Organiziranim slovenskim navijačem preprečili “obisk” protestnikov

Košarka 25. Feb 202417:47 > 20:34 3 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Pred tekmo slovenske košarkarske reprezentance v Kopru, ki v 2. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 gosti Izrael, se je pred dvorano zbralo nekaj protestnikov, ki so nasprotovali izraelskim vojaškim operacijam v Gazi. Na prizorišču je bilo tudi ogromno policistov. V dvorani je morebiten incident preprečila varnostna služba. Z izjavo za javnost se je po tekmi oglasila tudi policija.

Pred dvorano v Kopru se je zbralo nekaj protestnikov, ki nasprotujejo izraelskim vojaškim operacijam v Gazi. Na transparentih je med drugim pisalo: “Izrael ubija, Slovenija navija” in “12.300 ubitih otrok, uživajte v košarki.”

Policijska uprava Koper je bila na protest pripravljena in že v torek sporočila, da bo poostrila nadzor pred, med in po košarkarski tekmi med Slovenijo in Izraelom. Pred Bonifiko je bilo zato tudi več policistov.

Na tekmo so nekoliko nepričakovano prišli tudi združeni navijači Slovenije, ki sicer obiskujejo nogometne obračune. V dvorani naj bi se poskušali prebiti do skupinice protestnikov, ki so zaradi prepovedi vnosa zastav, seveda z izjemo slovenskih, v zrak držali fotografije lubenice, ki je postala simbol palestinske solidarnosti. Kakšen je bil motiv navijačev, ni znano.

Po dvoboju je protestnike, ki so sedeli za izraelsko klopjo, komentiral Ariel Beit-Halahmy, selektor Izraela: “Prišli smo igrati košarko in se pomeriti s slovensko reprezentanco. Vse s strani varnosti in gostoljubja je bilo odlično, prišli smo igrati košarko, za kaj drugega ni prostora.”

Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub

Poziv k bojkotu tekme

Konec januarja je Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pozval Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) k odpovedi tekme zaradi izraelskih napadov v Gazi. Izjavo je podprlo več civilno-družbenih gibanj, KZS pa so pozvali, naj se pridruži pozivom tudi po izključitvi Izraela iz vseh mednarodnih športnih tekmovanj.

Iz KZS so se odgovorili, da je položaj tragičen ter dodali, da sočustvujejo z žrtvami na obeh straneh. “Dejstvo pa je, da tekme enostransko ne moremo odpovedati. Po naših informacijah tudi vse ostale tekme pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze potekajo nemoteno. Tekma bo,” je za Sportklub že 2. februarja potrdil generalni sekretar KZS Aleš Križnar.

Izjava za javnost policije:

Spoštovani,

danes je bila v koprski dvorani Bonifika odigrana košarkarska tekma med reprezentanco Slovenije in reprezentanco Izraela. Tekmo si je ogledalo okrog 2400 gledalcev. Tekma je minila mirno.

Policija je varovanje izvedla skladno z izdelanim načrtom. Pri varovanju so bila uporabljena tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje.
V času prireditve sta bili ugotovljeni dve kršitvi po ZJZ in ZZasV, zoper oba kršitelja, ki so ju varnostniki pospremili iz arene, bo uveden prekrškovni postopek.

Pred samo prireditvijo se je pred areno zbralo okoli 30 oseb, ki so s transparenti mirno izražale svoja stališča.

Zainteresirane predstavnike medijev, vabimo na kratko izjavo glede opravljenega varovanja tekme, ki bo danes ob 21.30, pred Policijsko postajo Koper, na naslovu Ljubljanska cesta 8, Koper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje