Predsednik KZS ekspresno odgovoril selektorju Sekuliću (VIDEO)

Košarka 10. Sep 20237:42 8 komentarjev
Matej Erjavec in Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec ob koncu svetovnega prvenstva v Manili odgovarja na ključna vprašanja. Med drugim je povedal tudi to, da je Aleksander Sekulić prvi kandidat za selektorski položaj.

Aleksander Sekulić, ki je slovensko reprezentanco sprva zgolj z omejenim mandatom prevzel novembra leta 2020 in nato v nadaljnjih treh poletjih s polnimi pooblastili vodil na olimpijskih igrah, EuroBasketu in svetovnem prvenstvu, je v soboto zvečer po filipinskem času vodstvu KZS podal žogico. V izjavi po zmagi v tekmi za sedmo mesto je dejal, da je njegov mandat končan, v skorajda isti sapi pa dodal, da je tudi v prihodnje pripravljen voditi izbrano vrsto. Odgovora na odprti sceni je bil deležen manj kot 24 ur zatem.

“Zadovoljen sem z delom štaba in selektorja na čelu tega. Glede na to, da mu je potekel mandat, se bom zagotovo z njim in štabom pogovarjal o prihodnjem sodelovanju. Predvsem o načrtih, viziji, možnostih … Aleksander Sekulić je prvi kandidat,” je na vprašanje o selektorju slovenske reprezentance na dan velikega finala SP v Manili dejal prvi mož krovne zveze Matej Erjavec. Ni skrivnost, da je bil slednji ob nasprotujočih si pogledih znotraj zveze lani najglasnejši zagovornik Sekulića.

Na podoben način je predsednik KZS s slovenskimi novinarji govoril že pred enim letom, a tedaj v precej drugačnih okoliščinah. Bilo je dan po presenetljivem porazu proti Poljski, ki je že v četrtfinalu EuroBasketa razblinil slovenske sanje o kolajni. Tedaj je Sekuliću namenil zaupnico, ta pa jo je potrdil z uspešnim zaključkom kvalifikacij za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. “Na njem nismo dosegli presežka, zanesljivo pa se nismo osramotili,” je v soboto dejal Sekulić, zavedajoč se dejstva, da se četrtfinalna poraza med seboj močno razlikujeta. Če je bil nemški proti Poljski boleča klofuta in je razkril tudi številne pomanjkljivosti, pa izpad proti Kanadi že zaradi moči tekmeca, omejenega slovenskega kadra in kakovostnih predhodnih predstav spada v drugačen razred.

“Sedmo mesto ocenjujem za uspeh. Hrvaška, Turčija, Poljska in druge niso niti sodelovale. Grčija, Avstralija, Brazilija, Španija in Francija so računale na uspeh, pa niso prišle v Manilo. Nato pa je tukaj Slovenija, ki je stalno med najboljšimi. A lani smo četrtfinalni poraz ocenili za neuspeh, letos ga lahko kot odličen rezultat,” nastop na Okinavi in v Manili ocenjuje Erjavec, ki ni le prvi mož slovenske zveze, temveč od letos tudi član izvršnega odbora Mednarodnega košarkarske zveze in prvi podpredsednik evropske sekcije. Zato v pogovoru z njim nismo mogli niti mimo slovenskih pripomb na račun sojenja, ki jih na svoj način simbolizirajo besede in kretnje Luke Dončića proti častni tribuni z visokimi predstavniki Fibe.

“Raven košarke na tem SP je vrhunska. Sojenje ni na tem nivoju. Zakaj? Ne sodijo najboljši sodniki na svetu. A ne gre za to, da bi kdo kradel Slovenijo. Gre za vprašanje kriterija. Veliko govorimo o zaščiti glavnih igralcev. Vemo, da zvezdniki pritegnejo pokrovitelje in navijače. Zanesljivo je v interesu Fibe, da se sojenje popravi. So pa tudi sodniki le ljudje. Luka in njegovo obnašanje? Če nad nekoga petkrat povzdigneš glas, ga bo enkrat nazaj. Luka bo to že uredil. Podobne težave ima tudi v ligi NBA. To lahko uredi le on.  Njegov odnos vnaša živčnost. Je pa dejstvo, da igra s čustvi. Lahko smo mu hvaležni, da igra za Slovenijo. Ko pa bo združil pozitivne emocije in malce manj nervoze, kar je že bilo vidno, bo neustavljiv,” na to temo odgovarja slovenski most med KZS in Fibo. Ob tem je dejal, da na račun Dončićevega prerekanja ni prejel nobene pripombe s strani Fibe.

Slovensko reprezentanco v prihodnjem letu čaka začetek kvalifikacij za nastop na EuroBasketu 2025, velik izziv pa bodo julijske kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Potekalo bodo, tako kot že leta 2021, v okviru štirih kvalifikacijskih turnirjev. Bi se v boj za organizacijo enega od njih lahko podala tudi Slovenija? “Da. To so me najprej vprašali igralci. Imamo idejo. Pogovarjamo se s Fibo. Gre pa za velik finančni zalogaj (3,5 milijona evrov), ki ga sami ne bomo zmogli. Potrebovali bi pomoč države,” odgovarja Erjavec.

Kdo bo “novi Rašo”?

Ob pestrem reprezentančnem dogajanju v zadnjem obdobju pa je marsikdo pozabil tudi na dejstvo, da je julija odstopno izjavo podal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. “Trenutno vam z imenom naslednika ne morem postreči. Nismo se še lotili tega področja, saj smo bili osredotočeni na SP. Je pa jasno, da bo ta oseba stopila v zelo velike čevlje,” se je glasil odgovor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje