Wembanyama ali Detroit Pistons? Kdo se bo znašel na napačni strani zgodovine?

Košarka 8. Dec 202316:34 1 komentar
Victor Wembanyama
Victor Wembanyama. Foto: profimedia

Zdelo se je, da Detroit in San Antonio v letošnji sezoni obračata nov list. H Greggu Popovichu je v Teksas prišel francoski čudežni deček Victor Wembanyama, Detroit pa je najel Montyja Williamsa na takrat najvišjo trenersko pogodbo v zgodovini lige NBA. Obema franšizama pa na začetku sezone ne steče. Priložnost imata, da dosežeta neslavni rekord.

Detroit je sezono začel dobro. Na prvih treh tekmah je dvakrat slavil. Mlada ekipa, zgrajena okoli organizatorja igre in prvega izbora na naboru leta 2021 Cada Cunninghama, je pod vodstvom Montyja Williamsa izgledala bolje kot lani, nato pa je sledil propad sistema. Pistonsi so izgubili že 18 zaporednih tekem.

Daleč ni niti San Antonio. Tudi Ostroge so na začetku sezone navduševale. Dobile so tri od prvih petih tekem, nato pa je sledil zasuk: 15 zaporednih porazov.

224-centimetrov visok Francoz je do sedaj odigral 19 tekem v ligi NBA, dosega pa po 19 točk in slabih 10 skokov na tekmo. Met iz igre mu še ne steče, a v San Antoniu je letos glavni poudarek na razvoju Victorja Wembanyame, na katerega bodo v naslednjih sezonah še dolgo računali. Zmage v letošnji sezoni niso prvotnega pomena.

Wembanyama
Foto: Profimedia

Problem Detroita na drugi strani pa je, da je v sezono vstopil z željo po dobrih predstavah in uvrstitvi vsaj v dodatne kvalifikacije za končnico. Na to nakazuje tudi pogodba, ki so jo Pistonsi ponudili Williamsu. Za šest let v Detroitu bo namreč prejel 78 milijonov dolarjev. A svojega statusa (s Phoenixom je leta 2021 nastopil v finalu lige) kot tudi višine plače še ni upravičil.

Se lahko zgodi, da v letošnji sezoni pade rekord po številu zaporednih porazov v ligi NBA? To znamko drži Philadelphia, ki je na koncu sezone 2014/15 in na začetku 2015/16 izgubila 28-krat zapored. V eni sezoni imata največ zaporednih porazov prav Philadelphia (2013/14) in Cleveland v eri brez LeBrona Jamesa (2010/11), ekipi sta pred desetletjem izgubili 26-krat v nizu.

Philadelphia leta 2015, ko je zaradi poškodbe manjkal Joel Embiid, ni zmagala vse od 27. marca pa do 1. decembra.

Detroit za neslavni dosežek potrebuje še enajst zaporednih porazov, razpored tekem pa prvakom iz leta 2004 ne prizanaša. Danes ponoči jih čaka Orlando, ki letos preseneča in zaseda tretje mesto na lestvici vzhodne konference. Sledijo še tekme proti Indiani, Philadelphii (2x), Milwaukeeju, Atlanti, Utahu, Brooklynu (2x), Bostonu in Torontu. Predvsem dvoboj z Utah Jazz bi lahko prekinil negativni niz, vseeno pa imajo košarkarji iz Salt Lake Cityja na začetku sezone trikrat več zmag od Detroita.

Detroit ima izgovor predvsem v tem, da so ekipo pestile poškodbe. Bojan Bogdanović, en najbolj izkušenih košarkarjev v kadru, je na primer nastopil le na zadnjih dveh tekmah.

Rekord lahko pade prav ob koncu leta 2023, na silvestrovo. Bo košarkarjem iz industrijskega mesta “uspelo”?

Detoirt Pistons
Detroit Pistons 2023/24. Foto: profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje