Ameriški poklon slovenskima junakoma

Košarka 10. Sep 20239:21 2 komentarja
Foto: Seskimphoto via Guliver

Ob robu dogajanja v Manili, ki se v nedeljo ob 14.40 zaključuje z velikim finalom med Nemčijo in Srbijo, se je za Sportklub razgovoril ameriški novinar Tim Reynolds. Že dve desetletji pokriva Miami Heat in pravi, da preprosto obožuje Gorana Dragića ter je prepričan, da bo kmalu znova del floridske franšize.

Svetovno prvenstvo 2023, ki so ga skupaj gostili Japonska, Indonezija in Filipini, je sicer njegovo peto veliko tekmovanje. The Associated Press ga je znova zadolžil za spremljanje ameriške reprezentance. Na poti je že 30 dni, večino je preživel v Manili, kjer so bili od samega začetka stacionirani tudi Američani.

“Ne čutim domotožja, a prosim ne povejte tega moji ženi,” se je pošalil ob začetku pogovora v veliki, a za morje novinarjev še vedno premajhni delovni sobi v Mall of Asia Areni.

“Manila je čudovito mesto. Vedel sem, da imajo radi košarko. Tudi zato, ker sicer pokrivam Miami Heat, kjer ima korenine s Filipinov trener Erik Spoelstra. A nisem vedel, da jim pomeni tako zelo veliko, dokler nisem prišel sem. O moj bog, košarka je tukaj religija,” je delil svoj vtis iz prestolnice Filipinov.

S prekaljenim ameriškim novinarjem smo se pogovarjali predvsem o slovenski košarki, ki jo zelo spoštuje in občuduje. Goran Dragić mu je v šestih letih in pol, kolikor jih je nekdanji kapetan Slovenije preživel na Floridi, prirasel k srcu in pravi, da je njegova vrnitev v Miami praktično zgolj vprašanje časa. Medtem ko Luki Dončiću v ligi NBA napoveduje tako individualne kot ekipne lovorike.

Intervju: Tim Reynolds, The Associated Press

Tim Reynolds; foto: Sportklub

Že ob prihodu v Manilo so nas opozorili, da sta reprezentanci ZDA in Slovenije tukaj praktično kot domači reprezentanci. Kako ste to doživljali?

To je zaradi Erika Spoelstre in Austina Reavesa. Tukaj je ogromno navijačev LA Lakers. Tudi Golden States Warriors, moram dodati, katerih trener je Steve Kerr. Filipinci imajo veliko razlogov, da navijajo za njih. A obožujejo tudi Luko Dončića, kot ste lahko videli.

Preprosto imajo res radi košarko. Ljudje tukaj se na njo tudi dobro spoznajo, poleg tega so zelo strastni. Dolgo so čakali na takšen turnir. Igralci pogosto prihajajo v Azijo, predvsem na Kitajsko in Japonsko, a nikoli na Filipine. To je za njih nekaj velikega. Imajo dve stvari. Mannyja Pacquiaa in košarko. Povsod so igrišča. Greš mimo hiše, spredaj je otrok v sandalih, žogo meče na zvit obroč brez mrežice in uživa bolj kot kdorkoli na svetu. Ne briga jih za pogoje. Igrali bodo tudi v dežju.

Obiskanost dvorane v Manili za izločilne boje:

Četrtfinale:

11.710 Slovenija – Kanada
9.764 Italija – ZDA
7.584 Nemčija – Latvija
6.223 Litva – Srbija

Polfinale: 

11.011 ZDA – Nemčija
8.630 Srbija – Kanada

Za razvrstitev od 5. do 8. mesta:

11.003 Slovenija – Litva
10.775 Slovenija – Italija
9.440 Latvija – Litva
4.579 Italija – Latvija

Tri tekme Slovenije so med štirimi najbolj obiskanimi, na vrhu najdemo število gledalcev s tekme Slovenija – Kanada.

