Veliki talenti v senci Victorja Wembenyame

Košarka 21. Jun 202310:45 0 komentarjev
Scoot Henderson
Scoot Henderson. Foto: profimedia

V noči na petek bo v Barclays Centru v New Yorku za mlade košarkarje en najpomembnejših dni v njihovih življenjih. Na sporedu je nabor lige NBA.

Že dolgo časa je znano, da bo Francoz Victor Wembanyama s strani San Antonia izbran kot prvi. Veliko več ugibanj je pri naslednjih izborih. Kdo so košarkarji v senci francoskega “vesoljca”?

Charlotte pred dilemo

Za Wembenyamo sta glavna talenta letošnjega nabora Scoot Henderson in Brandon Miller. Henderson velja za izjemno eksplozivnega organizatorja igre, ki ga mnogi primerjajo z Russellom Westbrookom in Derrickom Rosem. Miller je krilni košarkar, ki svojo igro gradi po vzoru Paula Georga.

Brandon Miller
Brandon Miller. Foto: profimedia

Charlotte se trenutno bolj nagiba za izbiro slednjega. Na Hendersonovem položaju namreč Sršeni že imajo LaMela Balla, okoli katerega v prihodnosti želijo graditi ekipo. Po drugi strani pa Henderson velja za košarkarja z večjim potencialom, prav zato je Charlotte pred težko odločitvijo. Nenazdanje ne bi bilo prvič, da bi s svojo izbiro na začetku nabora povsem zgrešili. Nazadnje so imeli drugi izbor leta 2012, ko so izbrali Michaela Kidda-Gilchrista. To se jim ni obrestovalo. Z njim večjih uspehov niso poželi, ob  tem je Washington kot tretjega izbral Bradleyja Beala, Portland kot šestega pa na primer Damiana Lillarda. Leta 1996 so se odpovedali Kobeju Bryantu, ki so ga izbrali, a hitro poslali v Los Angeles.

Kdor izmed dvojice ne bo izbran kot drugi, pa bo najverjetneje kot tretji. Vprašanje je sicer, če bo Portland obdržal svoj izbor. Šušlja se o tem, da si želijo okoli Lillarda ustvariti ekipo, ki bi v naslednji sezoni napadala naslov prvaka.

Scoot Henderson se je odločil za igranje v razvojni ligi, kjer je za ekipo G-League Ignite dosegal po 14 točk, 5 skokov in 5 asistenc na tekmo. 205 centimetrov visoki Brandon Miller je v dresu univerze v Alabami v povprečju dosegal 18 točk in zbral po 8 skokov.

Dvojčka Thompson

Med bolj perspektivnimi košarkarji letošnjega nabora sta tudi Amen in Ausar Thompson, ki sta do zdaj igrala v ligi Overtime Elite, ustanovljeni leta 2021.

Amen in Ausar Thompson
Amen (levo) in Ausar (desno). Foto: profimedia

Prav to je en izmed glavnih razlogov za skeptičnost. V ligi, v kateri igrajo košarkarji, stari med 16 in 20 let, velike konkurence nista imela. Oba sta izvrstna atleta, manjka pa jima ena najpomembnejših lastnosti moderne košarke: dober met za tri točke. Oba sta visoka čez dva metra, kar je velika prednost za košarkarja.

Amen je trenutno cenjen bolj od svojega brata dvojčka, govori se, da naj bi ga že kot četrtega izbral Houston. Ausar bi lahko končal v Detroitu kot peti izbor, pade pa lahko vse do Orlanda, ki izbira kot enajsti.

Walker, Whitmore, Black

Detroit, Orlando in Indiana izbirajo kot peti, šesti in sedmi. Na teh mestih so trenutno najbolj opevani Cam Whitmore, Anthony Black in Jarace Wallace.

Whitmore, še en izvrsten atlet, naj bi bil takoj ob prihodu v ligo eden njenih najboljših “zabijalcev”. Je izjemno močen košarkar, pripravljen na fizično zahtevno ligo NBA. Prav tako je soliden obrambni košarkar, ki zna zadeti tudi za tri. Velja za enega bolj izpopolnjenih talentov letošnjega nabora.

Jarace Walker je prototip modernega krilnega centra, precej pa mu manjka pri metu za tri, ki pa bi ga lahko ob najboljših trenerjih v ligi NBA dodal svojemu repertoarju. Tudi največja pomankljivost Anthonyja Blacka, čigar primerjava v ligi NBA je Josh Giddey, je met. Prav to bi lahko nekatere ekipe odvrnilo od omenjenih dveh košarkarjev.

V zadnjih tednih je po “stavnicah” ogromen preskok naredil Francoz Bilal Coulibaly, ekipni sotekmovalec Victorja Wembanyame pri francoskem Metropolitansu. Pri 18 letih je en najmlajših košarkarjev na draftu, vseeno pa ostaja velika neznanka. V letošnji sezoni je v povprečju dosegal po 5 točk in 3 skoke. Številne napovedi ga pošiljajo v Utah kot devetega izbranega na letošnjem naboru.

Coulibaly Wembenyama
Bilal Coulibaly z Victorjem Wembenyamo. Foto: profimedia

Kaj pa Dallas?

V loteriji so predvideni še Cason Wallace, Taylor Hendricks, Dereck Lively, Kobe Bufkin in Gradey Dick. Vsi so kandidati tudi za Dallas, ki izbira kot deseti. Veliko vprašanje je, če bo izbor ostal v njihovi lasti, govori se namreč o morebitnih menjavah za bolj uveljavljenega košarkarja. Če bo Dallas vendarle izbiral, bo med glavnimi kandidati Taylor Hendricks, ki mu skavti namenjajo primerjave s Pascalom Siakamom. V letošnji sezoni lige NCAA je dosegal po 15 točk in 7 skokov na tekmo ob dobrem metu (48-odstotkov, 39-odstotno za tri). Potreboval bo dodati nekaj mišične mase, ob tem tudi ni preveč kreativen košarkar. A poleg Luke Dončića to ne bi smela biti težava. Hendricks je namreč dober strelec z razdalje.

Predvsem Gradey Dick je zanimiv talent, velja za enega najboljših strelcev letošnjega nabora. V pretekli sezoni je prvo leto igral na univerzi v Kansasu. V letošnji sezoni je dosegal po 14 točk na tekmo in dodajal po 5 skokov. Za tri točke je bil 40-odstotno uspešen.

Gradey Dick
Gradey Dick. Foto: profimedia

Brez Slovenca

Sprva je bil na nabor prijavljen tudi mladi slovenski reprezentant Saša Ciani, ki pa je nato odjavil svojo kandidaturo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!