Jordanova polomija, ki mu bo vseeno prinesla ogromen dobiček

Košarka 17. Mar 202320:35
Foto: guliverimage

Michael Jordan je po 13 letih pripravljen prodati svoj večinski delež NBA franšize Charlotte Hornets. S tem se poslavlja edini temnopolti večinski lastnik v največjih ameriških športnih ligah.

Michael Jordan je franšizo kupil leta 2010 za 275 milijonov dolarjev, po nekaterih ocenah pa naj bi zdaj v zameno za svoj delež Hornetsov dobil celo 1,7 milijarde dolarjev.

Za nakup se zanimata zdajšnji manjšinski lastnik Gabe Plotkin in manjšinski lastnik franšize Atlanta Hawks Rick Schnall. Če bi Jordan prodal svoj delež, bi še vedno ostal manjšinski lastnik Sršenov.

60-letnik je franšizo prevzel ko je ta bila poznana še kot Charlotte Bobcats, s sezono 2014/15 pa so se “vrnili” Sršeni, ki so v Charlottu brenčali že med letoma 1988 in 2002. Kasneje je naziv Hornets nosila franšiza v New Orelansu, ki je zdaj poznana kot New Orleans Pelicans.

Jordan s komisarjem lige NBA Adamom Silverjem. Foto: AP Photo/Chuck Burton via Guliverimage

Pod Jordanovim okriljem se ekipa ni proslavila. V 13 letih so se Hornetsi zgolj trikrat uvrstili v končnico, vselej pa so izgubili v prvem krogu. V tem obdobju so osvojili le tri zmage v playoffu, zamenjali so pet glavnih trenerjev, le Kemba Walker in LaMelo Ball pa sta se udeležila tekme vseh zvezd. Leta 2017 je ta potekala prav v Charlottu.

Jordan je sicer s franšizo iz rodne Severne Karoline povezan že od leta 2006, ko je kupil manjšinski delež. Pred tem je bil delni lastnik Washington Wizardsov, a svoj delež je moral prodati po tem, ko se je vrnil na košarkarske parkete in oblekel prav dres Čarodejev.

Očitno se poslavlja edini temnopolti lastnik v največjih ameriških športnih ligah. V NBA, NFL, MLB in NHL je bil Jordan edina temnopolta oseba z večinskim deležem. V ligi NBA se sicer pojavljajo manjšinski lastniki, med drugim Dwyane Wade (Utah Jazz) in Grant Hill (Atlanta Hawks).

Komentari

Vaš komentar