Klubi lige NBA soglasno potrdili prihodnost Dallas Mavericks

Košarka 27. Dec 202317:20 0 komentarjev
Mark Cuban in Luka Dončić
Mark Cuban in Luka Dončić. Foto: AP Photo/LM Otero

Lastniki 29 klubov v ligi NBA so soglasno, z 29 glasovi "za" in brez enega samega nasprotnika, potrdili prenos lastništva franšize Dallas Mavericks na podjetje Sands Corp. oziroma njenega izvršnega direktorja Patricka Dumonta. Ta si po novem lasti 73 odstotkov kluba, za katero uspešno nastopa slovesnki superzvezdnik Luka Dončić, 27 odstotkov pa ostaja v lasti dosedanjega večinskega lastnika Marka Cubana.

Ameriški mediji poročajo, da je na današnjem glasovanju vseh 29 lastnikov preostalih moštev, ki nastopajo v najmočnejši košarkarski ligi na planetu, dvignilo roko “za” menjavo lastništva.

S tem je posel, o katerem smo na naši spletni strani ta mesec že pisali, dokončno stekel. Cuban, ki je z Luko Dončićem, od prihoda Ljubljančana v Teksas, stkal tesno prijateljstvo, je franšizo Mavericks leta 2000 od politika Rossa Perota odkupil za takratnih 285 milijonov dolarjev. Prenos lastništva na podjetje Sands Corp. iz Las Vegasa naj bi bilo zaključeno tekom tega tedna.

Dallas gre tako torej dokončno v roke kraljice igralništva Miriam Adelson in njene družine, a bo Cuban še zmeraj bdel nad razvojem zadev, ki se tičejo kluba, predvsem glede tekmovalnega dela. Adelson je sodeč po Forbesovi lestvici najbogatejših zemljanov na visokem 35. mestu, njeno premoženje omenjena revija ocenjuje na 32,3 milijarde ameriških dolarjev.

Korporacija Sands ima po zbranih podatkih 2,8 milijarde dolarjev prihodkov zgolj v tretjem kvartalu leta 2023, družina Adelson pa je znana podpornica Izraela, židovskih gibanj, Republikanske stranke in seveda tudi nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

 Le 10 odstotkov

Med vsemi 30 klubi lige NBA so le pri treh večinske lastnice ženske. Poleg Dallasa se s tem lahko pohvalijo še pri LA Lakers (Jeanie Buss) in New Orleans Pelicans (Gayle Benson). Velja omeniti še to, da pri Portlandu niti vleče direktorica Jody Allen, a ni lastnica kluba.

Pod vodstvom Marka Cubana so Mavericks (v 23 letih) le petkrat ostali izven končnice NBA, dvakrat dosegli finalno serijo lige in se leta 2011 veselili naslova prvakov. Tekočo sezono so začeli z 18 zmagami iz 30 tekem in so trenutno peti v zahodni konferenci.

O tem, kdo je nov lastnik franšize Mavericks, si podrobneje lahko preberete TUKAJ.

Miriam Adelson. Foto: Profimedia

Ugibanja o ozadju posla

Podjetje Las Vegas Sands je preko povezanih družb že julija, domnevno za slabih 23 milijonov, kupilo 44 hektarjev veliko območje v Irvingu, predmestju Dallasa. Na novem zemljišču bi utegnila v prihodnjih letih zrasti nova dvorana, v katero bi se iz sedanjega domovanja, torej American Airlines Centra, preselilo moštvo Dallas Mavericks. A bolj kot nov košarkarski dom kluba nove lastnike in tudi Cubana, ki je medtem vnovič zavrnil govorice o vstopu v predsedniško tekmo ZDA, zanima vpetost v svojevrstno igralniško letovišče. Teksaški zakoni sicer (še) ne dovoljuje igralniških poslov. Toda prav Cuban je že vrsto let pobudnik zakonodajnih sprememb. Zagovarja legalizacijo športnih stav in iger na srečo, zdaj se je v lobistično bitko očitno vključil še krog izjemno vplivne Miriam Adelson. Je morda prav to ozadje velike kupčije?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!