Klemen Prepelič: Ko bo treba, bom zadeval

Košarka 22. Avg 202210:36
Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

Šest zmag slovenske reprezentance na prav toliko tekmah prinaša tudi šest potrditev statusa Klemna Prepeliča, ki je uspešno prekinil 130-dnevni košarkarski post, pa čeprav poudarja, da še ni 'stari Prle'.

Konec reprezentančnega treninga. Klemen Prepelič vzame žogo in še naprej pili met. “Moram. Nisem še tam, kjer bi želel biti,” pravi 30-letni branilec, za katerega so reprezentančne priprave tokrat prav poseben individualni izziv. Ob koncu marca je namreč po grdem dvojnem zlomu roke v dresu Valencie predčasno končal sezono. S klubsko in zdravniško zeleno lučjo se je v košarkarski ritem vrnil skozi reprezentanco. Po dolgih individualnih pripravah so zdaj za njim štirje tedni reprezentančnih treningov in tudi šest pripravljalnih tekem.

“Kondicijsko sem na želeni ravni, strelsko zanesljivo še ne. Imam pa definirano vlogo, tako da se lahko posvečam delu. Ko bo treba, bom zadeval. Brez skrbi,” razmišlja in dodaja: “Nisem še na stotih odstotkih. Odsotnost se seveda pozna. A nekako verjamem, da sem skozi priprave in prijateljske tekme prišel v ritem. Do EuroBasketa bom odigral  osem tekem, do osmine finala kar trinajst. To je več kot dovolj za pripravo na pravi vrhunec reprezentančne akcije.”

Kar nekajkrat se je na tekmah odločno podal tudi v prodor. Brez strahu in ročne zavore? “Da, brez. Pa sem mislil, da bom imel malce zadržkov. Po drugi srani pa ne bi bil tukaj, če bi me bilo strah nove poškodbe. Ostal bi v Valencii in se individualno pripravljal. Toda zdravniki so mi zatrdili, da je poškodba sanirana. Če se mi torej kaj pripeti, bom to pripisal višji sili. No, pa saj ste videli, da sem v Stožicah padel na zadnjo plat in preživel,” v smehu pripoveduje dolgoletni reprezentant.

Po šestih pripravljalnih tekmah čaka Prepeliča in Slovenijo v četrtek kvalifikacijski obračun z Estonci. Foto: Aleš Fevžer

Njegovi odgovori so dokaj podobni, ko ga vprašamo o ravni ekipne pripravljenosti. Zmage so, igra se dviguje, popolnega zadovoljstva še ni. “Smo na pravi poti. Nismo še tam, kjer bi želeli biti. Daleč od tega. Konkretno, že naša predstava na tekmi s Hrvaško je bila slabša od tiste, s katero smo v Stožicah premagali Srbijo. Nič ne de. Kockice se zlagajo. Na trenutke je vse skupaj že videti zelo dobro. Naš DNK je hitra košarka. Predvsem v trenutkih, ko je v igri Luka Dončić, ki ustvarja višek, si lahko obetamo veliko metov za tri točke,” pripoveduje Prepelič, ki se je s soigralci danes znova lotil dela.

Zdaj gre zares. Če bi bil proti Hrvaški v soboto poraz še sprejemljiv, bo če v četrtek proti Estoniji drugače. Slovenijo namreč čakata pomembni kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. “Z zmagama proti Estoncem in Nemcem bi si na široko odprli vrata do svetovnega prvenstva. Ne želimo ga znova gledati pred malimi ekrani,” pravi. Bo pa le v neposrednem prenosu spremljal preostale štiri kvalifikacijske tekme, saj zaradi preboja Valencie v Evroligo nato za novembrsko in februarsko Fibino okno ne bo na voljo selektorju Aleksandru Sekuliću.

Kvalifikacije za SP 2023

25. 8.: Slovenija – Estonija (20.30, Celje)

28. 8.: Nemčija – Slovenija (15.00, München)

Obe tekmi si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

EuroBasket 2022 se bo nato začel 1. 9.

Komentari

Vaš komentar