Blažič pripravljen spremeniti igro, da bi pomagal ekipi

Košarka 18. Sep. 202119:26
Delite:
Kapetan Jaka Blažič bo motor igre zmajev, ki letos merijo zelo visoko.

Na superpokalu proti Krki se je v taboru Ljubljančanov potrdilo, da gredo v sezono brez tradicionalnega organizatorja igre, zato bo letos igra slonela na več posameznikih, je po zmagi razlagal Jaka Blažič. "Tudi jaz moram morda spremeniti način igre," je odvrnil kapetan zmajev.

Ljubljančani so Krko zlomili šele v zaključku tekme, ko sta se s ključnima potezama izkazala Edo Murić in Jacob Pullen. Prvič so se na ogled sicer postavili štirje novinci, med katerimi je najbolj navdušil center Zach Auguste, ki je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca tekme, zbral je 23 točk in 14 skokov. Prav pod obročem so imeli zmaji lani še največ težav, potem ko se je hudo poškodoval Mathiang Mangok.

“Naša igra še ni na nivoju, veliko je še napak, tako v obrambi kot napadu. Površni smo, sploh v napadu, kjer še spoznavamo, kakšne so prednosti in slabosti posameznikov. Še kar nekaj kilometrov nam manjka, da pridemo do stanja, s katerim bomo zadovoljni,” je po tekmi razlagal Jaka Blažič, ki je zbral 12 točk.

Težava organizacija napadov

Da bo vsako tekmo nevaren za strelsko eksplozijo je pokazal Pullen, ki je tekmo končal s 15 točkami, čeprav je v prvem polčasu ostal brez točke. Hvaležen in vsestranski se zdi tudi Melvin Ejim, medtem ko je bil tokrat povsem nerazpoložen Marcus Keene. Od njega bo močno odvisen uspeh zmajev v letošnji sezoni.

Jurica Golemac v pogovoru s prvim organizatorjem igre

S 175 centimetrov visokim Američanom so v Ljubljani želel zapolniti vrzel, ki je nastala po odhodu Kendricka Perryja, a gre za povsem drugačno vrsto “enke”, saj je bolj strelec kot organizator.

Blažič, ki je skrb izrazil že po pripravljalni tekmi proti Bayernu, rešitev vidi v ekipni igri: “Ja, tudi jaz moram morda spremeniti način igre, vključevati ostale igralce, manj napadati koš. Nimamo klasičnega playmakerja, tukaj je Luka Rupnik, ki pa ni naš prvi organizator igre. Marcus Keene bolj pogleduje proti košu, tudi ostali bomo morali pomagati.”

Pritisk je motivacija

Zaradi kvote tujcev je brez nastopa ostal še četrti Američan v moštvu Jackie Carmichael, prav tako v kadru ni bilo Srba Marka Radovanovića. Vidno vlogo bo imel tudi Luka Ščuka, ki pa se je v tekmo s Krko pognal preveč neučakano in si hitro pridobil tri osebne napake. Kader, ki ga ima letos na voljo strateg Jurica Golemac, je brez dvoma širši kot v lanski sezoni.

Cedevita Olimpija, superpokalni prvaki 2021.

“Verjamem v to ekipo, a gremo korak za korakom. Težko rečem, če smo za sam vrh, ničesar ne bom napovedoval, naj teren pokaže iz kakšnega testa smo,” je dejal Jaka in spregovoril tudi o pritisku, ki ga prinašajo veliki vložki kluba v Ljubljani, ki letos na vseh frontah meri visoko: “Smo v tretjem letu tega projekta. Vsako leto poudarjamo, da bomo naredili korak naprej. Čutiš pritisk, v prvi vrsti do sebe in tudi do vseh, ki navijajo za ta klub. A ni to nek pritisk, bolj dodatna motivacija.”

Za konec je nekaj besed namenil tudi novomeški Krki, ki je sestavila mlado in talentirano moštvo, s katerim bo v Sloveniji znova glavni tekmec Ljubljančanov: “Krka se nam je že lani dostikrat zoperstavila, sploh potem, ko jih je prevzel Dalibor Damjanović. Dobro delajo in so na pravi poti, da dajo tudi kakšnega talenta, novo košarkarsko ime, ki bo lahko igralo tudi za reprezentanco.”

Že naslednjo soboto, v 1. krogu lige ABA, se bosta največja slovenska tekmeca pomerila še drugič zapored.

Komentari

Vaš komentar