Katastrofalni pogoji: V posteljah se dotikamo z nogami

Košarka 16. Avg 202311:17 0 komentarjev
Jusuf Nurkić; FOTO: Guliverimage

Košarkarska reprezentanca Bosne in Hercegovine danes igra eno izmed pomembnejših tekem zadnjih let. V predkvalifikacijah za nastop na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu se bodo v poljskih Gliwicah nocoj pomerili proti Madžarom. A to v BiH ni osrednja tema ...

Po zmagi nad Portugalci in porazu z domačo Poljsko morajo “zmaji” nocoj nujno premagati Madžare.

Hkrati bodo varovanci Adisa Bećiragića računali na pošten boj in zmago Poljske proti Portugalski, ki bi jim prinesla uvrstitev v polfinale predkvalifikacijskega turnirja za Pariz, kamor se bosta uvrstili tudi dve ekipi iz skupine A (Češka, Izrael, Estonija in Severna Makedonija). Če bi domačin zatajil, bi se v trokrogu ekip s po dvema zmagama in porazom (Poljska, BiH in Portugalska) nato gledala koš razlika.

En navaden cirkus

Pred odhodom na Poljsko so javnost razburkala izjave bosansko-hercegovskih reprezentantov, ki so dejali, da jim krovna organizacija še zmeraj ne omogoča optimalnih pogojev.

“Težave imamo že 30 let, vsako poletje ista pesem. Nismo upravičeni niti do osnovnih stvari, poleg tega se nikomur ne moremo potožiti. Štirje košarkarji spijo v isti sobi, smo brez kondicijskega trenerja. Funkcionarjem plače seveda ne zamujajo. Mladim, ki imajo namen v bodoče zastopati državni grb, bi se spodobilo omogočiti normalne pogoje, a pri nas je za zdaj cirkus in igralci bodo tako raje izbrali kakšne druge reprezentance,” je bil pred odhodom na Poljsko oster prvi zvezdnik ekipe, Jusuf Nurkić.

“Smo brez načrta. Zdi se mi nedopustno, da v neki resni reprezentanci skupaj spijo štirje velikani in se v posteljah dotikajo z nogami. Druge ekipe imajo po 9-10 pripravljalnih tekem, mi pa dve. Sem smo prišli, da turnir osvojimo, a normalno tole vsekakor ni,” je Nurkića dopolnil krilni center Džanan Musa.

Slovenija naj bo zgled

O težavah je nato spregovoril še kapetan ekipe Miralem Halilović: “Zveza enostavno mora najti način za financiranje. Poglejte samo, kaj počne Slovenija. Zakaj ne bi postavili recimo trgovine z dresi in spominki, pa reklame, v katerih bi bili nekateri naši fantje, denimo Luka Garza in Nurkić. Jezi nas, ker moramo ves čas improvizirati. V fitnes odhajamo s taksijem, spimo v osebnih vozilih … vse v povezavi z reprezentanco počnemo iz gole ljubezni.”

Bosanci po zmagi nad Slovenijo lani na EP; FOTO: Guliverimage

Kljub omenjenim težavam so se reprezentanti BiH odpravili proti Poljski in so le še zmago oddaljeni od napredovanja ter koraka bliže pariškim sanjam. Za tako ekipo res ni težko stiskati pesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!