Dragiću izkazal spoštovanje in ga prosil za dovoljenje

Košarka 21. Sep. 20218:49 > 8:53
Delite:
Goran Dragić. Foto: Getty Images.

Goran Dragić je avgusta po šestih letih in pol odšel iz Miamija in za seboj na Floridi pustil zelo velik pečat. Dovolj velik, da ga je njegov naslednik poklical in vprašal, če lahko v Vročici prevzame njegovo številko sedem.

Goran Dragić je v Miamiju poosebljal kulturo Vročice, ki čez lužo nosi veliko težo. V klubu, ki ga že 13 let v vlogi predsednika vodi legendarni Pat Riley, veliko stavijo predvsem na osebnost košarkarjev in vseh zaposleni. Slovenskega organizatorja igre so tam prepoznali za svojega. Od prvega dne, ko je prišel na Florido, kar se je zgodilo 19. februarja 2015, je nosil številko sedem. Skupno na 431 tekmah v rednem delu in končnici.

V ligi NBA so le še trije klubi, ki do danes niso upokojili niti ene številke. Poleg Toronta sta takšna še Los Angeles Clippers in Memphis Grizzlies. Slednji bodo sicer 11. decembra letos upokojili prvo, številko 50 Zacha Randolpha. Sledila bo še številka devet Tonyja Allena.

V ZDA so številke dresov precej pomembne in kadar kakšen košarkar zapusti moštvo, v katerem je pustil neizbrisen pečat, je lahko prevzem njegove številke sprejet kot znak nespoštovanja.

Kot je poročal dobro obveščeni ameriški novinar Tim Reynolds, osredotočen na delo Miami Heat, je Kyle Lowry želel obdržati številko sedem, ki ga spremlja že večji del kariere in jo je nosil tudi vsa leta v Torontu. Ker je ta številka kar šest let in pol v Miamiju krasila Goranov dres, je Lowry njegovo številko prevzel šele z dovoljenjem Slovenca.

Katero številko bo imel Goran v Torontu še ni uradno potrjeno, uradna spletna stran kluba ima trenutno ob večno zlatem kapetanu slovenske izbrane vrste, izpisano številko sedem. A ni izključeno, da bo zaigral s kakšno drugo, saj je povsem mogoče, da bo številka Kyla Lowryja, ki je v Torontu igral kar devet sezon in z njim pred dvema letoma osvojil tudi prvi naslov v klubski zgodovini, šla pod strop dvorane.

Goran Dragić in Kyle Lowry aprila 2011, ko sta bila še soigralca v Houstonu. Foto: Guliverimage.

A če komu, bi prav Dragiću tudi Lowry lahko dovolil prevzeti njegovo številko. Njuni karieri sta namreč tesno povezani že desetletje. Skupaj sta igrala v Houstonu v sezoni 2011/12 in si tam ustvarila ime. Dragića je nato pot vodila v Phoenix, kjer je postal tudi član tretje peterke sezone, Lowryja v Toronto, kjer je v sezoni 2018/19 osvojil NBA prstan.

Avgusta sta bila udeležena v menjavi, ki je Gorana poslala v Toronto in Lowryja v Miami, s čimer začenjata novi poglavji svojih karier.

Gogija se je sicer močno povezovalo tudi z odhodom v Dallas, kjer bi moči združil z Luko Dončićem, a vsaj za zdaj se zdi, da bo sezono začel v dresu Toronto Raptors.

Komentari

Vaš komentar