Franci Kek vdrl na igrišče, na tribune so ga zvlekli varnostniki (FOTO)

Košarka 25. Feb 202421:27 24 komentarjev
Takole so Francija Keka z igrišča zvlekli varnostniki. FOTO: Borut Živulović/BOBO

Med kvalifikacijsko košarkarsko tekmo med Izraelom in Slovenijo v Kopru je v znak protesta proti izraelski agresiji v Gazi na igrišče pritekel Franci Kek, ki so ga na tribune pospremili varnostniki.

Kvalifikacijska tekma za košarkarsko evropsko prvenstvo med Slovenijo in Izraelom, ki jo je dobila Slovenija, je imela tudi močan političen naboj, saj se je na tribunah zbralo kar nekaj protestnikov, ki so glasno izrazili nasprotovanje izraelski agresiji v Gazi.

“Izrael ubija, Slovenija navija” in “12.300 ubitih otrok, uživajte v košarki” je pisalo na nekaterih od več transparentov, ki so jih v znak protesta razprostrli protestniki.

Med protestniki je bil tudi znani slovenski režiser, producent, igralec in nekdanji poslanec stranke Zares Franci Kek, ki je med tekmo celo pritekel na igrišče in se ulegel nanj. Z igrišča so ga pospremili varnostniki.

FOTO: Borut Živulović/BOBO
FOTO: Borut Živulović/BOBO
FOTO: Borut Živulović/BOBO

Tekma z Izraelom je z varnostnega vidika veljala za zelo rizično. Policijska uprava Koper je bila na protest pripravljena, zato je poostrila nadzor pred, med in po tekmi. Pred dvorano Bonifika so bile okrepljene policijske patrulje.

Konec januarja je Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pozval Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) k odpovedi tekme zaradi izraelskih napadov v Gazi. Izjavo je podprlo več civilno-družbenih gibanj, KZS pa so pozvali, naj se pridruži pozivom tudi po izključitvi Izraela iz vseh mednarodnih športnih tekmovanj.

Iz KZS so se odgovorili, da je položaj tragičen ter dodali, da sočustvujejo z žrtvami na obeh straneh, a ob tem dodali, da tekme enostransko ne morejo odpovedati.

Policija: Tekma, ki je veljala za tvegano, je minila mirno

Košarkarska tekma v Kopru med reprezentancama Slovenije in Izraela, ki je veljala za varnostno tvegano, je minila mirno, so povedali na koprski policijski upravi. Zabeležili so sicer dve kršitvi zakonov o javnem zbiranju in o zasebnem varovanju. Pred dvorano je skupina 30 protestnikov s transparenti in zastavami mirno izrazila podporo Palestincem.

V dvorani Bonifika si je tekmo ogledalo okoli 2400 gledalcev, so navedli na policiji. Varnostniki so iz dvorane pospremili dva domnevna kršitelja zakona o javnem zbiranju oziroma zakona o zasebnem varovanju. Proti njima bo uveden prekrškovni postopek, so napovedali policisti. Ob tem niso pojasnili, ali gre za privržence Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, ki so kljub izrecni prepovedi prinesli v dvorano nekaj zastav in transparentov.

FOTO: Aleš Fevžer

Kot so še povedali na policiji, so varovanje izvedli skladno z izdelanim načrtom, pri tem pa so uporabili tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje.

Varnostni ukrepi so bili sicer zelo opazni. Nad Koprom je večkrat zakrožil policijski helikopter, okrog športne dvorane pa je bilo parkiranih več deset policijskih vozil.

Nastope izraelskih športnikov v tujini sicer že desetletja povsod spremljajo podobni ukrepi zaradi nevarnosti terorističnih napadov. V zadnjih mesecih je pozornost javnosti bolj usmerjena v proteste proti ravnanju izraelske vojske v Gazi, kjer je bilo po podatkih palestinskih oblasti ubitih skoraj 30.000 ljudi, ranjenih pa okrog 70.000.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje