“Pretepeni” Luka Dončić: Tega sem vajen že od malih nog

Košarka 16. Avg 20239:41 1 komentar

Kapetan slovenske košarkarske reprezentance Luka Dončić ob vstopu v zadnji del priprav na svetovno prvenstvo (25. 8. – 10. 9.) o svoji vlogi v izbrani vrsti, rezervah v igri, statusu tarče v očeh tekmecev, dometu na velikem tekmovanju, poškodbi Vlatka Čančarja in dobrodelnosti.

Ko je pred odhodom na Japonsko stopil pred mikrofone, je najprej pojasnil, da ga delna obnovitev stare poškodbe stegenske mišice ne skrbi. Dodatno potrditev je dobil po pregledu z magnetno resonanco. Zdaj je s soigralci že v Tokiu, prav tam, kjer so predlani pisali zgodovinsko olimpijsko pravljico in stegovali roke celo proti kolajni. Na koncu je imel predolgo roko Nicolas Batum. “Tokio je lepo mesto. Žal ga tistega leta 2021 nismo prav veliko videli, saj smo živeli v mehurčku. A tudi zdaj smo tukaj zaradi košarke. Zadnjih deset dni do prvenstva moramo res dobro izkoristiti,” pravi Luka Dončić.

V soboto Slovence v Tokiu čaka še zadnja pripravljalna tekma (ob 8.00 po slovenskem času: prenos na SK), in sicer proti domačinom. “Za nami je že veliko tekem. Na račun tega je trpel trening. Pravzaprav smo trenirali le štiri dni pred prvo tekmo z Grčijo. Zato je dobro, da bomo v zadnjem tednu lahko nemoteno trenirali in tako odpravili veliko napak,” pripoveduje novi kapetan izbrane vrste in kot področja, na katerih je možno narediti največ napredka, izpostavlja skok, obrambo in igralno osredotočenost.

Luka Dončić. Foto: Profimedia

“Če želimo biti na želeni ravni, moramo narediti še veliko napredka. Kljub porazom pa smo na nedavnih tekmah že videli dobre odseke. Ko smo osredotočeni in ko se držimo naših pravil, smo lahko zelo nevarna ekipa. Zdaj je naša naloga, da skozi treninge in zadnjo pripravljalno tekmo te dobre odseke povežemo v celoto za vse štiri četrtine,” pravi Dončić, ki je zaigral na štirih od šestih tekmah. Ob prvi še ni bil del reprezentance, zadnjo pa je preventivno izpustil. “Uf, to je najtežje. Vedno raje igram,” se je nasmehnil.

Vseeno pa ni mogel mimo tega, da je ob počitku vendarle ostal brez številnih udarcev. Grki in predvsem Španci so namreč jasno nakazali pot – agresivna igra na Dončiću. Pogosto krepko čez mejo osebne napake, tudi s številnimi udarci.  “Tega sem vajen. Že od malih nog je tako. Nekako je to cilj nasprotnih ekip. In to je del košarke. S tem se moram sprijazniti,” pripoveduje LD 77, ki je na štirih tekmah v povprečju dosegal 22,5 točke, dvakrat pa je igraje vknjižil trojnega dvojčka.

Foto: Aleš Fevžer

Pomoč poplavljeni Sloveniji

Ob nedavni vremenski ujmi, poplavah in plazovih, ki so prizadejali velik del Slovenije, je s svojo fundacijo finančno pomagal prizadetim okoljem. “Vedno sem pripravljen pomagati. Predvsem Sloveniji. To je moja država. Tukaj sem rojen. Ko bo treba pomagati, bom pomagal,” je dejal ob tem.

Veliko razliko, ki se kaže v slovenski igri z Dončićem in brez njega, je lahko ujelo tudi košarkarsko manj podučeno oko. “V prvi vrsti smo ekipa. Vsak od nas mora dati vse od sebe. Ni pomembno, iz katerega kluba prihajaš. Kdor je v peterki, mora storiti vse, da bomo povezani. Tekem bo veliko. Vsaka tekma je dolga 40 minut,” se je v odgovoru v ekipo skušal zliti nesporni prvi zvezdnik reprezentance in bržčas kar celotnega svetovnega prvenstva.

Zanj bo to po dveh EuroBasketih in olimpijskih igrah prvi nastop na tem tekmovanju. Na novinarski konferenci ob začetku priprav je napovedal napad na vrh. A takrat mu je za govorniško mizo družbo še delal Vlatko Čančar, ki je dober teden pozneje s strgano križno vezjo odšepal iz reprezentančnega tabora. “Velika izguba. Za vse,” z glavo zmajuje Luka, ki sicer igro večinoma gradi na položaju številka ena, a bi utegnil zaradi čvrstega telesa in višine v določenih segmentih zapolniti tudi Čančarjevo vrzel na položaju krilnega centra. “Tudi o tem sva govorila s selektorjem. Moral bom prevzeti del nalog. Če bo treba, bom zaigral tudi na položaju centra,” odgovarja.

Dodaja, da cilji ostajajo visoki. Morda tudi zaradi lanskoletne šole? “Nerad govorim o preteklosti. Kar je bilo, je bilo. Seveda ne morem mimo tega, da lansko prvenstvo s tistim četrtfinalnim porazom za nas ni bilo dobro. Raje gledam v prihodnost. Verjamem, da je ta lahko svetla. Verjamem tudi v kolajno. Če ne bi verjel, ne bi bil tukaj,” je pogovor s sedmo silo zaključil Luka Dončić, dodobra ogret za svoje četrto veliko tekmovanje, prvič v vlogi kapetana reprezentance.

Končni seznam potnikov na SP:

Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey.

Prvič kot kapetan: Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora 104:100

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija 99:79

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija 92:62

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija /prenos na SK/

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje