Luka Dončić jasno in glasno: Ni govora!

Košarka 4. Apr 202318:17 > 21:10 0 komentarjev
Luka Dončić Jason Kidd
Foto: Profimedia

Dallas Mavericks so tri tekme pred koncem rednega dela sezone v skoraj povsem izgubljenem položaju. Matematika, ki bi jih popeljala v končnico, je vse bolj zapletena. Dovolj, da naj bi Teksašani zdaj premlevali, če ne bi bilo najbolje Luko Dončića in Kyrieja Irvinga predčasno poslati na počitnice. So se v Dallasu že vdali v usodo? Luka medtem vztraja, da o tem ni govora.

Dallas (37-42) lahko na lestvici zahodne konference v teoriji prehiti še štiri ekipe: Los Angeles Lakers (40-38), New Orleans Pelicans (40-38), Minnesota Timberwolves (39-40) in Oklahoma City Thunder (38-41). Vsaj tako pravi teorija, medtem ko je v praksi realen le še scenarij, po katerem bi kot zadnji v dodatne kvalifikacije za končnico smuknili pred Oklahomo.

Da bi Teksašani prehiteli enega od trojice New Orleans, LA Lakers ali Minnesota bi morali dobiti vse preostale tri tekme, medtem ko bi moral vsaj eden od naštetih vse preostale obračune izgubiti. Oklahomo lahko matematično prehitijo že z dvema zmagama, v kolikor bi izgubila vse tri tekme do konca rednega dela. Ali s tremi zmagami, če bi Oklahoma slavila enkrat.

Za končnico niso odločilne le naslednje tri tekme

Dallas je torej povsem odvisen od razpletov drugih obračunov in usode že nekaj časa nima več v svojih rokah. Res je, da bo do konca sezone vse tri tekme odigral doma, proti Sacramentu, Chicagu in San Antoniu, a tudi, če bi ujel zadnji vlak za dodatne kvalifikacije, bi to pomenilo, da bi moral za končnico vpisati še dve zmagi v gosteh.

V dodatnih kvalifikacijah bi se namreč Mavsi najprej pomerili proti devetouvrščeni ekipi Zahoda, ki bi imela zaradi boljšega izkupička prednost domačega parketa. Če bi bili uspešni na prvem gostovanju, bi jih nato za zadnje mesto v končnici čakalo še gostovanje pri poražencu iz dvoboja med 7. in 8. ekipo konference. Za nagrado bi jih nato čakal obračun z najboljšim moštvom zahodne konference - Denver Nuggets.

Nikola Jokić
Dallas bi se za nagrado, če bi se prebil do končnice, skoraj zagotovo pomeril z Denverjem. Foto: AP Photo/David Zalubowski via Guliver

Trije porazi za svetlejšo prihodnost

Zakaj Teksašani, čeprav jim matematika še dopušča uvrstitev v končnico, razmišljajo o tem, da bi že tri tekme pred koncem puško vrgli v koruzo? Odgovor je preprost. Ker bi jim to po sezoni odprlo veliko priložnost za svetlejšo prihodnost franšize.

Razlog se skriva v letošnjem naboru. Dallas svoj izbor v prvem krogu nabora 2023 dolguje New Yorku. Dolg je še posledica menjave za Kristapsa Porzingisa v sezoni 2018/19. A omenjeni izbor je zaščiten za prvih deset mest. To pomeni, da ga Dallas obdrži, v kolikor bo tudi po loteriji – ta je na sporedu 16. maja in so v njej vsi klubi, ki so ostali brez končnice – pristal med prvimi desetimi. V tem primeru bi se poplačilo dolga prestavilo v leto 2024.

Če bi se sezona končala danes, bi Dallas ostal brez končnice, trenutno pa ima 10. najslabši izkupiček zmag in porazov v celotni ligi NBA (37-42). S tem bi imel na loteriji 79,8 odstotka možnosti, da izbor ostane v prvi deseterici, oziroma posledično obstaja 20,2-odstotna verjetnost, da bi izbor zdrsnil na mesta od 11 do 14 in s tem odšel v roke New Yorku. Na loteriji sicer žrebajo le prve štiri izbore, nato se moštva zvrstijo glede na položaj na lestvici.

Luka Doncic, dallas
Foto: Profimedia

Luka ovrgel možnost predčasnega konca

Višji izbor zagotavlja večjo verjetnost za izbor košarkarja, ki bi se lahko razvil v ključnega člana moštva. Za nameček bi vsaj štiri sezone igral na razmeroma ugodni pogodbi, kar je v luči zahtevne navigacije znotraj zapletenih pravil lige NBA velika dodana vrednost. Alternativno bi se lahko Dallas odločil, da izbor, ki ima na trgu v menjavi veliko vrednost, izkoristi v menjavi za kakšnega že izdelanega košarkarja.

Zato ne preseneča, da v vodstvu Dallasa razmišljajo o potezi, ki jo je v ponedeljek z javnostjo delil dobro obveščeni novinar Athletica Shams Charania, ko je zapisal, da bodo Telički zadnje tri tekme rednega dela sezone morda odigrali brez prvih zvezdnikov Luke Dončića in Kyrieja Irvinga ter se tako še pred koncem odpovedali končnici. Velja dodati, da gre seveda za neuradne trditve, mnenje vodilnih mož kluba se lahko v naslednjih dneh še spremeni.

Po torkovem treningu je sicer slovenski superzvezdnik z jasno izjavo povsem ovrgel vsakršno možnost, da proti Kraljem ne bi igral. "Jutri bom igral. Dokler obstaja možnost, bom igral," je zatrdil.

Oklahoma bo znova na delu dan prej kot Dallas in v noči na sredo gostuje pri Golden Statu. V primeru poraza bi se možnosti Teksašanov, ki gredo v boj 24 ur pozneje, še nekoliko povečale.