg.

Na državni ravni vse večje pomanjkanja kadra

Kot igralec je šel skozi vse mlajše selekcije in nosil tudi kapetanski trak članske ekipe Rogaške, a že zgodaj košarkarske čevlje obesil na klin in prestopil v trenerske vode. Delo v mlajših selekcijah so prepoznali tudi na Košarkarski zvezi Slovenije, tako mu je bil zaupan selektorski položaj fantov do 18 let. S to generacijo slovenskega podmladka je minulo poletje nastopal še v kategoriji do 20 let.

Peter Markovinovič je Slovenijo na EP do 20 let popeljal do 10. mesta. Foto: FIBA

Za mlade trenerje je v Sloveniji sicer dobro poskrbljeno, nam razkrije v pogovoru. “Kar se tiče Združenja košarkarskih trenerjev Slovenije in izobraževanja je na vrhunskem nivoju. Če imaš željo, dobiš vse, kar si želiš. Veliko dela je treba vložiti v sebe, veliko je ogledov posnetkov in literature, a če je ne znaš prebrati in razumeti, potem ti to le jemlje energijo. Je težko delo, ves čas si javnosti na očeh, strokovnjaki te ocenjujejo iz dneva v dan, a to je tisto, kar si želiš, sicer nisi pravi za to delo.”

Vse sicer ni rožnato. Glava težava se skriva v pomanjkanju sredstev, s čimer se v zadnjem obdobju sooča večina športnih kolektivov pri nas. “Če sem objektiven, bom rekel tako. Mislim, da nas čaka nekaj težkih let, dogaja se pomanjkanje trenerskega strokovnega kadra, pomanjkanje sodnikov in pomanjkanje slovenskih igralcev. Na državnem nivoju bo potrebno določene zadeve glede pokroviteljstva in obdavčitve spremeniti, da bi tako klubom zagotovili večja finančna sredstva.”

Država ostaja gluha za šport

Na državo apelirajo praktično vsi slovenski klubi. Če ostanemo pri košarki, so razočaranje nad neposlušnostjo in neodzivnostjo države v pogovorih za Sportklub izrazili v praktično vseh klubih Lige Nova KBM. Sprememb ni na vidiku, kvečjemu bi klube lahko še dodatno po žepu udarila sprememba zakonodaje. V pripravi je namreč novi zakon o dohodnini, ki dodatno obdavčuje samostojne podjetnike, kakor ima zaposlitev urejeno tudi večina športnikov v Sloveniji.

Peter Markovinovič. Foto: FIBA

Talentov ne manjka, a delo trpi

Čeprav so vložki vse manjši, se na sončni strani Alp še naprej rojevajo košarkarski talenti. “Ti še vedno obstajajo, vse od selekcije U20 do U16. Dejstvo pa je, da je košarka postala zelo atletska in se igra na moč, žal 16-letnik ne more biti na nivoju članskega igralca, tudi starejši fantje imajo težave, da odgovorijo na fizične napore,” razloži Markovinovič.

Za boljši razvoj bi potrebovali predvsem več strokovnega kadra, je dodal: “Zagotovo mora imeti vsak članski trener dva pomočnika, kondicijskega trenerja in fizioterapevta. Da sta fizioterapevt in kondicijski trener na voljo tudi za mlajše kategorije in tako navzdol. Da ima tudi trener selekcije do 18 in 16 let na voljo pomočnika trenerja, s katerim sodelujeta. V trenerske štabe je treba vlagati in jih izobraževati. Kolikor vložiš, toliko dobiš.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!