17-letni skakalec se je zoperstavil Putinu, za njim se je izgubila vsaka sled

Smučarski skoki 24. Feb 202416:45 6 komentarjev
Foto: Twitter/The Ark

Denis Bušujev je spoznal, da ne more več molčati. Mladi smučarski skakalec je lani ob obletnici izbruha vojne v Ukrajini natisnil transparent z napisom "Ne vojni. Ne norosti", a se zaradi tega že kmalu znašel v nemilosti ruskih oblasti.

“Ne morem več sedeti križem rok in molčati,” je razmišljal 17-letni smučarski skakalec Denis Bušujev, ko se je lani na obletnico napada Rusije na Ukrajino odpravil v središče Novgoroda, kjer je s transparentom “Ne vojni. Ne norosti” protestiral proti ruski okupaciji Ukrajine.

A kot so poročali poljski mediji, se je življenje mladega športnika hitro spremenilo v nočno moro. Po vsega 15 minutah so ga policisti najprej popisali, ga nato odpeljali na policijsko postajo na zaslišanje, pozneje pa sklenili, da je primer tako resen, da ga mora obravnavati sodišče za mladoletnike.

Ne bi več tekmoval za Rusijo …

Med zaslišanjem so Bušujevu pregledali telefon, predmet zanimanja pa ni bil le on, temveč tudi njegovi prijatelji. “Ves čas so me spraševali, ali delam po ukazih nekoga,” je lani pripovedoval za neodvisen ruski medijski portal Mediazona.

“Mislim, da je vsak od njih podpiral to ’posebno vojaško operacijo’, zato so menili, da je njihova dolžnost, da me kaznujejo. Večkrat so me vprašali, zakaj sem to naredil, ali me je kdo nagovoril, namigovali so celo, da sem bil za svoje dejanje plačan oziroma v to prisiljen. Niso mogli sprejeti, da je bila to moja odločitev,” je v intervjuju pripovedoval mladi skakalec, ki so ga oblasti obtožile diskreditacije vojske in mu naložile najvišjo možno kazen 50.000 rubljev.

A zgodba Bušujeva tu še zdaleč ni bila zaključena. V naslednjih mesecih je bil deležen številnih pritiskov in groženj, zaradi česar je izgubil tudi strast za smučarske skoke. Le nekaj mesecev pozneje je v intervjuju priznal, da si sploh ne želi več biti športnik. “Utrujen sem od športa in tudi če bi nekoč lahko nastopil na mednarodnih tekmovanjih, si ne bi želel zastopati Rusije.”

Po pisanju najstarejšega poljskega športnega dnevnika Przegląd Sportowy se je mladenič v medijih nazadnje pojavil lanskega maja in junija, vse odtlej pa se je za njim v javnosti izgubila vsaka sled. Njegova imena tudi ni na seznamu skakalcev na spletni strani ruske smučarske zveze.

Poljski časnik še dodaja, da so uporniška dejanja, kakršno je bilo Bušujevo, med ruskimi športniki sicer sila redka. Ob tem so spomnili na ruska smučarska skakalca Irino Avvakumovo in Jevgenija Klimova, ki sta se manj kot mesec dni po izbruhu vojne v Ukrajini udeležila shoda v podporo Vladimirju Putinu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje