Bogati Arabci na jadranskem pragu

Košarka 11. Mar 20249:36 0 komentarjev
Dubaj
V Dubaju se pripravljajo na vstop v ligo Aba. Foto: Profimedia

Po večtedenskih govoricah bo ta teden zgodba o zbliževanju košarkarskega Dubaja z ligo ABA in evroligo dobila tudi bolj otipljivo obliko.

Čeprav je mlada ekipa Dubaja v tej sezoni nastopala v turnirskem sistemu lige ABA do 19 let, pa klub iz Združenih arabskih emiratov vendarle za širšo košarkarsko javnost ostaja nekaj namišljenega ali zgolj teoretičnega. Kot lik o katerem se veliko govori in piše, a ga ni še nihče videl. Vseeno pa bodo govorice o tem, da se košarkarski kolektiv hitro rastočega kraja, ki ga poganjata turizem, trgovina, transport in nafta, vključuje v Evropo, postale bolj oprijemljive. Finančni investitorji arabskega košarkarskega projekta bodo skupaj z vodstvenim delom ta teden vizijo predstavili tako vodstvu lige ABA kot tudi evrolige.

Že v torek se bo sestala skupščina lige ABA. Kot smo uspeli izvedeti, je na dnevnem redu tudi uradno predvidena predstavitev Dubaja z idejo o vključitvi v regionalno tekmovanje že za sezono 2024/25. Na mizi bo tudi predlog o širitvi tekmovanja, še pred tem pa bodo morali člani skupščine prilagoditi notranjo ureditev. Deležnike naj bi arabski gostje poskušali omehčati tudi z vzporednimi neposrednimi investicijami v celotno tekmovanje, po vsej verjetnosti z novim generalnim pokroviteljem lige.

Vključevanje v ligo ABA je usklajeno tudi z zbliževanjem z evroligo. Ta teden naj bi se namreč sestalo tudi vodstvo najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Na tej ravni naj bi bil Dubaj deležen postopnega prehoda med elito, kar pomeni, da bi v sezoni 2024/25 nastopal v EuroCupu. Ta bo, znova s Cedevito Olimpijo, kot vse kaže, tudi v novi sezoni še v obliki samostojnega tekmovanja. Do združitve s Fibino ligo prvakov pa bi lahko prišlo leta 2025.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!