Še zadnji podpis v karieri Gorana Dragića

Košarka 21. Sep 202318:30 0 komentarjev
Goran Dragić. Foto: Profimedia

Od zadnje tekme je minilo že več kot 150 dni. Vmes je dopolnil 37 let. Njegovo zdravstveno stanje še zdaleč ni brezhibno. Na pragu nove sezone ohranja vselej nehvaležni status "brez kluba". Toda Goran Dragić v košarki še ni rekel zadnje besede. Pričakovati je, da bo v kratkem podpisal še svojo zadnjo pogodbo v dolgi in uspešni karieri. Kot naravna izbira se ponuja Miami Heat.

Luka Dončić je po koncu svetovnega prvenstva zajel sapo pred zaključnimi pripravami na šesto sezono v dresu Dallasa, drugo pod veljavno pogodbo, a že v luči lovljenja še zadnjega pogoja za rekordno pogodbo, ki bi jo lahko podpisal že čez dve leti. Vlatko Čančar bo kot član Denverja prihodnje mesece preživel v znamenju rehabilitacije po hudi poškodbi kolena. V ZDA se, resda še daleč od severnoameriške poklicne lige NBA, selita tudi obetavna Jan Vide (UCLA) in Saša Ciani (Xavier Musketeers). V študentski konkurenci bo svoj prostor pod ameriškim soncem čakalo še nekaj slovenskih mladeničev. A ob naštevanju Slovencev na drugi strani Atlantika seveda manjka eno ime. Ime, ki je del elitnega ameriškega vrtiljaka že več kot 15 let. Goran Dragić.

Slovenski košarkar z najdaljšim stažem v ligi NBA se je po poletni potrditvi dokončne reprezentančne upokojitve, aktivnostih na zdaj že kar tradicionalnem košarkarskem taboru v Laškem ter obisku pripravljalne tekme Slovenija-Črna gora, kjer je v družbi ljubljanskega župana Zorana Jankovića sedel v prvi vrsti dvorane v Stožicah, zavil v molk. Tudi med svetovnim prvenstvom je bil na socialnih omrežjih redko aktiven, zbodla in nasmejala ga je predvsem objava enega od srbskih medijev, v kateri je s kritično izjavo o sodniki v glavni vlogi nastopal njegov brat Zoran. V zraku pa je vseskozi lebdelo vprašanje klubske prihodnosti. Tako je tudi danes.

Nazadnje je igral za Milwaukee. Foto: Profimedia

Goran Dragić se trenutno nahaja v Miamiju, ki je ob Ljubljani postal njegov drugi dom. Po vsej verjetnosti gre tudi za kraja, med katerima bo razpet po koncu kariere. Ta trenutek se nezadržno bliža. Gogi bo namreč po vsej verjetnosti še pred poletjem košarkarske copate obesil na klin. Še pred tem pa se bo na simbolični ravni poslovil od krajev, kjer domujejo klubi najmočnejše lige na svetu. Pričakovati gre namreč, da bo do začetka sezone podpisal svojo zadnjo pogodbo v karieri, in sicer enoletno veteransko. Dvomov o tem, da je prvi kandidat Miami Heat, kjer bi lahko služboval tudi po igralski upokojitvi, prav tako ni.

Miami ima trenutno na svojem seznamu 13 košarkarjev, še peterica ima sklenjeno pogodbo za prihod na priprave, trojica pa je s tako imenovano “two way pogodbo” z eno nogo v razvojni ekipi. To matematiko utegne močno spremeniti Damian Lillard, ki se že lep čas omenja kot morebitni veliki Miamijev ulov. Ob njegovem prihodu bi na Floridi sprostili več igralnih mest, kar bi bila tudi niša za Gorana Dragića. Ta je sicer v ligi NBA igral tudi za Phoenix, Houston, Toronto, Brooklyn in Milwaukee, a je jasno, da je v obdobju 2015-2021 največji pečat pustil prav pri Miamiju. Ameriški viri so trdno prepričani o tem, da bo prav Miami tudi njegov zadnji klub.