Filmska zgodba: od kmeta do prvega zvezdnika ZDA (VIDEO)

Košarka 8. Sep 20237:59 0 komentarjev
Foto: FIBA

Zgodba dvanajstega člana ameriške košarkarske reprezentance je za holivudski celovečerni film. Zrasel je na kmetiji v mali vasici Newark v zvezni državi Arkansas. Niso mu napovedovali bleščeče kariere, na naboru niti ni bil izbran, a je danes z naskokom prvi zvezdnik ZDA na Filipinih. Spoznajte Austina Reavesa.

Čeprav se vsi v njegovi družini strinjajo, da bi bil slab kmetovalec, se je zdel njegov rezervni načrt še bolj nor – postati igralec v ligi NBA. Austin Reaves je veljal za fanta iz majhne vasi, ki ne premore velikega košarkarskega talenta in je za profesionalno raven tudi atletsko premalo nadarjen.

Vse življenje je poslušal, da je presuh in prepočasen. Da preprosto ni dovolj dober. Po preboju v ligo NBA je večkrat zatrdil, da ga je to le še podžgalo in je želel z uspehom vsem dvomljivcem zapreti usta in jih poslati v tri krasne.

“Prihajam iz zelo malega mesteca. Ni prav veliko ljudi pričakovalo, da bom prišel do te točke in zastopal svojo državo. Veliko mi pomeni, da so me tako sprejeli,” je 25-letni branilec povedal v Manili, kjer je z naskokom najbolj oboževan ameriški košarkar. Tako zaradi svoje zgodbe, kot predvsem zaradi klubskih barv. Los Angeles Lakers so najbolj oboževana NBA franšiza na s košarko obsedenih Filipinih.

Foto: FIBA

Skoraj oblekel dres Nemčije

Reaves ima tudi nemške korenine, njegova babica je Nemka, kar mu je omogočilo, da je leta 2022 pridobil nemško državljanstvo. Letos je tudi izrazil zanimanje za nemško reprezentanco, a je nato prejel vpoklic s strani ameriške izbrane vrste.

Američani so tudi z njegovo pomočjo v četrtfinalu svetovnega prvenstva zmleli Italijo. Ob zmagi je vpisal 12 točk, 4 skoke in 3 asistence. Poskrbel je tudi za potezo tekme, ko je žogo skozi obroč zabil neposredno po skoku v napadu. Na dosedanjih sedmih dvobojih le dvakrat ni vpisal dvomestnega števila točk, s povprečjem 11 točk pa je celo tretji strelec moštva za Anthonyjem Edwardsom in Mikalom Bridgesom.

Podobno kot Luko Dončića, ga navdušeno pospremijo na vsakem koraku. Ob predstavitvi, stiku z žogo, predvsem pa ponorijo ob njegovih vragolijah na parketu. Ker se je moral vso kariero dokazovati, je v igri izjemno agresiven, čvrst in odporen. Kar pet let je igral tudi univerzitetno košarko. Nase je zares opozoril šele v zadnjih dveh sezonah v Oklahomi, a ne dovolj, da bi bil izbran na naboru.

Z žilavostjo prepričal Jezernike

Poleti 2021 si je priboril dvostransko pogodbo z Jezerniki, ki so ga že po enem mestu povišali in v podpis ponudili klasično pogodbo kot polnopravni član slovitega moštva. Že kot novinec je pokazal, da sodi med košarkarsko elito. V svoji drugi sezoni pa postal pomemben člen kluba. Do zdaj najboljšo košarko je pokazal v letošnji končnici, ko je imel na 16 tekmah povprečje 16,9 točke, 4,4 skoka in 4,6 asistence.

Austin Reaves
Foto: Profimedia

Pred prihodom na Filipine so ga opozorili, da je tukaj izjemno priljubljen, a kaj takšnega ni pričakoval. Tudi ob zmagi ZDA v četrtfinalu smo lahko začutili izjemno energijo, ki jo domači ljubitelji košarke čutijo do njega. Po obračunu pa je bil najbolj oblegan tudi med novinarji.

“Vedno, ko zmagaš, je zabavno. Igrali smo lepo košarko. Pohvaliti moram navijače, to je nekaj čudovitega in mi pomeni veliko. Zares jih cenim,” je bila njegova prva misel pred morjem predstavnikov sedme sile.

Pred začetkom prvenstva je Reaves v Manili obiskal Sneaker Expo in tam predstavil svojo linijo košarkarske obutve – Rigorer AR1. Na dogodek je nepričakovano prišlo kar 6.000 obiskovalcev.

“Vse skupaj je zame nenavadno. Ko nisem na parketu, sicer o tem ne razmišljam. Sem le običajen človek. Grem domov, se slišim z družino, igram video igre in golf. Ko sem na igrišču, pa vse skupaj zelo cenim,” še pravi Reaves, ki bo letos vstopil v svojo tretjo sezono v ligi NBA, danes ob 14.40 pa z ZDA proti Nemčiji, svoji nesojeni reprezentanci, lovil uvrstitev v finale svetovnega prvenstva.

Potem ko je v prvih dveh letih v med profesionalci zaslužil skupno 2,5 milijona dolarjev, je julija Jezernikom zvestobo podaljšal vse do konca sezone 2026/27. Nova štiriletna pogodba mu bo navrgla 53,8 milijona ameriških zelencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!