Šok za Srbe in ligo ABA

Evroliga 24. Maj 202412:16 8 komentarjev
Foto: Liga ABA

"Naslov prvaka lige ABA ne zagotavlja mesta v evroligi," je ob robu berlinskega zaključnega turnirja jadransko košarkarsko druščino presenetil direktor evrolige Paulius Motiejunas.

Beograjska velikana Crvena zvezda in Partizan, ki nista prestopila praga končnice, a sta navduševala z izjemno navijaško podporo v skorajda pregovorno razprodani Areni, odkrito računata na povabilo v evroligo tudi za sezono 2024/25. Se je pa kot zmotno izkazalo vsesplošno prepričanje, da je zaradi nedavnega zmagoslavja v finalu lige ABA v boljšem položaju Crvena zvezda.

“Ne velja več pravilo, da zmaga prinaša zagotovljeno mesto. Vsak klub ima priložnost in pogovarjamo se z vsemi. Na koncu se bodo odločili klubi s stalno licenco. Moja naloga je predstaviti merila za ocenjevanje, tako da bodo klubi to videli in razumeli,” je v Berlinu, kjer je vse nared za ”Final 4”, dejal direktor evrolige Paulius Motiejunas.

Liga ABA je tako dokončno izgubila položaj neposrednega mosta do košarkarske elite, kar je precejšen šok za celotno regijo. Beograjska kluba sicer stojita v vrsti za posebno vabilo (Wild Card). Če bosta izbrana, bosta morala za sodelovanje ošteti vrtoglavih 750 tisoč evrov. V podobnem položaju so tudi Valencia, Virtus Bologna in berlinska Alba. Med navedenimi klubi bo med elito povabljena četverica.

Kdo bo igral v evroligi?

Zagotovljen status imajo Real Madrid, Panathinaikos, Barcelona, Olympiacos, Fenerbahče, Maccabi Tel Aviv, Baskonia Vitoria, Anadolu Efes, EA7 Emporio Armani Milano, Žalgiris Kaunas, Bayern München in Asvel, kot prvak EuroCupa pa tudi Paris Basketball. Četverica bo prejela posebno vabilo. Dubaj pa naj bi se eliti pridružil leta 2025, in sicer po uvajalni sezoni v EuroCupu in ligi ABA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje