“Vi se smejite našemu Modriću, on pa slovenski ligi. To želim spremeniti!”

Nogomet 24. Maj 20247:52 5 komentarjev
Valerij Kolotilo
Valerij Kolotilo. Foto: Uroš Skaza

Po zaključku sezone, v kateri so nogometaši Celja osvojili državni naslov, smo se pogovarjali z alfo in omego grofov Valerijem Kolotilom.

Kje so meje nove ere NK Celje? Na to vprašanje bomo odgovor pravzaprav dobili zelo kmalu.

Po osvojenem naslovu državnega prvaka je namreč pred grofi evropsko poletje, v katerem si je vodstvo kluba zadalo zares visok cilj – ligo prvakov. Tudi to je bila tema našega pogovora s predsednikom kluba iz knežjega mesta Valerijem Kolotilom, ki se je skozi debato dotaknil tudi napovedanih zvenečih okrepitev v moštvu.

“Trudimo se, da pripeljemo resno okrepitev. Okrepitev na nivoju lige prvakov. Ampak takšnega igralca je težko pripeljati. Ne želi namreč priti v slovenski nogomet. Žal je nivo slovenske lige tak, da moram plačati dvakrat več, da bi nekdo prišel k nam. Poglejte recimo situacijo z Luko Modrićem. Reakcija vaših kolegov in komentarji na spletu me presenečajo. Da se nekdo smeje Celju, ker želimo pripeljati Modrića. On pa se smeji nam, slovenskemu nogometu, češ, za kaj bi prišel k nam,” poudarja prvi mož Celja.

Pred vami je pogovor, v katerem izveste, kakšen je načrt alfe in omege grofov, da bi veliki nogometni zvezdniki v prihodnosti ‘raje’ zavili v Slovenijo, s predsednikom državnih prvakov pa smo se pogovarjali tudi o aktualnih kadrovskih vprašanjih, evropskem poletju, vplivu Alberta Riere in Damirja Krznarja na letošnji uspeh, pa o Petru Stojanoviću …

Valerij Kolotilo
Valerij Kolotilo. Foto: Uroš Skaza

Intervju s predsednikom Celja Valerijem Kolotilom

Gospod Kolotilo, Celje je prvič v vaši eri na čelu kluba državni prvak, ampak že večkrat ste poudarili, da je to zgolj naslednja stopnička v klubskem razvoju. Kakšna prelomnica je ta naslov?

Veseli smo, da smo osvojili naslov. Ampak življenje gre naprej. Želimo si še napredovati. Veste, kaj poudarjam, želim si uvrstitve v ligo prvakov in delali bomo na tem.

Zdi se, da z vašimi potezami premikate tudi meje slovenskega nogometa. Govorimo o vložkih, kvaliteti kadra … Koliko je tudi pri vas prisotno zavedanje, da s tem, ko premikate naprej ekipo Celja, naprej premikate tudi slovenski nogomet? Sploh zato, ker toliko stavite na slovenske nogometaše.

Od prvega dne smo si želeli graditi slovensko ekipo in res je večina igralcev Slovencev, kar me veseli. Nikakršnega smisla ne bi imelo, da bi v Sloveniji gradil ekipo, ki ne bi temeljila na slovenskih nogometaših.

Vaša velika želja je tudi vzpostavitev ustreznega centra za nogometno akademijo, veliko sodelujete tudi z lokalnimi oblastmi glede posodobitev stadiona, res se zdi, da govorimo o dolgoročnem projektu. Projektu, ki bo, tudi ko boste nekoč odšli, pustil nekaj za sabo.

Infrastruktura je seveda zelo pomembna. Za razvoj nogometa v Sloveniji potrebujemo boljša igrišča. Ne samo stadione, tudi pomožna igrišča oziroma igrišča za treninge. Izkoristiti moramo te uspešne čase, šampionske čase, da čim hitreje uredimo igrišča za mlade generacije.

Otroci bodo zdaj na Euru gledali svoje junake, potem pa se bodo septembra vrnili v nogometno šolo in poskrbeti moramo, da bodo imeli dobre pogoje. Ta uspeh bo zagotovo zbudil nov val zainteresiranih otrok in staršev, moramo pa biti pripravljeni na to.

Rekordna sezona Celja

Ne le naslov, za razvoj nogometa v Celju so morda še bolj pomembni nekateri drugi mejniki.

“Zvesti celjski navijači so v tej sezoni poskrbeli za svojevrsten dosežek – Stadion Z’dežele je zasedel 2. mesto po obiskanosti v sezoni 2023/24. 35.093 gledalcev ali povprečno 1950 gledalcev na posamezni obračun v Prvi ligi Telemach ter absolutni rekord po obiskanosti tekme NK Celje – 7242 gledalcev na tekmi 33. kroga proti Olimpiji – kar je tudi najbolj obiskan športni dogodek celjske športne ekipe v zgodovini!” so ta teden javnosti sporočili v NK Celje.

Po številu gledalcev na tekmah je grofe prehitel le Maribor, Olimpija je končala šele na 3. mestu.

NK Celje
Foto: Aleš Fevžer

Albert Riera je v komentarju letošnje sezone Prve lige Telemach dejal, da je za letošnji naslov v 70 % odstotkih zaslužen Damir Krznar, 30 % pa on. Kako komentirate to trditev, se strinjate?

Albert Riera je zagotovo pomemben za osvojen naslov, enako velja za Damirja Krznarja. Ampak pomembni so vsi v klubu, vsak je bil na svoji poziciji strokoven. Trenerji, igralci, ekonomi, maserji … Brez tega naslova ne bi bilo.