Foto: Fiba

Gorana Dragića letos ni več v slovenski reprezentanci. Kako se ga spomnite iz Miamija?

Nismo ga preveč marali. Šalim se! Vsi tam ga obožujemo. Še vedno je eden najbolj prijaznih fantov. 20 let pokrivam Miami, Goran mi je eden najljubših igralcev. Bil je izjemen košarkar, a je tudi fantastična oseba. Zelo zabaven za pogovore. Pa tisti EuroBasket … Nisem iz Slovenije, a ne bom nikoli pozabil tega prvenstva. Kot ljubitelju košarke mi je bila ena najboljših izkušenj spremljati to zgodbo. Še vedno dobim kurjo polt, ko o tem govorim.

Zelo malo je manjkalo, da bi nato do naslova popeljal še Miami.

Spomnim se, ko se je uvrstil v finale z Miamijem in se poškodoval. Tako zelo si je želel igrati. Vsi upamo, da se vrne. Vem, da si tega želi. Bo pa vedno povezan z Miamijem. Čeprav je Slovenija njegov dom, to velja tudi za Miami. Obožujemo ga.

Tudi v pogovoru za naš medij je pred dvema mesecema neposredno potrdil, da si želi vrnitve. Se bo res zgodila?

Nimam kančka dvoma, da bo bodisi v dresu bodisi v obleki še delal za to franšizo. Ni dvoma.

Foto: AP Photo/Frank Franklin II via Guliverimage

Goran je prost košarkar, zakaj to čakanje?

Miami ima trenutno podpisanih 21 igralcev. Vemo, da obstaja možnost za menjavo, ki vključuje določenega igralca (smeh, op. a.). Če bodo uspeli izpeljati menjavo in sprostili kakšno mesto, bom šokiran, če ne bo Goran nazaj. Miami ve, da se želi vrniti. Goran tega niti ne skriva. Obožuje Erika Spoelstro in Pata Rileyja. Odlično se razume z Bamom Adebayom. Z Jimmyjem Butlerjem prav tako. Jimmyja je celo učil slovenščine. Mislim, da so bile nekatere besede tudi grde, a sodniki ne vedo, če kolneš v drugem jeziku. Res ga imam rad, ne skrivam tega.

Vam je kakšen dogodek ostal v posebno lepem spominu?

Veliko tekem sem pokrival. Eden mojih najljubših večerov v Miamiju je bil, ko je tja prišlo 2.000 slovenskih navijačev, da bi si pogledali obračun Gorana in Luke. Po tekmi so čakali 45 minut, da bi jima zapeli. Kaj v Miamiju vemo o Sloveniji? Ne prav veliko. Tisti večer pa je bil kot tekma končnice. Tako glasno in zabavno je bilo, nabito z energijo. 2.000 ljudi iz Slovenije, neverjetno! Proslavljali smo slovensko košarko in dva izjemna igralca. Prejšnjo in novo generacijo.

Luka Dončić
Foto: FIBA

Raven igre in status, ki ju je dosegel Luka Dončić, sta res nekaj neverjetnega. Kaj takšnega v Sloveniji ne pomnimo.

Goran mi je pred naborom povedal, da je Luka najboljši igralec na seznamu. Ni želel biti nespoštljiv, a res je bil v to stoodstotno prepričan. Dobro se je izšlo za Dallas. Res je bil daleč najboljši igralec s tistega nabora. Je prihodnost lige in naslednji MVP, v to sem prepričan. V ligi NBA bo en dan prvak. Izjemen talent. Kako je letos poleti tudi preobrazil telo … To bo še zabavno.

Luka je v ZDA dosegel poseben status, upam, da se tega v Sloveniji zavedate. Gledamo LeBrona Jamesa, gledamo Stepha Curryja in gledamo, ko je na televiziji Luka, ker veš, da boš doživel nekaj posebnega. Je del te kategorije.