Cedevita Olimpija na evropsko zmago čaka že 287 dni

Eurocup 15. Nov 202320:43 0 komentarjev
Foto: Grega Valančič

Tudi Veolia Hambrug ni bil premagljiv tekmec za Cedevito Olimpijo (86:83). Čeprav so Ljubljančani z izjemno igro v zadnji četrtini omili predhodno razprodajo ugleda, pa je ostalo pri sedmem zaporednem porazu v sezoni 2023/24. Od zadnje zmage v EuroCupu je minilo 287 dni.

Stožice so v tekoči sezoni vse prej kot vroč teren za vse tekmece Cedevite Olimpije, občinstvo, ki redko preseže mejo 2.000, pa je tudi ob igralskih žalostinkah domače zasedbe skorajda pregovorno mlačno-strpno. A ko se je Hamburg, ki na evropsko zmago čaka že od 21. marca, v tretji četrtini poigraval z nebogljenimi zmaji in vodil z več kot dvajsetimi točkami prednosti, smo prvič slišali vsaj nekaj žvižgov. Pravega odziva sprva ni bilo. Ljubljančani so nadaljevali z razprodajo ugleda. Do velikega zasuka je prišlo šele v zadnji četrtini, ki bi morala biti vzorčni primer pristopa. A škoda je bila narejena pred tem. Končalo se je s sedmim porazom v EuroCupu na prav toliko tekmah sezone 2023/24. Skupno je to že dvanajsti zaporedni evropski poraz, saj navijači Cedevite Olimpije na zmago v EuroCupu čakajo že 287 dni.

Foto: Grega Valančič

”O tekmi bi lahko govoril dve uri. Stalno se nam ponavljajo nihanja,” je po tekmi dejal trener Simone Pianigiani in dodal: ”Obžalujem začetek, ko nismo zaključevali dobro pripravljenih akcij. Nato se nam je zgodila težava z Matkovićem. Fantje, ki so zelo občutljivi, so se obremenjevali. Prepričeval sem jih. Dvignili so se šele v zadnji četrtini, ko je bilo videti vse že izgubljeno. Takšno borbo bi rad videl vselej. Pa tudi več boljših odločitev. Želim srčno igro. Bo pa težko, saj smo brez organizatorja igre in centra.”

Že ljubljanski začetek ni bil prav nič obetaven. Napadalna neosredotočenost se je odražala v nizkem odstotku zadetih metov, pri čemer so imeli gostitelji težave tudi pri poskusih povsem izpod koša. Tudi vstop Klemna Prepeliča, za razliko od predhodnih tekem, kljub vidni energiji ni prinesel bistvenega zasuka. Z izjemo uvodnih 1:0 in prehoda med prvo in drugo četrtino je bila tehtnica večinoma nagnjena na nemško stran. Ko je Lukas Meisner v 18. minuti vknjižil svojo dvanajsto točko, je Hamburg vodil že z enajstimi točkami prednosti (43:32).

Tik pred osrednjim odmorom sta Prepelič in kapetan Jaka Blažič vsaj malce omilila zaostanek (36:43), a sledil je bliskovit hamburški niz na začetku drugega polčasa. 9:2 v dobri minuti. Za nameček je Simone Pianigiani ostal še brez prvega centra Karla Matkovića, ki je moral znova priznati premoč bolečinam v hrbtu. Ljubljančani se nikakor niso znali odzvati na nemški izziv in prilagoditi na nov igralski izpad.

Foto: Grega Valančič

Nastalega položaja niso reševali niti s pravo energijo ali borbenostjo, temveč so si v dobršnem delu  tretje četrtine dovolili svojevrstno ponižanje. Hambrug, ki je bil do tega kroga ob Olimpiji in Wroclavu še edini brez zmage, se je v napadu poigraval. V obrambi pa so nemški predstavniki pogosto lahko le čakali, da so ljubljanski košarkarji sami zapravili priložnost. Slovenski zaostanek se je tako višal iz minute v minuto. V 26. minuti je znašal prav toliko točk – 70:44.

Ko je položaj za gostitelje deloval že povsem izgubljen (74:49 ob koncu tretje četrtine), je sledil navdihujoč vstop v zadnjo četrtino. Z delnim rezultatom 16:0 se je Cedevita Olimpija do polovice zadnjega dela vrnila v igro. Zmaji so takrat poleteli na krilih energije ter dve minuti pred koncem po trojki v tistem obdobju odličnega Blažiča prišli na vsega dve točki zaostanka (76:74). Za dokončni preobrat je nato domači vrsti zmanjkalo časa in sape. Hamburg tako s porazno predstavo v zadnji četrtini vendarle ni zapravil priigranega kapitala. Olimpija je izsilila dramatično končnico, imela celo dva meta za izenačenje, na koncu pa tudi v igri taktičnih osebnih napak potegnila krajši konec.

Foto: Grega Valančič

Cedevito Olimpijo, ki še vedno čaka na trenutek, da zaigra v polni postavi, ob tem ko bo Prepelič kmalu vstopil v drugo polovico kratkoročne pogodbe, v prihodnjem obdobju čaka še bolj zahteven program. Tako bo v ponedeljek v Stožicah gostoval evroligaški Partizan, ki je resda v ABA ligi malce popustljiv, sledita pa gostovanju v Parizu in Podgorici. Jasno pa je, da morata odgovorne pri slovenskih prvakih bolj kot imena nasprotnikov skrbeti lastna igra in predvsem odnos do zelenega dresa. Z izjemo zadnje četrtine, ki je bila sicer rez vrhunska, sta bila namreč tudi tokrat na ravni celotne rezultatov.

Cedevita Olimpija – Hamburg 83:86

Dvorana Stožice, gledalcev 1500, sodniki: Pastusiak (Poljska), M. Juras (Srbija), Peer (Izrael).

Cedevita Olimpija: Stewart 12 (6:10), Glas 9 (1:2), Blažič 24 (5:9), Matković 2, Prepelič 23 (4:6), Jones 2, Klobučar 6, Šaškov 5 (1:2).

Hamburg: Hughes 16 (6:6), Brauner 9 (0:1), Moeller 2, Meisner 14 (2:3), Džiewa 10, Christmas 4, Hinrichs 3, King 6, Wohlfarth-Bottermann 1 (1:4), Durham 21 (5:7).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 17:29, Hamburg 14:21.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 8:34 (Prepelič 3, Blažič 3, Glas 2), Hamburg 10:25 (Brauner 3, Durham 2, Meisner 2, Hughes 2, Hinrichs).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 22, Hamburg 27.
Pet osebnih: Klobučar (38.), Brauner (40.), Glas (40.).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!