Dallas Mavericks (končno) prisluhnili Luki Dončiću

Košarka 12. Feb 202413:22 0 komentarjev
Luka Dončić, Dallas Mavericks
Luka Dončić je navdušen nad okrepitvama. Foto: Profimedia

Dallas Mavericks so Luki Dončiću na zadnji dan prestopnega obdobja pripeljali ne eno, temveč kar dve okrepitvi. Zdaj, ko sta Daniel Gafford in PJ Washington že vpisala debitantska nastopa in se je prah po veliki zmagi vsaj delno polegel, si poglejmo, kaj ti menjavi pomenita za sedanjost in prihodnost teksaške franšize.

Dolgo zatišje na trgu je ob nenavdušujoči formi v luči številnih težav s poškodbami pri navijačih Dallas Mavericks povzročalo vse večje negodovanje. Že manjše razpoke v zasedbi trenerja Jasona Kidda so hitro ovrgle idejo, da bi letos s prilagojeno zasedbo in taktiko Luki Dončiću vendarle prihranil nekaj moči. Prav nasprotno, slovenski zvezdnik je v zadnjem mesecu priplezal na vrh lestvice košarkarjev po povprečju odigranih minut na tekmo.

Športni direktor Nico Harrison je v prvih dveh letih na najpomembnejšem položaju v pisarni vsake NBA franšize pokazal, da je spreten trgovalec in je v sezoni, ki ni šla po začrtanih ciljih, moral znova posredovati. Predvsem menjava, ki je hkrati iz Dallasa odpeljala Davisa Bertansa in skozi vhodna vrata pripeljala novinca Derecka Livelyja, je dajala slutiti, da ima Nico v rokavu še kakšnega asa.

Eden od teh naj bi bil tudi poletni podpis Granta Williamsa, ki je uvodoma sicer res postal član začetne peterke na položaju visokega krila, a že kmalu je postalo jasno, da ne ustreza igri Teksašanov, še manj dopolnjuje Dončića. Ko se mu je ohladil met, je postal v napadu malodane neuporaben. Podaje alfe in omege moštva je prepogosto izpuščal iz rok in akcije slabo zaključeval tudi izpod obroča. V obrambi, kjer je velika težava ostala skok, je bil s svojimi 198 centimetri povsem nekonkurenčen.

Dončić Washington
Dončić in PJ Washington sta na parketu hitro razvila kemijo. Foto: Profimedia

Čeprav je Lively zakrpal luknjo pod obročem in je v njem Luka končno dobil tudi odličnega partnerja za pick and roll igro, je težava ostala prav vsaka minuta, ki je komaj 19-letni center ni preživel na parketu. Hitro je odvisnost od najstnika, čigar najboljša leta so še pred njim, postala prevelika.

Dve muhi na en mah

Harrison je oba velika primanjkljaja, ki se ju je izpostavljalo praktično vso sezono, naslovil 8. februarja, na dan zaprtja prestopne tržnice. Daniel Gafford je center, ki je po igri zelo podoben Livelyju. Ta trenutek je od mlajšega kolega celo njegova nadgradnja. Je med najboljšimi tarčami v ligi NBA za t.i. lob podaje, odličen skakalec in bloker. Vse troje je v vsem sijaju pokazal že ob debiju. Dallas bo imel z rotacijo Livelyja in Gafforda ves čas v igri centra, ki bo v paru z Dončićem velika preglavica za nasprotne obrambe.

Harrison je z menjavo za PJ Washingtona hitro priznal napako, ki jo je storil poleti z Grantom Williamsom. Prišlek iz Charlotta naj bi v ekipo prinesel to, kar bi moral že njegov predhodnih na položaju “štirice”. Napredna statistika pravi, da je boljši predvsem v elementih igre, ki so za Mavse ključni. Pobere višji odstotek odbitih žog na obeh straneh parketa, je boljši asistent, z žogo v rokah je precej nevarnejši in njegova igra ni omejena zgolj na odprte mete, temveč je zmožen tudi prodiranja pod obroč, kjer je uspešnejši pri zaključevanju čez obrambo in ima tudi spodoben “floater”. In kar ne gre podceniti, čeprav v višino meri zgolj 201 centimeter, se lahko zaradi izjemnega razpona rok (kar 219 centimetrov) in visokega dosega uspešno kosa tudi z orjaki lige NBA. V nizki peterki se lahko zato pomakne celo na položaj centra. Tudi on je proti Oklahomi že pokazal precejšnjo mero raznovrstnosti.

PJ in Grant sta si izmenjala dresa. Foto: Profimedia

Je Dallas preplačal?

Številni strokovnjaki in mediji so po zaprtju tržnice zapisovali mnenja, da je Dallas za okrepitvi preplačal. Predvsem, ko je govora o PJ Washingtonu. Razlog je (ne)zaščita izbora v prvem krogu leta 2027, ki so jo Teksašani poslali v Charlotte. Izbor je zaščiten le za prvi dve mesti. A verjetnost, da bo izbor med boljšimi, je majhna. Ob tem ne gre pozabiti na dejstvo, da se je Dallas z menjavo znebil tudi Granta Williamsa in njegove štiriletne pogodbe, ki je iz dneva v dan in od tekme do tekme postajala bolj težavna.

