“Napaka? Nič ne obžalujem!”

Luka Dončić in Goran Dragić leta 2022. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić je ob koncu kariere spregovoril tudi o predlanski odmrznitvi reprezentančnega statusa.

Že nekaj časa je jasno, da se bo Goran Dragić od košarkarske kariere poslovil s spektakularno poslovilno tekmo, ki jo bo ob številnih uglednih gostih 24. avgusta gostil v ljubljanskih Stožicah. Če ne bo v prihodnjih tednih res nenadejano prejel ponudbe za desetdnevno pogodbo z Miamijem, je svoj zadnji koš v ligi NBA dosegel 22. aprila. Zadnjo reprezentančno tekmo pa je odigral 14. 9. 2022, in sicer ob boleči poljski zaušnici v četrtfinalu EuroBasketa.

A dolgo je kazalo, da bo za zadnjo reprezentančno predstavo veljal nepozabni finale EuroBasketa 2017, na katerem je kot kapetan in nesporni vodja sklenil zlato misijo in Slovenijo popeljal do naslova prvaka. “Tisti Carigrad … Izpolnitev otroških sanj. Veliko je bilo reprezentančnih razočaranj, a v tistem trenutku sem nanje pozabil,” se spominja 37-letni Ljubljančan, ki je potrdil, da bodo tudi člani zlate reprezentance del poletnega poslovilnega šova.

Toda leta 2022 se je Gogi vrnil v izbrano vrsto. Sprva le za domnevno poslovilno tekmo v Stožicah, nato pa je močno razpotegnil reprezentančno poletje in nastopil tudi na EuroBasketu v Nemčiji. Slednjega so ob razblinjenih sanjah o kolajni zaznamovali tudi skrhani odnosi. Toda zlati kapetan vztraja, da ne obžaluje odločitve za takratno vrnitev v reprezentanco.

”Ne, ne obžalujem. Imeli smo nekaj lepih trenutkov, pa tudi nekaj težkih. Če se ne bi vrnil v reprezentanco, bi si morda čez nekaj let to očital. Vrnil sem se. Padli smo. Na koncu je to treba sprejeti. Ljudje, ne le športniki, velikokrat pademo. A bolj pomembno je, na kakšen način se odzovemo in poberemo. Vem, da bom tudi v novem življenju večkrat padel, a bom zaradi svoje trme in borbenosti vstal,” odgovarja Goran Dragić.