Zakaj danes ni bilo tekem v ligi NBA?

Košarka 8. Nov 20238:16 0 komentarjev
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Ljubitelji košarke ste verjetno z razočaranjem zrli v spored tekem lige NBA za današnji dan, ki je ostal prazen. Zakaj? V Združenih državah Amerike so nadaljevali lani vpeljano tradicijo, da prvi torek v mesecu novembru, ki je namenjen najrazličnejšim volitvam, ne bodo igrali tekem najmočnejše košarkarske lige na svetu.

Prvič po 24. oktobru, ko se je začela nova sezona lige NBA, smo danes dočakali prvi prosti dan. Razlog? Volilni dan (v originalu Election Day) v Združenih državah Amerike. Vodilni možje najmočnejše košarkarske lige na svetu so lani premierno predstavili novost, po kateri zaradi spodbujanja glasovanja in izražanja volilne pravice na sporedu ni bilo nobene tekme na najvišjem košarkarskem nivoju.

Čeprav so lani na ta dan Američani volili tudi predstavnike kongresa (senata in predstavniškega doma), letos pa so volitve potekale samo na ravni posameznih zveznih držav (guvernerji, župani itd.), so LeBron James, Nikola Jokić, Luka Dončić in ostali danes ‘ostali’ brez dela. Še veliko večji pomen bo imel ta dan prihodnje leto, ko bodo čez lužo odločali, kdo bo prihodnja štiri leta predsednik ZDA.

Seveda pa to ni edini dan brez NBA košarke v tej sezoni. Novembra bomo tako najboljše na svetu pogrešali v akciji še 23. tega meseca (v noči na 24. po slovenskem času), ko v ZDA praznujejo zahvalni dan. Enako bo tudi v noči iz 24. na 25. decembra letos, ko košarkarji dobijo priložnost, da božični večer preživijo v krogu družine.

Običajna prekinitev tekmovalnega sporeda sledi še v februarju, ko je na sporedu vikend vseh zvezd (v tej sezoni od 16. do 21. februarja v Inianapolisu), brez lige NBA pa bomo tudi 8. aprila prihodnje leto (v noči na 9. april po slovenskem času), ko bo na sporedu finale univerzitetne košarkarske lige NCAA.

Za razliko od košarkarjev pa so bili na delu hokejisti v ligi NHL.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!