Kdo je Janez Novak lige NBA?

Janez Novak

Ali ste vedeli, da je v ligi NBA zaigralo že enajst slovenskih košarkarjev, ki je na skoraj pet tisoč tekmah doseglo že več kot 44 tisoč točk? Ob vstopu v novo leto smo se poigrali s številkami in izračunali, kakšen je povprečen Slovenec v severnoameriški košarkarski ligi. Kakšna je njegova karierna statistika, je osvojil kakšen šampionski prstan in koliko je zaslužil?

Pred kratkim smo obeležili že četrt stoletja od prvega koša Slovenca v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Ledino je oral Marko Milić, ki je v dresu Phoenix Suns proti New Jersey Nets prve slovenske točke v ligi NBA dosegel 26. novembra 1997.

Čez lužo mu je sledilo še deset slovenskih igralcev. Kot zadnji se je v ZDA leta 2019 podal Vlatko Čančar. Vsi skupaj, vključno s tremi legionarji, ki v severnoameriški poklicni ligi barve Slovenije zastopajo v letošnji sezoni, so do danes dosegli že več kot 16 tisoč košev iz igre, 7 tisoč s črte prostih metov, pred novim letom presegli mejnik 44 tisoč točk, pobrali čez 15 tisoč odbitih žog in podelili dobrih 12 tisoč asistenc.

Skupaj so zaslužili že vrtoglavih 377.575.904 dolarjev, če štejemo tudi letošnjo sezono. Že zdaj pa lahko trdimo, da bodo vsaj do leta 2026 presegli pol milijarde ameriških zelencev, saj ima Luka Dončić z Dallas Mavericks pogodbo sklenjeno še za naslednje štiri sezone, letni zaslužki pa presegajo celo 40 milijonov dolarjev.

Enajst Slovencev smo združili v celoto in izračunali njihovo skupno povprečje ter tako dobili povprečnega slovenskega košarkarja v ligi NBA. Spoznajte Janeza Novaka:

Star je 29 let. Na naboru lige NBA je bil izbran v prvem krogu kot 30. po vrsti. Čez lužo igra že osmo sezono in nastopa že za svoj tretji klub. V rednem delu sezone je zaigral na 393 tekmah, v končnici na 27. V četrti sezoni je postal del začetne peterke in od prve minute do danes začel skupno 192 dvobojev. Povprečno na parketu preživi dobrih 21 minut in v tem času doseže 9,6 točke, 3,4 skoka in 2,7 asistence. Na petih tekmah v karieri mu je uspelo vpisati celo trojnega dvojčka. Osvojil je en šampionski prstan in zaslužil dobrih 34 milijonov dolarjev.

Kdo je resnični Janez Novak?

Vam je Janez Novak, ko se ozrete na njegovo statistiko, morda vsaj malce znan? Če ste pomslili na Bena Udriha, ste imeli prav. Kariera 40-letnega Šempetrčana je namreč najbolj primerljiva s skupnim povprečjem enajstih Slovencev, ki so kadarkoli zaigrali v ligi NBA. Statistika je z manjšimi odstopanji močno primerljiva, vključno z odstotki meta iz igre in izza črte.

Nekoliko pred Janezom Novakom je le v odstotku prostih metov in pa v tisti najpomembnejši kategoriji – številu osvojenih naslovov. Udrih je namreč s San Antonio Spurs v žep pospravil kar dva prstana. Prav tako se lahko pohvali s kar 13 let trajajočo kariero, medtem ko je povprečni Slovenec čez lužo odigral nekaj več kot sedem sezon.

Vir vseh podatkov je spletna stran Basketball Reference. Podatki so bili odvzeti 1. januarja 2023.