Ljubljančani domače prevlade ne spustijo iz rok

Košarka 2. Jun 20239:54 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Cedevita Olimpija je v Domžalah naredila prvi korak proti jubilejni 20. zvezdici. Zaradi napornega ritma Ljubljančanov je bila to lepa priložnost za Helios Sunse, ki pa imajo svojo računico tudi za drugo tekmo finalne serije. Ta bo v soboto ob 20.00 v Stožicah, znova tudi v prenosu na Sportklubu.

V lepo zapolnjeni Hali smo spremljali razburljiv uvod v finale državnega košarkarskega prvenstva. Izid je bil skozi 40 minut igre poravnan kar 15-krat, nobena od ekip pa si ni priigrala prednosti višje od šestih točk. Čeprav so Ljubljančani večino tekme vodili, so bili še sredi zadnje četrtine bližje zmagi domači košarkarji.

“Na koncu smo naredili nekaj neumnosti, pobrali so nam dva skoka v napadu in dosegli koš. To bi morali pobrati, pa bi se morda izid obrnil na našo stran. Mislim, da smo odigrali dobro tekmo,” je bil kljub porazu (84:88) s predstavo svojih varovancev zadovoljen strateg Heliosa Dejan Jakara.

Foto: Aleš Fevžer

Zaradi težke torkove tekme zmajev proti Partizanu, je bil prav prvi obračun finalne serije morda lepa priložnost za Sonca, ki so bila z 0:3 poražena že na lanskem sklepnem dejanju sezone.

“Zdaj se bodo prilagodili, določene napade bodo branili drugače. Mi se bomo na to poskusili pripraviti, kaj spremeniti, a generalno to ne bo vplivalo na rezultat. Bolj bo ta volja in želja, tudi z njihove strani. Videli smo lani, da so bili zadnjo tekmo maksimalno odločeni, da bodo serijo zaključili. Če bo zdaj tako, bomo imeli velike težave. Iz izkušenj iz preteklih final bomo na to agresijo in željo poskusili odgovoriti,” je dodal prvi mož domžalskega strokovnega štaba.

Vrhunci prve tekme finala:

Finale je maraton

Tudi njegov nasprotnik Miro Alilović je hitro obrnil nov list. “Finale se igra na tri zmage in je maraton. Vidimo v končnici lige NBA, kjer je vse mogoče. Vsaka tema je zgodba zase. Ritem je naporen. Ne glede na rezultat te kmalu čaka naslednja tekma, zato moraš pozabiti, kaj je bilo. Jutri je nov dan, rezultat kaže 1:0, to je vse, kar šteje.”

Njegove besede po zmagi proti Partizanu so kot kaže padle na plodna tla. “To je odvisno od posameznika. Nekdo ima izkušnje s takšnih tekem, nekdo jih nima. Lahko jim povem, ne vem pa, kako razmišljajo. Povedal sem, da ni razloga za veselje, ker nas čez dva dni čaka tekma, v ligi ABA pa je izid zgolj 1:1.”

Foto: Aleš Fevžer

V Domžalah se zdaj sprašujejo, kako se bodo druge tekme lotili Ljubljančani. Le dva dni po dvoboju v Stožicah jih namreč čaka odločilna tekma polfinalne serije lige ABA proti Partizanu. Dvoboj bo v beograjski Štark Areni.

“Ne vem, kako bodo pristopili h tekmi. Niti ne vemo, kdo bo v ekipi. Tudi na to moramo računati in zato je mogoče le en dan priprave premalo,” razmišlja Jakara.

Zaključki slovenskih košarkarskih tekmovanj so v zadnjih dveh sezonah povsem v znamenju lokalnega derbija. Helios in Olimpija sta se pomerila že v zadnjih dveh pokalnih finalih, zdaj se drugič v nizu merita še v finalu državnega prvenstva. Septembra sta se udarila tudi v superpokalu. Prav vse lovorike so romale v vitrino ljubljanskega kluba.

Liga Nova KBM, spored finala

Druga tekma: Sobota (3. junij), 20.00: Cedevita Olimpija – Helios Suns

Tretja tekma: Četrtek (8. junij), 20.00: Helios Suns – Cedevita Olimpija

Termina morebitne četrte in pete tekme še nista določena.

Vse tekme si lahko ogledate v prenosu na Sportklubu.