Goran Dragić: Dončić je vodja. Jaz ga bom spremljal

Delite:
Goran Dragić. Foto: Guliverimage

Goran Dragić bi zlahka spisal slovenski kapetanski priročnik. Izdal bi ga lahko že leta 2017. A kot bi se odločil, da potrebuje še nekaj dodatnega gradiva, bo do predvidoma 18. septembra znova prvi glas slovenske košarkarske slačilnice. Tudi na sredinem Telemachovem spektaklu. Tekma s Srbijo utegne biti celo njegova zadnja v domači Ljubljani.

“Številka tri. Kapetan. Goraaaaan Draaaaagiiiić,” bo v sredo zvečer ob glasnih vzklikih, aplavzu in dovršnih svetlobnih efektih na Telemachovem spektaklu pred tekmo Slovenija-Srbija znova zadonelo iz mogočnih zvočnikov dvorane v Stožicah. Tako kot nazadnje 30. junija na odmevni kvalifikaciji tekmi proti Hrvaški, s katero se je v izbrano vrsto vrnil zlati kapetan. “Kot otrok sem sanjal o tem, da me bo napovedovalec z mikrofonom naznanil, jaz pa bom pritekel v dvorano. Zdaj bi lahko rekel, da sem tega že kar malce vajen. Navsezadnje to poslušam že 20 let. Vseeno je občutek vedno lep. Poseben. Predvsem pred domačo publiko,” pripoveduje Goran Dragić, za katerega bo, kot kaže, sredina tekma zadnja ljubljanska v reprezentančnem dresu.

Tudi tekmec je po meri. Zvezdniška Srbija, s katero se je Slovenija nazadnje pomerila prav v nepozabnem carigrajskem finalu EuroBasket 2017, po katerem je Gogi kot kapetan in MVP visoko v zrak dvignil pokal za naslov evropskega prvaka. “Verjetno imajo Srbi ob misli na nas malce grenak priokus. Premagali smo jih v finalu. Tekme proti njim pa so vedno spektakel. Spadajo med najboljše na svetu,” razmišlja 36-letni Ljubljančan, ki pa se vendarle ne želi v celoti prepustiti toku spektakla. Poudarja namreč, da velja soočenje z evropskimi podprvaki razumeti kot pripravo na EuroBasket. “Jasno, vsi radi igramo tekme. A smo tudi profesionalci, zato moramo tekmo, na kateri rezultat ni na prvem mestu, izkoristiti, da se osredotočimo nase,” na pripravljalno priponko tekme opozarja Dragić.

Foto: Seskimphoto via Guliver

[Sreda, 17. avgusta, ob 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Prav navijaški utrip v Stožicah ga je, poleg unikatnega vzdušja v reprezentanci, privedel do tega, da se je odločil za podaljšanje reprezentančne kariere. Znova je začutil reprezentančni klic, pa čeprav tokrat v nekoliko drugačni vlogi. Da zna z izjemnim igralskim instinktom, izkušnjami ter občutkom za soigralce, ki ga je dodobra izpilil, spretno prilagajati in podrediti svojo igro, je v zadnjih letih dokazoval že v ligi NBA. Tudi v izbrani vrsti ne bo več tisti, ki se bo prvi zapodil v tekmečevo raketo, ki bo 35 minut na tekmo kreiral napade, ki bo sprožil največ žog … A vseeno. Če bo treba, bo stopil tudi v prvo vrsto. Kot je v petek na tekmi s Turki v Carigradu. “Zdaj nisem Batman, temveč Robin,” je pred dobrim tednom dejal v odmevni in nadvse slikoviti izjavi.

Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

Jasno, meril je na sodelovanje z Luko Dončićem. Mlajši rojak je zdaj nesporno prvo igralsko ime reprezentance. Tisti, ki bo imel žogo največkrat v svojih rokah. To se z Dragićevo vrnitvijo v reprezentanco ne spreminja. Je pa jasno, da lahko prav najbolj izkušeni slovenski reprezentant dodatno oplemeniti Dončićevo igro. Deloma z ustvarjanje dodatne napadalne širine na zunanjih položajih, deloma z vlogo pri vključevanju ostalih igralcev, občasno lahko tudi kot nekdo, ki prvemu zvezdniku nameni oddih in prevzame organizacijske vajeti. Predvsem pa lahko kapetan kot prvi glas slačilnice in selektorjeva podaljšana roka na svoja pleča prevzame zajeten del vodstvene vloge.

“Luka leta 2017 in danes … Kot dan in noč. Takrat je šele začenjal svojo kariero na najvišji ravni. Danes vsi vemo, kaj pomeni njegovo ime v svetovni košarki. Pred petimi leti je bil prvič v reprezentanci. Uvajali smo ga. Zdaj je on vodja. Jaz ga bom spremljal. Od njega veliko pričakujemo. Prav gotovo bo na evropskem prvenstvu eden najboljših igralcev. Upam, da bo zdrav. Takšen bo lahko kazal dobre igre,” o Dončiću, ki ga je pred petimi leti nesebično in vizionarsko vzel pod svoje okrilje, razmišlja Goran Dragić.

Tokrat res še zadnjič v Stožicah? Foto: Aleš Fevžer

Zanj EuroBasket 2017 ostaja zaprto poglavje. Zlato poglavje. Letošnje prvenstvo bo nova zgodba. Tudi z novim selektorjem. “Razlik je morda manj, kot se zdi na prvi pogled. Zakaj? Sašo se je od Igorja veliko naučil. Dodal je še nekaj svojega in je vrhunski trener. Še največja razlika je jezik. Igor je komuniciral v srbščini, s čimer nismo imeli težav. Sašo nas seveda nagovarja v slovenščini. On je domač trener. Vesel sem sodelovanja z njim. Poznava se že vrsto let, še iz časa ljubljanskega Slovana,” o Igorju Kokoškovu in Aleksandru Sekuliću pripoveduje kapetan, ki skorajda na vsakem koraku čuti povečan slovenski košarkarski utrip.

“Ljudje nas zaustavljajo. Želijo skupne fotografije. Predvsem pa nam želijo veliko sreče na evropskem prvenstvu. Čuti se močan košarkarski pridih. Naša naloga je, da se ob tem dobro pripravimo. Do odhoda v Nemčijo imamo še kar nekaj časa,” pravi eden od osrednjih zvezdnikov sredinega Telemachovega spektakla v Stožicah. Od tam bo reprezentanco pot vodila v Celje, kjer bo v soboto proti Hrvaški odigrala še zadnjo pripravljalno tekmo. Sledili bosta kvalifikacijski tekmi za SP 2023 proti Estoniji in Nemčiji. Nato pa EuroBasket. Zadnje veliko reprezentančno tekmovanje Gorana Dragića. Vsaj danes trdi tako.

Komentari

Vaš komentar