Beograd diha za tretji večni derbi sezone, karte razprodali

Evroliga 26. Jan 202310:33
Derbi je hkrati tudi duel med dvema trenerskima legendama, Duškom Ivanovićem in Željkom Obradovićem; FOTO: ABA liga

V nekdanji skupni prestolnici se že skoraj psi in mačke na ulici pogovarjajo o tem, kaj bo poželo največ športne pozornosti v prihajajočem koncu tedna. Jutri ob 19. uri (s prenosom na Sportklubu 1) bosta Crvena zvezda in Partizan v sklopu 21. kroga evrolige odigrala tretji večni derbi sezone, ki ga bo gostila dvorana Aleksandra Nikolića.

Sploh prvi medsebojni evroligaški duel ostrih beograjskih rivalov je 8. decembra ob zvoku sirene pred polno beograjsko areno odločil Nemanja Nedović (76:73). V ABA ligi je Zvezda še pred tem konec novembra slavila 90:74.

Petkova tekma bo posebna tudi zato, ker v Srbiji letos proslavljajo poseben jubilej – 100 let obstoja košarke na srbskih tleh. Crvena zvezda je kot organizator srečanja včeraj gostila poseben sestanek, na katerem so razpravljali o varnosti na tekmi. Odločili so se, da gostujočim navijačem Partizana dodelijo le sektor D, kjer je prostora za 300 gledalcev. Ko je bila v Areni gost Zvezda, so imeli pristaši rdeče-belih na voljo 500 mest, kar je po odstotkih precej manj od deleža, ki je zdaj namenjen članom navijaške skupine Grobari.

V dvorani bo za čim večjo varnost prisotnih veliko več policistov, članov posebnih enot (Žandarmerija) in varnostnikov.

Kot pri Sv. Petru

Nekdanji srbski košarkar Vladislav Lučić, ki je kot trener vodil oba beograjska kluba, je pred derbijem podal zanimivo misel: “Derbi je kot zadnje razsodišče, ki odloča, ali greste v pekel ali nebesa. Zmaga te osvobodi vseh grehov, z uspehom se odkupiš za vse pretekle poraze.”

Legendarni 81-letnik dodaja: “Ne spomnim se, da sta Partizan in Crvena zvezda kdaj koli odigrala prijateljsko tekmo, vedno je obstajal tekmovalni naboj, nikoli zadeva ni bila niti malo podobna treningu. Dandanes je rivalstvo med navijači in upravama, tako se zdi, še bolj naelektreno.”

Foto: Dragana Stjepanović

In za to obstaja tudi zelo dober razlog. Oba kluba si močno prizadevati za preboj v izločilne boje evrolige, ki jih prinaša le prvih osem mest. Rdeče-beli so deseti (bilanca 10-10), Partizan je na dvanajstem mestu (9-11).

Zvezda bo tudi tokrat morala igrati brez Argentinca, Facunda Campazza, ki ga klub, zaradi kazni evrolige, ni mogel registrirati, tako da bo moštvu z Malega Kalamegdana lahko do konca februarja pomagal zgolj v ABA ligi.

Obe ekipi v derbi prihajata po evropskih porazih. Crveno zvezdo je nazadnje v gosteh ugnal Žalgiris, Partizanu se ni izšlo gostovanje pri Valenciji. Pri domačih bo poleg Campazza manjkal že dalj časa odsotni Američan Hassan Martin (koleno), Partizan bo pogrešal obolelega Balšo Koprivico.

Srečanje je razprodano. V dvorani se bo spet nagnetlo okoli 8000 ljubiteljev košarke.

Komentari

Vaš komentar