V slovenski nogometni javnosti kot edinega resnega konkurenta Celju v prihodnji sezoni postavljamo Maribor. Razmišljate tudi vi tako ali vidite v boju za sam vrh še koga drugega?

Razmišljamo samo o sebi. Ne poznam natančno situacije v drugih ekipah, berem pa medije, tako da spremljam dogajanje. Vemo, Maribor je najbolj prepoznavna slovenska ekipa, Olimpija je evropska blagovna znamka, ogromen potencial ima tudi Koper, Mura ima svoje ambicije.

Normalno je, da želijo biti v nogometu vsi najboljši. Vsi želijo zmagati, nihče ni tu zato, da drugim dovoli, da so boljši od njega. Vsako sezono je nekaj presenečenj, letos je bil to Bravo, tudi drugo leto bo verjetno kdo. Na to presenečenje moraš biti vedno pripravljen.

Pogovor z Valerijem Kolotilom v oddaji Pod prečko

Veliko omenjate ta lov na Evropo, poudarili ste tudi, da si v tem kontekstu nikakor ne želite razprodati ekipe, ki je dosegla letošnji naslov. Kako težko pa bo v nekaterih primerih zadržati nosilce igre? Priznali ste že, da Aljošo Matka lovi Slovan, zanimiv bo zagotovo tudi Karničnik …

Naša prioriteta je želja igralcev. Ni vse samo nogomet, to je le sestavni del njihovih življenj. Naš cilj je, da v Celju ustvarimo takšne pogoje, da igralci ne bodo želeli drugam. Želimo pa si seveda zadržati ekipo, ki je bila prvak. To je zgrajen kolektiv z jasnimi odnosi na terenu in v slačilnici.

Če pa bodo fantje razmišljali o tem, da lahko drugje bolj napredujejo, je to za nas znak, da še nismo na nivoju, na katerem si želimo. In delati bomo morali še naprej.

Veliko je tudi debate o tem, kje bo kariero nadaljeval Egor Prucev. Kakšna je njegova situacija, bo v naslednji sezoni član Celja ali Crvene zvezde?

Pogovori so odprti. Ob posoji ni bilo nobene klavzule o odkupu. Zvezdi smo poslali našo ponudbo, zdaj čakamo odgovor.

Egor Prucev
Foto: Jure Banfi

V kontekstu potencialnih okrepitev je za zdaj najbolj zveneče ime, ki se ga povezuje z vami Petar Stojanović. Zakaj takšna želja, da ravno njega pripeljete v svoje vrste?

Od prvega dne, ko sem začel spremljati slovensko reprezentanco, mi je ta fant padel v oči. Reprezentanca je imela Jana Oblaka, Josipa Iličića in mladega Benjamina Šeška, ampak brez Petra Stojanovića in njegove vloge, ki jo je odlično opravljal, Slovenija zagotovo skozi te kvalifikacije ne bi šla na Euro.

Petar je delavec, človek, ki vedno daje vse od sebe, hkrati pa je na igrišču eleganten. Dokazal se je na evropskem nivoju in pokazal, da se nanj lahko zaneseš na pomembnih tekmah. Potrudil se bom, da bo kariero nadaljeval in še nadgrajeval v Sloveniji.

Petar Stojanović
Foto: Aleš Fevžer

Kar se tiče pogleda proti evropskem poletju, vemo, kako pomemben bo prvi krog kvalifikacij za ligo prvakov. Rečemo lahko morda celo odločilen. Kako poskrbeti, da bo ekipa, sploh v kontekstu napovedanih okrepitev pravočasno pripravljena na ta izziv?

Le na en način. Z delom. S pošiljanjem ponudb, pogovori, pogajanji … To je edini način. No, to je treba seveda potem tudi plačati (smeh).

Kako težko je to delo? Res se govori o velikih imenih in takšne nogometaše je verjetno vse prej kot enostavno pripeljati v Slovenijo.

Trudimo se, da pripeljemo resno okrepitev. Okrepitev na nivoju lige prvakov. Ampak takšnega igralca je težko pripeljati. Ne želi namreč priti v slovenski nogomet. Žal je nivo slovenske lige tak, da moram plačati dvakrat več, da bi nekdo prišel k nam. Poglejte recimo situacijo z Luko Modrićem. Reakcija vaših kolegov in komentarji na spletu me presenečajo. Da se nekdo smeje Celju, ker želimo pripeljati Modrića. On pa se smeji nam, slovenskemu nogometu, češ, zakaj bi prišel k nam.

Mi smo kot klub pripravljeni, da pripeljemo igralca najvišjega nivoja. Težava pa je v tem, da kot liga na to še nismo pripravljeni. Ampak delamo na tem in želim, da vsi to počnemo skupaj. Mediji, navijači, zveza, vlada … En klub ne more tega narediti sam, upam, da nam bodo ostali sledili. To si želijo navijači in to lahko zgradimo v Sloveniji. Če bomo sodelovali. Jasno, na terenu smo nasprotniki, ampak Slovenija ni velika država in naša naloga je, da naredimo boljši nogometni produkt, kot je trenutno.

Valerij Kolotilo
Foto: Uroš Skaza

Čeprav so na dopustu pa se pa tudi fantje in trenerski štab verjetno zavedajo, kako hitro jih čaka ta velik izziv?

Preden so odšli, sem jih obiskal v slačilnici in jim povedal, kaj od njih pričakujem in želim. Da bi jim med počitkom, med spanjem in v sanjah odmevala glasba himne lige prvakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje