Hrvati napovedujejo presenečenje: Tega še niste videli

Košarka 27. Jun 202214:24 > 28. Jun 2022 10:49 1 komentar
Foto: Beata Zawrzel via Guliver

"Slovenija ni le Luka Dončić. Na Dončića moramo pritiskati 40 minut. Ključ do uspeha se skriva v kolektivu in ritmu." Tako se pred četrtkovim spektaklom v Stožicah glasi hrvaški pogled proti košarkarski Sloveniji, prežet z optimizmom.

Trojka Jakoba Čebaška, potem ko mu je Luka Dončić podal čez glavo, odmeva tudi na Hrvaškem. Večina medijev je povzela rezultat in odzive pripravljalne tekme slovenske reprezentance v Trstu. Pa ne le zaradi Dončića, nad katerim sosedje ne skrivajo navdušenja niti med sezono lige NBA. Slovenska izbrana vrsta je na hrvaškem radarju znašla zaradi četrtkovega spektakla v Stožicah, tekme 5. kroga kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023.

A čeprav je jasno, da bo slovenska zasedba zaradi Dončića in vrnitve Gorana Dragića še posebej zvezdniško obarvana in bo pred polnimi Stožicami morala prevzeti vlogo favorita, pa bodo, vsaj v primerjavi z novembrsko tekmo v Zagrebu, močno okrepljeni tudi Hrvati. Tokrat pod vodstvom selektorja Damirja Mulaomerovića, predvsem pa s kakovostnimi košarkarji kot so Ivica Zubac, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja

Tudi zaradi tega iz Opatije, kjer se bo Mulaomerovićeva četa pripravljala vse do srede, prihajajo zelo optimistične napovedi. “V Slovenijo moramo samozavestno, kot borbena ekipa,” pavi selektor. Še korak dlje je šel v pogovoru za Sportske novosti krilni center Tomislav Zubčić. “Imamo Bogdanovića, Zubca in Žižića. Z novim selektorjem lahko presenetimo. To je resna zgodba. Lahko naredimo nekaj, česar nihče od nas ne pričakuje in česar hrvaška javnost še ni videla,” je dejal dosedanji član Tofaša, prepričan o tem, da je z novim selektorjem zavel nov veter.

Damir Mulaomerović. Foto: MaPa

“Dončić? Tukaj bo velika odgovornost na naših branilcih. Mi, višji igralci, moramo pomagati. Toda, Slovenija ni le Luka Dončić. Tukaj sta tudi brata Dragić, Jaka Blažič, Edo Murić … Veliko igralcev bo treba zaustaviti. Naš kolektiv, ki ga gradimo, in ritem igre sta lahko naš ključ do uspeha,” pravi Zubčić, eden od številnih visokih hrvaških igralcev, kar bo ob znanih slovenskih težavah pod košem vsekakor gostujoča prednost.

Kdo manjka?

Medtem ko v slovenski reprezentanci tokrat ne bo Vlatka Čančarja in Klemna Prepelića, pa bodo pri Hrvatih manjkali Dario Šarić, Filip Krušlin, Krunoslav Simon, Ivan Ramljak

Svoj recept, kako se lotiti tekmeca, predvsem njegovega najmočnejšega orožja, je za Večernji list delil član LA Clipers Ivica Zubac. “Dončićeva igralska inteligenca je nadpovprečna. V vsakem napadu gleda, kako bi napadal najšibkejšega obrambnega igralca. Preostane nam le, da 40 minut pritiskamo nanj po celotnem igrišču. Dvakrat smo se z njegovim Dallasom srečali v končnici. V povprečju je dosegal 35 točk. Svojo ekipo je nosil tri četrtine, nato pa se je utrudil,” rešitev ponuja 25-letni center.

Luka Dončić v akciji proti Hrvatu Ivici Zubacu (Foto: AP Photo/Mark J. Terrill)

Nekaj dodatnega olja je na hrvaški ogenj prilil še Igor Miličić, selektor Poljske, s katero je Mulaomerovićeva zasedba odigrala pripravljalno tekmo. “Slovenija, vsaj po mojem mnenju, ni boljša od Hrvaške. To je tekma, na kateri bodo odločale malenkosti. Da, Slovenci imajo Dončića, toda Hrvaška ima niz vrhunskih igralcev. Pričakujem odprto tekmo,” je za SN dejal eden od številnih hrvaških košarkarskih zdomcev.

Hrvaška krvavo potrebuje zmago

Hrvatom v kvalifikacijski skupini C gori pod nogami, saj so po uvodnih treh porazih glavo nad gladino obdržali šele s februarsko zmago na Švedskem. V tokratnem oknu jih po gostovanju v Ljubljani čaka domača tekma proti Finski na Reki. Spomnimo, napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.