Skupni izplen Dallasa:

Prihod: Daniel Gafford, PJ Washington

Odhod: Richaun Holmes, Grant Williams, Seth Curry, izbor v prvem krogu 2027 (top 2 zaščita), možnost menjave izbora v prvem krogu 2028 (Oklahoma bo izbirala med svojim in izborom Dallasa, slabši od obeh ostane Dallasu)

Za dve okrepitvi, ki sta sicer v Teksas prišli tudi na za ekipo zelo spodobnih pogodbah, je torej Dallas izgubil izbor leta 2027 in si hkrati morebiti še poslabšal izbor leta 2028. Slednji je seveda odvisen od rezultatov Oklahome in Dallasa v sezoni 2027/28. Če bodo Mavsi boljši, so Gafforda dobili celo zastonj. Tveganje je v tem primeru zagotovo premišljeno in upravičeno.

Gafford je v sezoni 2021/22 že pokazal, da je v navezi z dobrim organizatorjem igre lahko zelo koristen. Takrat z Russlom Westbrookom. Foto: Profimedia

Zanemariti ne gre niti zmožnosti Luke Dončića in tudi Kyrieja Irvinga, da košarkarje ob sebi delata boljše. Washington in Gafford sta prišla v Dallas iz dveh franšiz z dna lige, kjer sta bila precej večji fokus obramb in kjer ni bilo privilegija, da bi imela ob sebi ves čas vsaj enega od obeh zvezdniških branilcev.

Njun debi proti Oklahomi, eni najboljših ekip lige, je bil navdušujoč. Številni mediji so izpostavljali predvsem dobljen skok, ki je že dolga leta rak rana moštva. Teksašani so ga resda dobili s 54:40, a Oklahoma je ena tistih redkih ekip, ki je bila že pred zaprtjem tržnice v tem segmentu igre še slabša. Pravi obraz bo Dallas še moral pokazati, a Gafford in Washington sta po številkah konkretni nadgradnji.

Luka ima glavno besedo

Dogajanje v zadnjih dneh in tudi iskrene izjave Dončića so dokončno potrdile, da je mit o nevključenosti Slovenca v kadrovanje popolnoma ovržen. Na vprašanje novinarja Granta Afsetha, kako pomembno je, da pri spremembah izrazi mnenje, je odvrnil: “Saj se vidi, kako je pomembno. Videli ste njun učinek, zato bi rekel, da je to zelo pomembno.” Nikakršnega dvoma torej ni, da se Harrison pri menjavah posvetuje s svojim prvim zvezdnikom.

Dončić Gafford
Dončić si je dolgo želel centra kova Gafford, je priznal po menjavi. Foto: Profimedia

Dolgoročna stabilnost in široka rotacija

Dallas je z menjavama moštvo ohranil mlado. Washington in Gafford štejeta 25 let. Hkrati je seznam košarkarjev oklestil za tri imena, ki na parketu niso prispevala. Holmes, Williams in Curry so bili pod pogodbo tudi za prihodnje sezone in tako zdaj ne obremenjujejo več fleksibilnosti na trgu.

Število izborov, ki jih bo lahko Harrison poleti uporabil v morebitni večji menjavi, se je resda skrčilo za enega (2027), a Washingtonu in Gaffordu bi lahko vrednost z dobrimi predstavami tudi poskočila. Ker sta pod pogodbo vse do leta 2026, bi lahko zanju v prihodnje Dallas iztržil celo več, kot je odštel pred dnevi.

Ko bodo Mavsi New Yorku na letošnjem naboru poplačali še zadnji dolg od menjave za Krsitapsa Porzingisa iz zdaj že daljnjega leta 2019, bodo za menjavo “odklenili” izbor leta 2025 in tudi leta 2031. Ob tem bodo lahko morebitnemu partnerju v menjavi ponudili še možnost izbire boljšega od izborov obeh franšiz v letih 2026 in 2030.

Vodilne može lahko zdaj pomirja tudi pogled na seznam pogodb. Praktično vsi pomembni košarkarji, z izjemo Derricka Jonesa, so pod pogodbo vsaj še za naslednjo sezono, kar devet jih je vezanih najmanj do konca sezone 2025/26.

Čas za daljši niz zmag?

Dallas je trenutno v nizu štirih zaporednih zmag. Začel je na gostovanju, ko so po vrsti na vzhodni obali padli Philadelphia, Brooklyn in New York. Velja dodati, da je pomagala tudi zdesetkanost sicer odličnih 76ers in Knicks. Pri uničenju Oklahome, ki se bori celo za vrh lestvice lige NBA, teh olajševalnih okoliščin ni bilo.

Pred premorom za tekmo zvezd se bo Dallas pomeril še proti Washingtonu in San Antoniu. Odlična priložnost, da Dončić in druščina niz zmag podaljšajo na šest. Nato bi se morala počasi po poškodbah vrniti tudi Dante Exum in Lively. Mavericksi bodo končno zadihali s polnimi pljuči.

Pomemben je tudi podatek, da ima teksaška zasedba do konca rednega dela sezone enega lažjih razporedov. Po odsotku zmag nasprotnikov imata na papirju lažje delo le še dva kluba, Orlando in Boston. Teksašani bodo poskušali ponoviti sezono 2021/22, ko so imeli po 53 tekmah prav tako rezmerje zmag in porazov 30-23 in nato do konca rednega dela dobili kar 22 od 29 obračunov ter se prebili vse do 4. mesta zahodne konference.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!