Prebrisan milijonski načrt za nov Dončićev dom?

Košarka 13. Dec 202312:03 1 komentar
Luka Dončić v prihodnje v Irving? Foto: Profimedia

V ozadju nedavno napovedane prodaje večinskega dela Dallas Mavericks in predhodnega skrivnostnega nakupa večjega zemljišča v Irvingu bi utegnila biti tudi načrtovana gradnja nove dvorane moštva, v katerem blesti Luka Dončić.

Vodstvo lige NBA naj bi prihodnjo sredo razpravljalo o spremembi lastništva franšize Dallas Mavericks. Spomnimo, družini Adelson in Dumont sta ob koncu novembra sklenili zavezujočo kupoprodajno pogodbo za pridobitev večinskega lastništva Dallas Mavericks. Klub se tako iz rok dolgoletnega lastnika Marka Cubana seli pod okrilje imperija Miriam Adelson. Vrednost franšize je ocenjena na 3,5 milijarde ameriških dolarjev, občutek vrtoglavosti zneska pa povečuje še podatek, da je Cuban, ki ostaja del kluba, leta 2000 za lastništvo odštel vsega 285 milijonov ameriških zelencev.

Že novembrska kupčija je sprožila številne namige o ozadjih oziroma domnevnih širših načrtih podjetja Las Vegas Sands, ki je v lasti nove Dallasove šefinje Miriam Adelson. Zdaj je postalo jasno, da je omenjeno podjetje preko povezanih družb že julija, torej krepko košarkarsko investicijo, domnevno za slabih 23 milijonov, kupilo zajetno zemljišče v Teksasu. Gre za kar 44 hektarjev veliko območje v Irvingu, predmestju Dallasa, in sicer v bližini nekdanjega stadiona ekipe Dallas Cowboys. Posla, vsaj uradno, nimata neposredne povezave. Vse več kazalcev pa kaže na številne posredne povezave.

Miriam Adelson. Foto: Guliver Images

Prav na novem zemljišču bi namreč utegnila v prihodnjih letih, najkasneje do leta 2030, zrasti nova dvorana, v katero bi se iz sedanjega domovanja, torej American Airlines Centra, preselilo moštvo Dallas Mavericks. A bolj kot nov košarkarski dom kluba, v katerem navdušuje Luka Dončić, nove lastnike in tudi Cubana, ki je medtem vnovič zavrnil govorice o vstopu v predsedniško tekmo ZDA, zanima vpetost v svojevrstno igralniško letovišče.

Do uresničitve pretkanega načrta ”Las Vegasa v Teksasu” pa ameriške milijarderje čaka še ena velika prepreka. Teksaški zakoni namreč ne dovoljuje igralniških poslov. Prav Cuban je že vrsto let pobudnik zakonodajnih sprememb. Zagovarja legalizacijo športnih stav in iger na srečo, zdaj se je v lobistično bitko očitno vključil še krog izjemno vplivne Miriam Adelson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje