Danes še Nikola Jokić, jutri pa Luka Dončić

Košarka 27. Sep 202310:05 1 komentar
Nikola Jokić in Luka Dončić. FOTO: AP Photo/David Zalubowsk via Guliver

En mesec pred začetkom sezone v ligi NBA je slovita ameriška medijska športna mreža ESPN opravila raziskavo, ki je potrdila trend evropske individualne prevlade.

Američani si še niso dobro opomogli po novi reprezentančni zaušnici, po kateri so že napovedali sanjsko moštvo za Pariz 2024, ko se košarkarska pozornost že preusmerja na novo sezono v ligi NBA. Ta bo znova zelo evropsko obarvana. To potrjujejo tudi odgovori petnajstih neimenovanih trenerjev, oglednikov in funkcionarjev v posebni raziskavi, ki jo na svoji spletni strani objavlja v ligo NBA zelo vpeti ESPN.

Medtem ko strokovnjaki največ možnosti za naslov prvaka pripisujejo Bostonu, kjer bo sicer igral tudi latvijski velikan Kristaps Porzingis, pa je povsem v znamenju Evropejcev predel o posameznikih. Najbolj pomenljivo je bilo vprašanje o prihajajočih novincih. Ker vsi pričakujejo dominacijo francoske senzacije, so strokovnjake vprašali, kdo med novinci bo najboljši čez pet let, a njegovo ime ni Victor Wembanyama.

Dokaj enotna je bila petnajsterica pri vprašanju, kdo bo najkoristnejši posameznik sezone 2023/24. Nikola Jokić je prejel kar devet glasov, po dva Giannis Antetokounmpo in Jayson Tatum, enega pa Devin Booker in Donovan Mitchell. Še bolj prepričljivo “zmago” je srbski član Denverja slavil ob vprašanju, kdo je trenutno najboljši posameznik v ligi. Prejel je 13 glasov, prestala dva pa Antetokounmpo.

Giannis Antetokounmpo. Foto: Profimedia

Zanimiv pa je pogled v prihodnost. Kdo bo najboljši košarkar lige NBA čez pet let? Na vrhu seznama se je znašel Luka Dončić. Ljubljančan, za katerega strokovnjaki menijo, da bo prav tedaj na vrhuncu moči, je prejel šest glasov, s tremi mu je sledil Anthony Edwards, dva sta prejela Jokić in Wembanyama, po enega pa Shai Gilgeous-Alexander in Tatum.

Klubi lige NBA sicer prav te dni začenjajo uradne skupne priprave na novo sezono. Ta se bo uradno začela 25. oktobra. Že pred tem pa klube čaka niz pripravljalnih tekem. Led bo prebil prav Dončićev Dallas, ki se bo že 5. in 7. oktobra dvakrat pomeril z Minnesoto. Tekmi bo gostil Abu Dabi.