Legendarni košarkar je dobil novo življenjsko bitko

Košarka 13. Feb 20249:17 0 komentarjev
Žarko Paspalj. Foto: Guliver images

Nekdanji jugoslovanski reprezentant in košarkar številnih uglednih klubov Žarko Paspalj je po vnovičnem poslabšanju zdravstvenega stanja prestal operacijo srca.

Na dan, ko so se številna znana košarkarska imena, med katerimi sta bila tudi Steve Kerr in Rašo Nesterović, v Beogradu poslovili od Dejana Milojevića, je srbske košarkarske kroge pretresla še novica o poslabšanju zdravstvenega stanja Žarka Paspalja. Nekdanjega evropskega in svetovnega prvaka so sprejeli v bolnišnico v Beogradu, kjer so opravili poseg na srcu zaradi aritmije.

Po informacijah srbskega Sportkluba, je njegovo stanje stabilno. Vseeno bo po operaciji preventivno nekaj časa še preživel na intenzivni negi. Dobra novica je, da njegovo življenje ni ogroženo.

Paspalj je bil pred kratkim na Škotskem, kjer je prvič začutil nelagodje in težave s srcem. Simptomi so se po vrnitvi ponovili, zato je poiskal zdravniško pomoč.

Vest o zdravstvenih težavah enega od prvih evropskih košarkarjev je toliko bolj odmevala zaradi njegove zgodovine. Leta 2001 je namreč v manj kot štirih mesecih doživel dva srčna infarkta. Takrat so mu vstavili srčni spodbujevalnik.

Foto: Profimedia

Žarko Paspalj sicer kot funkcionar ostaja v stiku s košarko. Vseeno se v novi vlogi ni približal igralsko slavi. Kot 207 centimetrov visoki krilni igralec je med drugim branil barve Partizana, SA Spurs, Olympiacosa, Panathinaikosa, Arisa in Virtusa. Pečat pa je pustil predvsem v reprezentanci Jugoslavije. Sprva v okvirih nekdanje skupne države, nato tudi v izbrani vrsti Srbije in Črne gore. Pohvali se lahko s sedmimi kolajnami z velikih tekmovanj. Med drugim je bil dvakratni olimpijski podprvak (1988 in 1996), svetovni prvak (1990) ter trikratni evropsko prvak (1989, 1991 in 1995).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!