V živo na SK: Lanska rivala v povsem novih preoblekah

Košarka 25. Sep 20239:11 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Z današnjim superpokalom med Cedevito Olimpijo in Kansai Heliosom, ki si ga boste lahko ob 17.30 v živo ogledali na Sportklubu, se uradno začenja nova sezona v slovenski klubski košarki. Trenutno je več vprašanj kot odgovorov, saj sta obe moštvi močno prevetrili zasedbi in menjali tudi glavnega trenerja. Tako bomo danes dobili prvi vpogled v nova razmerja moči na domači sceni.

Derbi ljubljanske kotline je povsem zaznamoval lansko sezono slovenske košarke. KK Kansai Helios Domžale, kot se po novem imenuje domžalski prvoligaš, ki je preoblekel tudi svoj logotip in se znebil ameriškega vzdevka “Suns”, je bil zadnje leto v vseh tekmovanjih prvi izzivalec slovitejšega tekmeca. Z njim se je meril tako v superpokalu, finalu pokalu Spar kot tudi v sklepnem dejanju državnega prvenstva. V vseh treh primerih je lovoriko v vitrino pospravila Cedevita Olimpija.

Domžale bi lahko imele z lansko zasedbo, ki je imela z zdaj že nekdanjim trenerjem Dejanom Jakaro veliko kontinuiteto tako na klopi kot na parketu, precejšnjo priložnost, da preseneti trenutno še neprepričljivo in močno spremenjeno zasedbo Cedevite Olimpije. A tudi Domžalčani so se minulo poletje podali v prenovo kadra in so trenutno še neznanka.

Na klopi je veteran slovenskih parketov Damjan Novaković. Kapetan ostaja Blaž Mahkovic, še več upov bo letos položenih na mladega Tiborja Mirtiča, medtem ko sta ob njima praktično edina člana redne rotacije iz lanske sezone še Jan Zemljič in Lenart Sirc. Športni direktor Matevž Zupančič je v člansko moštvo dodal kar devet novincev.

“Začenja se nova sezona, naš nasprotnik je sestavil ekipo, ki sodi v končnico evropskega tekmovanja in polfinale regionalnega tekmovanja in je seveda več kot favorit za zmago. Na drugi strani je naša spremenjena in pomlajena ekipa, ki bo dala vse od sebe, da se predstavi v dobri luči in ponudi čim močnejši odpor,” je pred tekmo povedal Novaković.

Damjan Novaković je v Domžale prišel iz Šentjurja, foto: Aleš Fevžer

Spopadi za lovorike: Olimpija – Domžale 12:2

Ljubljančani so velik trn v peti Domžalčanov. V superpokalu so še brez lovorike v štirih poizkusih, od tega so brez naslova zaradi Olimpije ostali v treh primerih. V državnem prvenstvu so v finalu zaigrali šestkrat, vedno proti zmajem in se naslova veselili le ob prvem srečanju leta 2007. V finalu pokala Spar pa smo videli pet ljubljansko-domžalskih dvobojev, tudi v tem primeru so Domžalčani kot zmagovalci izšli le ob prvem srečanju, prav tako leta 2007.

Nasproti Novakoviću bo stal italijanski strateg Simone Pianigiani. Renomirano trenersko ime ima ob sebi celo enajst novih članov ekipe, oziroma kar 12, če prištejemo še Luko Ščuko, ki je vso lansko sezono izpustil zaradi težje poškodbe kolena. Zasedba še ni uigrana, kar dokazujejo trije porazi na superpokalu lige ABA v Podgorici.

Simone Pianigiani Cedevita Olimpija
Simone Pianigiani. Foto: Aleš Fevžer

V Ljubljano se je po enem letu vrnil tudi Jaka Blažič, kar bi moralo dati krila košarkarjem in navijačem. Veliko oči bo uprtih tudi v Gregorja Glasa, od katerega se pričakuje korak naprej v karieri. Med zmaji najdemo kar štiri Američane, največ bo najverjetneje odvisno od organizatorja igre Justina Cobbsa. Pod obročem bo največje breme na Hrvatu Karlu Matkoviću.

“Vemo, da predsezona še vedno traja in vemo, v kakšnem položaju se nahajamo. Napravili bomo vse, da uspešno vstopimo v novo sezono na domačih tleh in Cedevita Olimpija nadaljuje z osvajanjem lovorik v Sloveniji. K tekmi bomo pristopili resno, ne glede na to, da trenutno skušamo v naš sistem vklopiti nove igralce, obenem pa skušamo sanirati poškodbe, zaradi katerih ne vemo, kako bo v ponedeljek izgledala naša ekipa,” pred tekmo pravi Pianigiani.

Superpokal Slovenije, dvorana Planina v Kranju:

17.30 Cedevita Olimpija – Kansai Helios Domžale (v živo na Sportklubu)