Milijardni posel Marka Cubana, ki se ne želi odreči Dončiču

Košarka 29. Nov 202310:53 0 komentarjev
Mark Cuban in Luka Dončić
Mark Cuban in Luka Dončić. Foto: profimedia

Mark Cuban je slovenskemu občinstvu najbolj znan kot dolgoletni lastnik frašize Dallas Mavericks, za katero igra Luka Dončić. Svoj večinski lastniški del pa bo po 23 letih prodal. Vseeno bo še naprej močno vpet v dogajanje pri Teličkih. Kakšna je življenjska zgodba ljubljanskega znanca?

Nova lastnica franšize Dallas Mavericks bo postala družina Adelson, prevzem mora liga NBA sicer še potrditi. To lahko traja tudi več mesecev.

Marka Cubana bomo vseeno lahko še vedno pogosto spremljali ob parketu. Ostaja namreč zadolžen za vse košarkarske operacije franšize, v katero je prišel leta 2000.

Cuban se je sicer rodil 31. julija 1958 v Pittsburghu v zvezni državi Pennsylvania. Tam je tudi začel študij na poslovni fakulteti, po enem letu pa se je prepisal na Univerzo v Indiani, kjer je doštudiral.

Leta 1982 se je preselil v Dallas, njegova prva služba pa je bila v baru Elan, kjer je bil natakar. Pot ga je nato ponesla v eno prvih računalniških trgovin v Dallasu Your Business Software, kjer je deloval kot prodajalec.

S pomočjo nekaterih strank iz trgovine je soustanovil podjetje MicroSolutions, ki je bilo sprva sistemski integrator in je delovalo kot prodajalec programske opreme. Do leta 1990 so prihodki zrasli na več kot 30 milijonov dolarjev, takrat pa ga je Cuban prodal podjetju CompuServe za 6 milijonov dolarjev. Sam je s poslom zaslužil približno 2 milijona.

Njegova najboljša poslovna poteza v karieri je sledila leta 1999: sanjska prodaja podjetja Broadcast.com takratnemu gigantu Yahoo! za 5,7 milijarde dolarjev. Uspela mu je v času t.i. “dot com” mehurčka, ko so ob eksploziji interneta podjetja s spletnimi vsebinami dosegala vrtoglave številke. Že leto pozneje se je trg začel sesedati. Še danes velja omenjena pridobitev Yahooja za enega najslabših nakupov tistega obdobja.

Danes 65-letni Cuban je kot lastnik v Dallas Maverickse vstopil 14. januarja 2000, ko je Rossu Perotu za franšizo lige NBA odštel 285 milijonov dolarjev. Zdaj je vredna 3,5 milijarde ameriških dolarjev.

Mark Cuban
Mark Cuban z ekipo Broadcast.com. Foto: profimedia

Ob tem je bil Mark Cuban vse od leta 2011 del priljubljene oddaje Shark Tank, kjer podjetniki predstavijo svoje načrte “žirantom”, ti pa investirajo v tiste, ki jih pritegnejo. Poleg prodaje franšize Mavericksov je čez noč odjeknila tudi novica, da 65-letnik ne bo več investitor v oddaji. “Želim preživeti nekaj poletij s svojima sinovoma, preden gresta na svoje,” je Cuban odločitev pojasnil za Hollywood Reporter. “Šov še vedno obožujem.”

Dallas pod vodstvom Cubana

Preden je Mark Cuban prišel v Dallas, je bila franšiza ena slabših v ligi. Ustanovljena je bila leta 1980, v prvih desetih letih pa je bil napredek viden. Nenazadnje so se v sezoni 1987/88 Mavericksi uvrstili v konferenčni finale, kjer so nato izgubili proti Lakersom.

A devetdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla težko obdobje za navijače. Dallas se ni niti enkrat uvrstil med najboljših osem na zahodu. Nato pa je prišel Cuban.

Pod njegovim vodstvom je Dallas postal stalnica v končnici lige NBA. Že v prvi sezoni (2000/01) so Dirk Nowitzki in soigralci končali na 5. mestu zahodne konference.

Mark Cuban
Mark Cuban leta 2001 po zmagi proti Utahu v prvem krogu končnice. Foto: profimedia

Pet let pozneje so se prvič uvrstili v veliki finale, kjer so morali s 4-2 v zmagah premoč priznati Miamiju.

V sezoni 2006/07 je Dirk Nowitzki postal najkoristnejši košarkar lige (MVP).

Največji uspeh je ekipa zabeležila v sezoni 2010/11. V enem najbolj presenetljivih razpletov finalnih obračunov v zgodovini lige so se zvezdniškemu Miamiju z LeBronom Jamesom, Dwyanom Wadom in Chrisom Boshem maščevali za poraz izpred petih let in osvojili zaenkrat edini naslov NBA prvaka.

Nowitzki Kidd
Dirk Nowitzki in zdajšnji trener Dallasa Jason Kidd ob naslovu prvaka lige NBA. Foto: profimedia

Za Dončića bi se tudi ločil

Mark Cuban je na naboru lige NBA leta 2018 povlekel še eno odlično potezo. V menjavi z Atlanto je pridobil tretji izbor, s tem pa izbral Luko Dončića, 19-letnika, ki je takrat igral za Real Madrid in bil v ZDA velika neznanka. Cuban je v njem videl več kot so pri Phoenixu in Sacramentu, ki sta izbirala kot prva. V Dončićevih prvih petih sezonah v ligi pa se je pokazalo, da je bila poteza še kako pravilna.

Nedolgo nazaj se je Cuban razgovoril o večeru, ko je Dončić prišel v Dallas. “Našim oglednikom je bil všeč, analitiki pa so ga oboževali. Vedeli so, da bo Deandre Ayton izbran prvi, a so bili prepričani, da je Luka edini superzvezdnik na tem naboru,” je dejal

Slovenski reprezentant in Mark Cuban sta stkala posebno prijateljsko razmerje. Da ga Cuban res ceni, je dokazal leta 2021, ko je bil Ljubljančan pred podpisom nove pogodbe. Na slavnostni podpis novega dogovora Luke Dončića s teksaško franšizo je lastnik skupaj z Dirkom Nowitzkim in Jasonom Kiddom priletel kar v Slovenijo. Dončić je takrat podpisal petletno pogodbo, vredno 207 milijonov dolarjev.

Foto: Profimedia

Pred časom je legendarni Cuban nasmejal: “Ko bi moral izbirati med soprogo in možnostjo zadržati Dončića pri Mavsih, bi se moji odvetniki zaprli v pisarno, da bi se pripravili na postopek ločitve.”

Tako se začenja nova era v zgodovini franšize Dallas Mavericks. Zdi se, da večjih sprememb ne bo prinesla, a na vse odgovore bomo morali še počakati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!