Le obris Slovenije (VIDEO)

Košarka 26. Jul 20235:00 0 komentarjev
Za Slovenijo je prva pripravljalna tekma in prvi selektorjev rez. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se je selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić le nekaj minut po tesni celjski zmagi nad Kitajsko (75:73) za sodelovanje zahvalil trem nabornikom, preostali kandidati za nastop na svetovnem prvenstvu že pogledujejo proti pripravam v Ljubljani in skorajšnjem prihodu Luke Dončića in Vlatka Čančarja.

“Vedno je lepo obleči dres slovenske reprezentance. Storil bom vse, da bom poletje končal v dvanajsterici, ki bo potovala na svetovno prvenstvo,” je po dveh pomembnih trojkah, ki sta Sloveniji močno olajšali pot do prve zmage v pripravah na SP, zbranim novinarjem pripovedoval “dežurni kvalifikacijski adut” Miha Lapornik. Vsega nekaj minut zatem mu je selektor Aleksander Sekulić za tesno zaprtimi vrati garderobe sporočil, da se s prvo tekmo znova predčasno poslavlja od reprezentance. Poleg njega se je strokovno vodstvo za sodelovanje zahvalili še Blažu Mahkovicu in Urbanu Klavžarju.

V boju za dvanajst mest na letalu za Japonsko tako do nadaljnjega ostaja 16 košarkarjev. Med njimi bosta kmalu tudi nesporna člana prve peterke Luka Dončić in Vlatko Čančar. Z njima bo igra izbrane vrste dobila povsem nove dimenzije. Pa tudi z delom tistih, ki so tokrat v oblačilih za prosti čas soigralce spremljali le z roba parketa (Zoran Dragić, Aleksej Nikolić in Gregor Hrovat). Obenem pa je jasno, da gre boljšo košarko pričakovati tudi od ostalih, ki so tokrat s težkimi nogami in nekoliko trdimi rokami še plačevali davek prvega tedna priprav, v katerem je bil poudarek tudi na kondicijski vadbi.

Jordan Morgan je imel veliko dela z visokimi Kitajci. Foto: Aleš Fevžer

Na tekmi s Kitajsko je bilo tako v igri vidnih veliko napak, za nameček pa so Sekulićevi izbranci vsaj v prvih treh četrtinah odigrali preveč obrambno mehko in skakalno neodločno. Slednje je tudi posledica manka centimetrov, kar utegne biti hiba poletja. “Če smo manjši, moramo biti hitrejši močnejši in bolj borbeni,” se na izziv odziva Aleksander Sekulić, ki se ubada predvsem z vprašanje pokritosti položaja krilnega centra. V prihodnje bo na “štirici” bržčas kraljeval Vlatko Čančar, v torek so vrzel poskušali zakrpati Aljaž Kunc, Bine Prepelič in zdaj že odpisani Mahkovic. “Vsak od njih je prinesel nekaj. Še najbolj me je zanimal Kunc, saj ga doslej še nisem videl igrati,” pravi Sekulić.

Kandidati za 12 mest

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Aljaž Kunc, Jordan Morgan, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey.

Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

Selektor je bil sicer vesel rezultatskega zasuka v zadnji četrtini. “Led je lepo prebiti z zmago, ” je dejal in dodal: “Za igralci je sedem težkih dni. Met nam ni stekel, kot bi si želeli. Tudi noge so bile težke. Ob podpori s tribun smo se nato le malce sprostili. Zaigrali smo bolje, tako v obrambi kot tudi v napadu. Ob osrednjem odmoru smo se sicer dogovorili, da elementov igre ne bomo spreminjali, temveč jih bomo bolje izvajali.  Veseli me moštveni duh. Tudi nesebičnost. Fantje v ospredje postavljajo ekipo in ne sebe. Ob tem pa bi dodal, da Kitajske nikakor ne gre podcenjevati. Gre za državo, ki veliko vlaga v košarko, reprezentanti pa igrajo v močni CBA ligi. Zato Kitajci igrajo fizično, na meji prekrška.”

Pomembno vlogo pri nagibu tehtnice na slovensko stran je imel na koncu Klemen Prepelič, z 20 točkami tudi prvi strelec. “To je bil le obris Slovenije. Manjkalo je kar nekaj fantov. Trije najbolj pomembni so na poti. Zato smo v tem trenutku lahko veseli predvsem energije,” je dejal začasni kapetan, ki se je zbora udeležil v zavidljivi formi. “Dolgo že treniram. Tudi želja po dokazovanju je velika. No, tudi v moji igri je bilo kar nekaj napak. A pokazal sem nekaj prepoznavnega. Poleg tega sem tukaj med starejšimi. Zato poskušam nagovarjati ostale fante,” je po celjski preizkušnji dejal Prepelič, ki se s soigralci zdaj seli v Ljubljano, kjer bo na sporedu drugi sklop priprav.

Pripravljalne tekme – v živo na Sportklubu

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
20.30 Slovenija – Grčija

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
18.00 Slovenija – Hrvaška

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
21.30 Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
20.00 ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
8.00 Japonska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!