Dežurni “gasilec” razkriva ključno težavo Cedevite Olimpije

Košarka 19. Mar 202311:53
Miro Alilović je v torek prevzel vodenje Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Začasni trener Cedevite Olimpije Miro Alilović, ki je napredoval po odhodu Jurice Golemca, je ob jadranski zmagi nad zagrebško Cibono podčrtal tudi osrednjo težavo slovenskih prvakov: "Ne delujemo kot ekipa."

“Zavedali smo se dvojne pomembnosti tekme. Po eni strani na rezultatski ravni in po drugi po psihološki plati. Vedeli smo tudi, da nam ne bo lahko,” je bil sobotne zmage proti Ciboni (91:85) v Tivoliju vesel Miro Alilović, ki je tako uspešno sklenil teden, v katerem je nasledil Jurico Golemca. “V delu tekme se je sicer videla nevroza. Fantje so bili neodločni. A so le strnili vrste, predvsem pa zaigrali bolje v obrambi in skoku. Posledično smo prihajali do lahkih košev,” je nadaljeval 46-letni Kamničan in izpostavil lepo število asistenc ter košev iz protinapadov. “To mi daje upanje, da gremo pravo smer.”

Pravi veliko priložnosti za večje spremembe sicer v tednu z dvojnim tekmovalnim programom, ki je vključeval tudi gostovanje, ni imel. “Ni bilo časa, da bi zares udejanjil svoje ideje in zamisli. Morda sem lahko z igralci delil po dve podrobnosti v obrambi in napadu. Predvsem pa sem se poskušal več pogovarjati. Zakaj? Da bi se vrnila samozavest. Obenem pa moramo začeti delovati kot ekipa. To je bila naša največja težava,” je dejal dosedanji Golemčev pomočnik in tako v slogu Andersenovega dečka iz Cesarjevih novih oblačil razgalil šibko točko Cedevite Olimpije.

Foto: Aleš Fevžer

“Verjeti drug drugemu. Moramo si kriti hrbet. Tukaj se vse začne. In pa disciplina. Na tem bo treba delati,” opozarja Alilović, ki je opravil tudi nekaj pogovorov s posamezniki. “A če se preveč pogovarjaš, ni dobro. Kratek pogovor in delo. Fantje morajo govoriti predvsem z dejanji na parketu,” je dejal nekdanji trener Slovana in Dynamica, ki je ob taktirki “podedoval” tudi zdravstvene težave, ki zaznamujejo tekočo sezono. Tako bo še nekaj časa. Trenutno je ključna težava krilni center. Edo Murič naj bi bil odstoten deset dni, Amar Alibegović celo tri do štiri tedne.

Olimpija sicer v prihodnjem tednu čakata Brescia in Partizan. Tekmi bosta služili tudi kot priložnost za nadaljevanje igralske preobrazbe. “Za vse nas je bila trenerska sprememba šok. Po drugi strani pa je to del našega poklica. Ko si sledijo treningi in tekme, te sistem potegne. Zadovoljen sem, da smo zdaj vsi, torej igralci in štab, osredotočeni na danes. Posvečamo se procesu treningov in tekem,” pravi novi strateg “zmajev”, ki se sicer dobro zaveda, da je evropska sezona že davno izgubljena, v ligi ABA pa se zdi optimalni domet polfinale.

V Stožicah medtem pospešeno iščejo novega trenerja. V zadnjo obdobje se najpogosteje omenja Črnogorca Dejana Radonjića, ki je nazadnje deloval pri atenskem Panathinaikosu. Za Alilovića to pomeni zgolj novo trenersko epizodo. Že tretjič je “gasilec” pri Olimpiji. Leta 2011 je vskočil po odhodu Jureta Zdovca, leta 2013 po predčasnem odhodu Saša Filipovskega.

Komentari

Vaš komentar