Dan, v katerem je čudovito biti Dončićev apologet

Košarka 7. Nov 202111:04 komentarji
Luka Dončić. Foto: Guliverimages.

Nova tekma Dallasa, še ena v nizu fantastičnih predstava Luke Dončića. Prvi zvezdnik teličkov je že do zadnje akcije na tekmi proti Bostonu (107:104) blestel in lepo zadeval iz igre, potem pa s trojko ob sireni obnorel American Airlines Center. Družbena obrežja so temu primerno odreagirala.

Gol v sodnikovem podaljšku pri nogometu, prehitevanje v zadnjem ovinku pri Formuli 1, koš ob zvoku sirene pri košarki.

Vse to so trenutki, ki si jih športni navdušenci najbolj zapomnijo in se jih temu primerno razveselijo. Luki Dončiću ponoči ni uspelo zgolj premagati Bostona, ampak je še tretjič v svoji mladi karieri dosegel trojko za zmago prav ob zvoku sirene, s čimer se je v tem pogledu med drugim izenačil s tremi ikonami sodobne košarke: Kobe Bryant, Damian Lillard in Kevin Durant.

Rekorder, ki je v svoji NBA karieri zbral več tovrstnih zaključevanj, s katerimi je tekmo odločil v prid svojega moštva in še vedno vodi, je Vince Carter. “Air Canada” je za t. i. “buzzer-beater” s trojko poskrbel kar petkrat.

Če se osredotočimo le na zmagovalne koše, vključno z metom za dve točki, je Dončić sinoči postal prvi igralec v ligi NBA po sezoni 1997/1998, ki je pred dopolnjenim 23 letom (Ljubljančan praznuje 28. februarja) odločil tekmo s poskusom znotraj dveh sekund do konca srečanja.

Luki se je to posrečilo avgusta lani na tekmi končnice proti Clippers (v mehurčku Orlanda), potem v rednem delu minule sezone proti Celtics februarja, aprila 2021 proti Memphisu (s trojko v padanju) ter sinoči spet proti Celtics.

“Kot košarkar si boljšega občutka skoraj ne bi mogel zamišljati. To je najboljši občutek na svetu. Nekaj časa sem kar stal tam in se sploh nisem zavedal, da mi je uspelo” je po tekmi hitel razlagat nasmejani Ljubljančan.

Sofascore

 

V zgodovini franšize Dallas Mavericks obstaja le še en košarkar, ki je zadel tri zmagovalne trojke v izdihljajih srečanja. Uganete kdo? Da, to je Dirk Nowitzki. Toliko, o Dončićevi zapuščini pri vsega 22 letih mladosti.

Luka z Dallasom redni del sezone nadaljuje v noči na torek, ko v American Airlines Areni gostujejo New Orleans Pelicans.