Srbskega Jokerja čaka posebna slovenska dobrodošlica

Košarka 15. Avg 202211:00 > 12:15
Delite:
Nikola Jokić prihaja v Ljubljano. Foto: AP/David Zalubowsk via Guliver

Američani se niso mogli načuditi posnetkom iz skromne konjušnice v okolici Sombora, kjer je pred dobrimi tremi meseci svoje drugo priznanje za najkoristnejšega košarkarja lige NBA prevzel Nikola Jokić. Zdaj s srbsko reprezentanco prihaja v Ljubljano. Na sredinem Telemachovem spektaklu ga ne bodo pričakali le polne Stožice, fotografski objektivi in slovenski zvezdniški tandem Goran Dragić-Luka Dončić, temveč mu bo dobrodošlico zaželel tudi klubski soigralec in tisti Slovenec, ki ga vsekakor najbolje pozna – Vlatko Čančar.

”Najin odnos je enkraten. Ko govorim o njem, lahko izbiram le lepe besede. Kot košarkar je vrhunski. Ni bil zaman dvakratni MVP. Je pa tudi izjemna oseba zunaj košarkarske dvorane. Le njemu se lahko zahvalim, da sem se znal prilagoditi na ligo. Ko sem prišel v Denver, mi je prvi odprl vrata. Pomagal mi je,” se je razgovoril Vlatko Čančar, ko smo ga pred dnevi povprašali o Nikoli Jokiću, prvem zvezdniku srbske reprezentance, s katero se bo Slovenija pomerila na Telemachovem spektaklu (sreda, 20.15).

Kar sta bila v Teksasu Luka Dončić in Boban Marjanović, sta v Koloradu Jokić in Čančar. Daleč od doma, v svetu košarkarskega profesionalizma, je lahko balkanska vez še močnejša in za Američane pogosto težko razumljiva. “Prav gotovo. Vzpostavljanje vezi je za nas lažje. Gre za vprašanje kulture. Stalno se druživa. A to je razumljivo. Oba sva daleč od doma, obenem pa imava veliko skupnih lastnosti,” pripoveduje 25-letni Koprčan.

Video: Čančar o Jokiću

V srbski Megi, ki velja za eno od najbolj prožnih evropskih odskočnih desk v ligo NBA, sta se ”zgrešila”. Jokić je Ražnatovićevo valilnico zapustil leta 2015, le leto pred Čančarjevim prihodom. A združila sta se v Denverju, kjer bosta ostala tudi v prihodnje. Srbski zvezdnik je namreč minuli mesec podpisal zgodovinsko petletno pogodbo za vrtoglavih in rekordnih 264 milijonov ameriških dolarjev. Njegov slovenski soigralec je bil po sezonah epizodnih vlog, sedenja na klopi in težav s poškodbami vesel že golega dejstva o podaljšanju. V njegovem primeru za tri sezone za slabih sedem milijonov ameriških zelencev.

Vlatko Čačar in Nikola Jokić. Foto: AP/David Zalubowsk via Guliver

“Glede na mojo preteklost moram biti vesel izkazanega zaupanja. Spoštujejo me. Zato sem hvaležen organizaciji. Že ob prihodu v ligo NBA sem si želel daljšega staža v enem klubu. Denver je pravo okolje. Zato sem tudi letos poleti razmišljal le o Denverju. Ob tem pa sem prepričan tudi, da lahko pomagam ekipi,” pravi Čančar, ki je bil na naboru lige NBA izbran leta 2017. Vsega nekaj tednov pred zlatim EuroBasketom. V drugem krogu (49. izbor) ga je pod svoje okrilje povabil Denver, za katerega je nato zaigral dve leti pozneje. Zanimivo, Jokić je tri leta pred tem vknjižil za vsega osem mest višjo uvrstitev na Draftu.

[Sreda, 17. avgusta, ob 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Foto: AP Photo/Matt Slocum via Guliver

Nikola Jokić: prvi ”Jugo” MVP

Nigerijec Hakeem Olajuwon je bil leta 1994 prvi neameriški prejemnik lovorike MVP. Resda je nato zaigral tudi za ameriško reprezentanco. Prvi Evropejec, ki je prepričal Američane, da so ga izbrali za najkoristnejšega igralca lige, je bil nato trinajst let pozneje legendarni Nemec Dirk Nowitki. Še dodatnih štirinajst let pa je bilo treba počakati na trenutek, ko je MVP postal prvi košarkar s področja nekdanje Jugoslavije. Dražen Petrović, Vlade Divac, Dino Rađa, Toni Kukoč in drugi so utirali pot, smetano je kot prvi pobral Nikola Jokić. Potem ko je bil dve leti zapored najboljši posameznik rednega dela lige NBA Giannis Antetokounmpo, je v zadnjih dveh letih to priznanje prevzel Jokić.

A če je bil Luka Dončić, za katerega je realno pričakovati, da bo naslednji evropski MVP, zvezda lige NBA že v svoji prvi sezoni, je Jokićeva zgodba povsem drugačna. Ko je bil izbran v drugem krogu nabora, so po spletu še krožile fotografije Srba z okroglimi lici. Pozneje je košarkarske navdušence zabaval tudi iz arhiva potegnjen zapis na Facebooku. ”Bi šel kdo igrat basket,” je leta 2011 vprašal Jokić. Danes bi z njim igrali vsi.

Nikola Jokić z bratoma, ki sta v ZDA dvignila veliko prahu. Foto: Guliverimage

Vseeno je že v prvi sezoni v ligi NBA, v katero se je podal iz Mege, pred tem pa je igral še za Vojvodino, opozoril nase. V povprečju je dosegal 10 točk, 7 skokov in 2,4 asistence. A to je bil šele začetek velike zgodbe. V nadaljnjih letih je vztrajno dvigoval številke in bil deležen vse večjega ugleda. Razvil je edinstven centrski slog igre, ki je temeljil tako na izkoriščanju fizične moči kot tudi vključevanja soigralcev. Ob tem se zna učinkovito umakniti tudi daleč od koša, s seboj zvabiti svojega čuvaja, sprazniti raketo, pa zadeti za tri točke.

Pri Denverju so kmalu ugotovili, da so zadeli v polno. Ko se je znebil še odvečnih kilogramov, še toliko bolj. Zato so mu po treh sezonah uspešnega sodelovanja že leta 2018 ponudili petletno pogodbo za 148 milijonov dolarjev, letos, že leto pred iztekom te pogodbe pa novo petletno za rekordnih 264 milijonov. Vmes je Joker, kot ga kličejo v ZDA, dvakrat osvojil priznanje za najkoristnejšega igralca lige, in štirikrat nastopil na All-star tekmi.

Nova sezona zanj prinaša nove izzive. Še pred tem pa se je vrnil v srbsko reprezentanco, za katero lani ni igral, zaradi česar je sprožil glasne kritike. Pred tem je bil na OI 2016 član srebrne zasedbe.

Komentari

Vaš komentar