Dragić je še prost, kaj čaka Miami?

Košarka 29. Sep 202320:03 2 komentarja
Foto: AP Photo/Frank Franklin via Guliver

Goran Dragić je praktično vso poletje čakal na menjavo Damiana Lillarda, da bi se vendarle razjasnila situacija v Miamiju in bi se v ekipi odprlo tudi mesto za Slovenca. Nekdanji reprezentant Slovenije ne skriva želje po vrnitvi v Vročico, a morda želja vendarle ni obojestranska.

Ker je bil prav Miami vse od 1. julija, ko je zvezdnik Portlanda zahteval menjavo, njegov glavni snubec, je floridska franšiza vse ostale načrte zamrznila. Tako se je začelo tudi čakanje Gorana Dragića, ki je vse od konca junija uradno prost košarkar.

Slovenski veteran lige NBA, ki ima v najmočnejšem košarkarskem tekmovanju na svetu za seboj že 15 sezon, je za Miami že igral od leta 2015 do 2021. V klubu je ostal zapisan z zlatimi črkami in je tam izjemno cenjen. Tudi pri predsedniku Patu Rileyju ter trenerju Eriku Spoelstri. Naslednja sezona bo skoraj zagotovo njegova zadnja, košarkarsko pot pa si želi skleniti tam, kjer je pustil največji pečat.

Ameriški novinar Tim Reynolds, ki za The Associated Press že dve desetletji pokriva Miami Heat, je med svetovnim prvenstvom v Manili za Sportklub dejal, da je želja po vnovični združitvi Dragića in Vročice obojestranska. Po menjavi Damiana Lillarda, ki pa bo kariero nadaljeval v Milwaukeeju in ne v Miamiju, zadržkov za podpis 37-letnega Ljubljančana ne bi smelo biti. Medtem ko ima večina moštev zapolnjenih že vseh 15 mest v moštvu, za Heat to ne drži. Na standardnih NBA pogodbah ima namreč trenutno le 13 košarkarjev.

Miami Herald medtem poroča, da “čeprav bi Dragić pozdravil vrnitev v Miami, v klubu za zdaj še niso izrazil namere, da bi ga vrnil v moštvo.”

Goran Dragic
Goran Dragić mora ostati potrpežljiv. Foto: FIBA

Na tej točki velja omeniti, da je Miami s plačno maso za prihodnjo sezono že zelo blizu omejitvi, ki po zadnjih spremembah kolektivne pogodbe prinaša tudi visoke kazni. V klubu si te meje ne želijo prestopiti in medtem ko imajo prostora še za dva košarkarja, si želijo oba dodati na minimalnih pogodbah. Dragić je tako brez dvoma še naprej kandidat, saj bi zagotovo sprejel veteranski minimum, ki je zanj pri dobrih treh milijonih dolarjev.

Po Lillardu trg zavira še Holiday?

Po Lillardovi menjavi se sicer aktivnosti med klubi nadaljujejo. Naslednja velika tarča številnih franšiz je Jrue Holiday. Izkušeni in cenjeni organizator igre je namreč v odmevni transakciji pristal v Portlandu, kjer pa mu intenzivno iščejo novo košarkarsko sredino. Zanj se zanimajo predvsem tisti, ki kotirajo najvišje, najbolj agresivni pa naj bi bili v pogovorih Philadelphia, Boston in LA Clippers. Ni izključeno, da je v igri tudi Miami, čeprav po neuspešnih pogovorih za Lillarda odnosi s Portlandom niso najboljši. Bi pa to pomenilo, da je po Lillardu nadaljnje poteze Vročice zdaj na stranski tir postavil še Holiday.

Klubi lige NBA so medtem začeli s pripravami na sezono. Redni del sezone se začne 24. oktobra. Goran medtem za svojo fizično pripravo skrbi z individualnimi vadbami, pred dnevi pa se mu je v Miamiju na delu pridružil tudi brat Zoran, ki košarkarske prihodnosti trenutno prav tako nima razjasnjene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje