Sodniška afera pretresa evropsko košarko

Eurocup 4. Avg 202310:58 0 komentarjev
Eruocup
Foto: profimedia

Ukrajinski sodnik Mikola Ambrosov je priznal, da so ga sodniški kolegi pred tekmo finala EuroCupa leta 2021 želeli podkupiti.

Mikola Ambrosov, ki je leta 2021 sodil drugo tekmo finala EuroCupa med Unicsom iz Kazana in Monacom, naj bi nekaj dni pred srečanjem prejel ponudbo v višini 10 tisoč evrov.

Ambrosova naj bi dva sodniška kolega, rojak Boris Rizik in Grk Ilias Koromilas, v šifriranem sporočilu napeljevala na to, da bi sodil v prid ruskega kluba.

Ambrosov ponudbe ni sprejel. Monaco je drugo tekmo finala leta 2021 na koncu dobil za tri točke (86:83). Ambrosov je tekmo sicer sodil s Srbom Milivojem Jovčićem in Grkom Spirosom Gkontasom.

Monaco
Monaco je EuroCup na koncu tudi dobil. Foto: profimedia

Ukrajinski sodnik je povedal: “Rizik mi je dejal, da v finalu igra Unics, ki ima grškega trenerja (Dimitrisa Priftisa) in grškega pomočnika. Do njega je pristopil Koromilas, evroligaški sodnik, ki je želel preko njega priti v stik z mano. Želel je, da bi sodil v prid Kazana. Dal mi je 24 ur časa za odločitev.”

Košarkarska Evroliga je že odprla preiskavo.

Izjava evrolige:

V luči nedavnih člankov, objavljenih v več medijih, o domnevni nameri podkupovanja enega od članov sodniške ekipe, ki so sodili na drugi tekmi finala EuroCupa leta 2021, evroliga želi izjaviti naslednje:

Standardi integritete vseh košarkarskih sodnikov evrolige temeljijo na trdnem spoštovanju moralnih in etičnih načel in vrednot, kot so poštenost, čast in zanesljivost.

Košarkarska evroliga sledi zelo strogemu protokolu spremljanja, ki zagotavlja, da se vse tekme odvijajo v objektivnem okolju poštene igre, pri čemer se izvaja politika ničelne tolerance do podkupovanja in korupcije.

Evroliga bo začela interno preiskavo, da bi razjasnila vsebino izjav ukrajinskega sodnika Mikole Ambrosova.

Ko bo notranja preiskava zaključena, bo evroliga javno razkrila izid preiskave, če bodo najdeni kakršni koli dokazi, bo uporabila vse potrebne ukrepe ali sankcije proti vsem posameznikom, ki bi lahko bili vpleteni.