Kokoškov za SK: Dončića čaka lepa kariera v Ligi NBA

Liga NBA 27. Jun 201816:06 > 16:22
Getty Images

Igor Kokoškov je pred nekaj manj kot dvema mesecema postal prvi Evropejec v vlogi glavnega trenerja v Ligi NBA. Srbski strokovnjak, ki bo v naslednji sezoni vodil ekipo Phoenix Suns, se je ekskluzivno pogovarjal s kolegom iz Sportklubove beograjske redakcije Sašom Ozmom.

Tim Warner/Getty Images

Kljub temu, da je v klubski košarki trenutno premor, je Igor Kokoškov zelo zaseden in se s polno paro pripravlja na novo sezono. V intervjuju za Sportklub se je 45-letnik razgovoril o trenerskem delu v Ligi NBA, Luki Dončiću in tudi LeBronu Jamesu.

Phoenix je na minulem naboru Lige NBA doletela čast, da je lahko izbiral prvi, ob fantastični generaciji pa so bili vsi v klubu tudi v veliki dilemi. Na koncu so se odločili za DeAndreja Aytona, ob 19-letniku iz Bahamox pa izbrali še Mikala Bridgesa in Elia Okoba.

Z naborom smo zelo zadovoljni, čas pa bo pokazal, če smo opravili dobro delo. Ayton je mlad igralec, ki je že dokazal, da je odličen košarkar in ima veliko potenciala. A še vedno je to le potencial. Tudi na preostalih položajih še potrebujemo nadgradnjo, a centerska linija je bila tista, ki je je bila najbolj potrebna. Še enkrat dodajam, da smo zadovoljni, a čas bo pokazal, kako uspešna bo ekipa s svežimi močmi,” je najprej dejal Kokoškov in nadaljeval:

Ayton je z nami vsak dan. Od njega pričakujemo, da dobro in trdo dela ter napreduje, hkrati pa se ne ozira na pričakovanja medijev in navijačev. Ne želimo, da bi bil pod prevelikim pritiskom. Zagotovo se bo njegov doprinos k ekipi in ligi hitro poznal, a zelo pomembno je, da ostane profesionalen in pripravljen ter se ne obremenjuje z ocenami novinarjev in navijačev. Naj se osredotoči le na košarko, saj je to tisto, kar najbolje zna. Skozi zgodovino se je izkazalo, da centri potrebujejo nekoliko več časa, da se privadijo na ligo, a smo kljub temu prepričani, da nam lahko Ayton pomaga že zdaj.

Getty Images

V Arizoni se je zdaj zbralo že zares lepo število nadarjenih mladeničev. Devin Booker, Josh Jackson, Dragan Bender, Marquese Chriss so le nekateri izmed slednjih, ki bi lahko v prihodnje tvorili jedro ekipe. Kokoškov pa priznava, da bo potrebnega še kar nekaj časa, da bodo Sunsi postali vrhunska ekipa.

Vsi omenjeni košarkarji so zelo nadarjeni, a to je Liga NBA in ne Razvojna liga. Če smo iskreni, je bila ta ekipa v lanski sezoni ena izmed slabših. Nekaj se mora spremeniti, zato od 1. julija naprej pričakujemo tudi kakšne okrepitve, saj potrebujemo izkušene igralce, ki bi lahko pomagali mladim fantom, da postanejo še boljši. To, da je ekipa mlada, ne sme biti izgovor za slabe predstave. V tem trenutku zagotovo nismo ekipa, ki lahko razmišlja o naslovu, zato nas vse v klubu čaka še zares veliko trdega dela. Naj zaključim tako, imamo potencial, a zaenkrat še ne vemo, kako dobri smo.

Nova sezona je še daleč, zato se Kokoškov s klubskim vodstvom še ni pogovarjal o tem, koliko zmag v naslednji sezoni bi zadovoljilo njihove apetite. Srbski strokovnjak se s tem trenutno še ne ukvarja.

Zaenkrat še ne vemo, kako bo na začetku sezone izgledala ekipa. Smo šele julija, priprave pa začenjamo septembra. Obrisi postave so sicer znani, a ekipo je treba še dopolniti. S številkami se zaenkrat še nismo ukvarjali, ker je to z mlado ekipo zelo nehvaležno delo. Če imaš igralce in ekipo, ki ti je všeč in za katero veš, da bo v enem trenutku eksplodirala, se lahko hitro pripeti skok iz 25-30 zmag na 50 zmag na sezono. Nekaj podobnega je doživel Utah. Ko se stvari poklopijo, se zgodijo zmage. Zaenkrat posebnih ciljev v tej smeri nimamo, želimo se le izboljšati.

Mike Stobe, Getty Images Sport

Srbski strokovnjak je na letošnjem naboru dobro poznal tudi največjo evropsko zvezdo minule sezone. Luka Dončić, ki je v NBA prišel na krilih sanjske sezone, bo kariero nadaljeval v Dallasu.

Dončić je sijajen in zelo nadarjen mladenič. Prepričan sem, da je pred njim zares lepa karieri v Ligi NBA. Dallas se je na vse pretege trudil, da si je zagotovil Luko. Niso izbirali sredstev. Pred dobrim mesecem in pol sem se srečal z Donniejem Nelsonom in drugimi iz vodstva Mavericksov. Že takrat so se borili, da ga dobijo. Mislim, da točno vedo, kaj so z njim dobili in kaj bodo z njim počeli,” je o Dončiću povedal Kokoškov ter nadaljeval:

Dirk Nowitzki se počasi poslavlja, Luka pa bo s takšno legendo odigral še eno sezono. Mavsi so navdušeni, ker so dobili Dončića. Mislim, da je čas pravi, odgovarjal pa mu bo tudi način igre izkušenega trenerja Ricka Carlisla, ki veliko časa posveča razvoju napadalne igre. Zagotovo ga bo znal izkoristiti.

Od trenutka, ko je Kokoškov postal prvi evropski trener v Ligi NBA, je preteklo skoraj dva meseca. Srbski strokovnjak priznava, da je za njim zelo naporno obdobje.

Več je odgovornosti in obvez. Zdi se, da smo v klubu začeli znova. Organizacija je začela sestavljati strokovni štab, igralci so se začeli spoznavati, nato smo se pripravljali na nabor, zdaj je tukaj prestopni rok. Zaenkrat dobro delamo, stvari se sestavljajo, bil pa je to zares naporen premor. Dnevi so bili zelo dolgi, a se nad tem ne pritožujem. To spada k trenerskemu poslu. Zdaj je pred nami poletna liga, nato pa upam, da bom imel tudi nekaj časa zase in za družino.

Jason Miller/Getty Images

1. julija se bodo v Ligi NBA začele podpisovati nove pogodbe, nastopili bodo prvi veliko prestopi, eno izmed glavnih vprašanj pa je zagotovo – kje bo kariero nadaljeval LeBron James?

Veliko je ugibanj. Tudi to je lepota našega dela. James je zagotovo eden izmed najboljših košarkarjev v zgodovini. Če sem iskren, mislim, da ne bo ostal v Clevelandu. Njegov prestop bo zagotovo dobra stvar za ligo, saj bo znova podkrepljen z veliko medijske pozornosti. Zdi se, da bi se lahko medijska ugibanja uresničila in da bi se James lahko preselil v Los Angeles. Še enkrat dodajam. Mislim, da je zgodbe v Clevelandu konec, Lakersi pa imajo denar in tudi možnost, da ga pripeljejo. Čas za kaj takšnega je perfekten. Videli bomo, kaj se bo zgodilo.