Dvomov ni več, Dončiću se obeta megalomanska povišica

Košarka 25. Maj 202415:00 0 komentarjev
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Zvezdnik Dallas Mavericks Luka Dončić je pred dnevi izpolnil poseben pogoj, ki mu omogoča, da že čez dve leti postane najbolje plačan igralec v ligi NBA. Kakšen pogoj je izpolnil in kakšen zaslužek si lahko obeta?

Trenutna petletna pogodba Luke Dončića, ki je vredna 215 milijonov ameriških zelencev, je proti novi, ki bi jo lahko podpisal že prihodnje leto, pravi “drobiž”.

Po pravilih lige NBA lahko košarkar, ki podpisuje prvo pogodbo po preteku tiste za novinca, prejme največ 25 odstotkov od salary capa, oziroma največ 30 odstotkov, če izpolni določene pogoje. Luka je ob prvem podaljšanju, ko je podpisoval trenutno pogodbo, te pogoje izpolnjeval in tako lahko podpisal zanj maksimalno pogodbo, ki je od sezone 2022/23 naprej znašala kar 215 milijonov dolarjev za pet let.

Ob naslednjem podaljšanju bo imel kapetan Slovenije prvič možnost podpisati za kar 35 odstotkov od skupne omejitve plač, znova seveda po zaslugi izpolnjevanja posebnih pogojev. Pogodba za maksimalnih 35 odstotkov od salary capa se sicer imenuje supermax.

Dončiću se trenutna pogodba izteče šele s koncem sezone 2026/27, a je zadnje leto pogojno. Slovenec bi lahko to možnost zavrnil in že pred sezono 2025/26 podpisal novo, ki bi v veljavo vstopila leta 2026 in ga na teksaško franšizo vezala vse do konca sezone 2030/31.

Luka Dončić
Luka Dončić Foto: Profimedia

Kdo je upravičen do maksimalne pogodbe?

Košarkar v ligi NBA je do “supermax” pogodbe za veterana upravičen, če je v ligi odigral že sedem ali osem sezon in ima do konca trenutne pogodbe še leto ali dve. Prav tako je moral biti ves čas zvest enemu moštvu, oziroma je bil v menjavi vključen v svojih prvih štirih sezonah v ligi. Ob tem mora košarkar izpolnjevati še določene pogoje. Skupna dolžina pogodbe po podaljšanju ne sme presegati šest sezon.

Igralec mora izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:

A: Igralec je bil v zadnji sezoni izbran v eno od treh najboljših peterk sezone, oziroma je bil izbran v dveh zaporednih sezonah pred zadnjo. Prav slednji pogoj je Luka že izpolnil, saj bo prihodnje leto, ne glede na izbor v eno od najboljših peterk, že imel dva izbora v treh letih.

B: Igralec je bil v zadnji sezoni imenovan za obrambnega igralca sezone, oziroma je bil imenovan v dveh zaporednih sezonah pred zadnjo.

C: Igralec je bil v katerikoli od zadnjih treh sezon izbran za najkoristnejšega igralca sezone (MVP).

Ker je bil Dončić v sezoni 2022/23 že izbran v prvo peterko sezone, je vnovičen izbor v letošnji sezoni dovolj, da je prihodnje leto upravičen do maksimalne pogodbe v višini 35 odstotkov od salary capa lige NBA.

Koliko bi lahko z novo pogodbo zaslužil Dončić?

Plačilna kapica zadnja leta nezadržno raste. Predvideni znesek za sezono 2024/25 je pri 141 milijonih dolarjev. Nova pogodba Luke Dončića bi v veljavo vstopila šele s sezono 2026/27, tako bi se 35 odstotkov seveda izračunalo na podlagi zneska v tistem letu.

Leta 2025 ligi NBA poteče tudi pogodba za TV pravice. Trenutna devetletna z ESPN/ABC in TNT je “težka” kar 2,6 milijarde dolarjev na sezono. Po napovedih strokovnjakov naj bi se znesek ob podpisu nove vsaj podvojil, če ne kar potrojil. Tako ni strahu, da bi salary cap prenehal rasti. Napovedi so, da se bo v prihodnje povečeval za 10 odstotkov na sezono, kolikor je po trenutnih pravilih tudi maksimalna rast.

Glede na predvidene številke, bi lahko Luka že prihodnje leto z Dallas Mavericks sklenil podaljšanje za pet let, v vrednosti kar 346.338.300 dolarjev.

To bi bila v trenutku podpisa najdražja pogodba v zgodovini lige NBA. V prvem letu bi zaslužil 59,7 milijona dolarjev, nato pa bi vrednost v naslednjih sezonah naraščala na 64,5 milijona v drugem, 69,3 v tretjem, 74 v četrtem in 78,8 milijona dolarjev v petem letu pogodbe.

Luka bi si že s podpisom prihodnje leto zagotovil, da bo zgolj od Dallas Mavericks od leta 2018, ko je prišel v ligo NBA, do 2031, ko bi se mu iztekla nova pogodba, zaslužil krepko čez pol milijarde ameriških dolarjev bruto plače. Ni slabo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!