Luka Dončić ne skriva, kaj ga zanima

Košarka 16. Avg 202219:29 > 20:04
Delite:
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Prvi zvezdnik slovenske košarkarske reprezentance Luka Dončić sprejema vlogo Batmana, ki mu jo namenja zlati kapetan Goran Dragić, ob tem pa brez ovinkarjenja napoveduje jasen cilj na evropskem prvenstvu: 'Kolajna. Zlata kolajna! To je vedno cilj.'

Na videz ležerno in skorajda nezainteresirano je Luka Dončić stopil z reprezentančnega avtobusa in se skozi labirint Stožic odpravil do dvorane. V zanj značilnem slogu. Takšen je bil tudi pred mikrofoni. Kot bi le čakal, da se bodo zaprla vrata dvorane in bo lahko padel v košarkarski trans. Z vsemi pripadajočimi vragolijami in šaljivimi vložki, ki spremljajo priprave slovenske reprezentance. “Res nas krasi odlično vzdušje. Imamo super kemijo. Nihče se ne drži zase. Radi smo skupaj. Zato se vedno rad vračam,” pripoveduje z delnim nasmeškom.

Ta postane veliko bolj izrazit, ko prime žogo. Zbadanje s soigralci, ena na ena z Edom Murićem. Pa met s sredine igrišča. V polno, v prvem poskusu in ob navdušenju soigralcev, ki so na račun tega oproščeni ene od vaj. Mnoge sekvence se po zaslugi predstavnika za stike z javnostmi Gregorja Brezovca hitro znajdejo tudi na socialnih omrežjih in nemudoma razširijo kot svojevrsten spletni požar. Pa ne le na treningih in tekmah, tudi na ulici na hrbtu stalno ”čuti” poglede in telefone s kamerami. ”Vedno. A to je del posla,” dodaja.

Kot so del posla vprašanja o ciljih. Tudi pritisk. Le odgovor je nekoliko drugačen, dokaj netipičen za slovenske športnike. Brez sprenevedanja, izmikanja, iskanja alibijev … “Pritisk? Se govori o tem? Nič, v Nemčijo odhajamo na evropsko prvenstvo. Tam je cilj kolajna. Zlata kolajna. Kadarkoli nekam greš, želiš biti prvi. Kako se bo razpletlo, bomo videli. A s pritiskom je lepo živeti. Pred petimi leti ni nihče računal na nas. Zdaj bo lepo videti, da se bo vsaka ekipa posej pripravljala na nas,” pravi član Dallasa, kjer mu, kot pravi, klubski veljaki niso postavljali nobenih ovir za reprezentančno udejstvovanje. So pa prav te dni v Ljubljano poslali trenerskega oglednika, ki sodeluje na treningih in si bo ogledal tudi sredin obračun Slovenije in Srbije.

[Sreda, 17. avgusta, ob 20.15: Slovenija – Srbija] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Foto: Aleš Fevžer

Čeprav Telemachov spektakel v Stožicah kot ljubljanski vrhunec košarkarskega poletja ponuja edinstveno priložnost za ponovitev finala zadnjega EuroBasketa, ob tem pa ob vsem zvezdniškem blišču prinaša tudi soočenje članov idealne peterke lige NBA, pa Dončić bolj kot o novem srbskem skalpu razmišlja o kakovostni pripravi na prihajajoče tekme s pravim tekmovalnim nabojem. Teh ne bo manjkalo. Že prihodnji teden se bo slovenska reprezentanca v četrtem kvalifikacijskem oknu za SP 2023 pomerila z Estonijo in Nemčijo, sledi pa EuroBasket.

A vseeno … Polne Stožice, MVP lig NBA Nikola Jokić na nasprotni strani … “Seveda se veselim polnih Stožic. Srbija je močna ekipa, zato bo to za nas velik izziv. Saj veste, kako je to. Boljši je tekmec, boljša priprava na veliko tekmovanje je to. Tudi srečanja z Jokićem se veselim. Je super igralec. Pa tudi kot osebo ga spoštujem. Pred tekmo bova šla z veseljem na kavo,” pravi Luka, ki tudi Srbe uvršča v krog favoritov za kolajno. A ta je izjemno širok. “Litva, Francija, Italija, Grčija … Veliko je močnih ekip,” je prepričan.

Obenem bo spektakel v Stožic tudi nova priložnost, da ljubljanska publika pozdravi obuditev tandema Dragić-Dončić. Iztočnica se ponuja kar sama. Najdemo jo lahko v zdaj že kar znameniti Dragićevi izjavi o tem, da bosta vlogi zamenjani, kar pomeni, da bo kapetan postal Robin, Dončić pa Batman. “Hm … Tako bo, kot bo dejal on. On je kapetan. On nas je popeljal do naslova evropskega prvaka. Vseeno pa menim, da bo na koncu pomembna ekipa. Vsak član dvanajsterice bo imel svojo vlogo. Uspešni bomo le, če bo skupaj stala celotna ekipa,” odgovarja mladi zvezdnik, ki je na dosedanjih štirih pripravljalnih tekmah nastopil le na eni. Sam pravi, da še ni vrhunsko pripravljen. “Vseeno sem proti Turčiji odigral bolje od pričakovanj. To me navdaja z optimizmom, saj bom le še boljši. Do EuroBasketa bom povsem nared,” dodaja.

Luka Dončić v pogovoru z Gregorjem Hrovatom. Foto: Aleš Fevžer

Zdi se, da se 23-letni Ljubljančan brez lažne skromnosti zelo dobro zaveda dometa in tudi svoje vloge v reprezentanci. Tudi za izjavami, ki vključujejo sicer povsem tehtno puhlico o tem, da je na prvem mestu moštveni uspeh, se skriva sprejemanje vodstvene vloge.  “Da, pomembno je, da sem glasen. A znova … Na koncu je pomembna ekipa. Na parketu je vedno peterica. Vsi morajo dajati vse od sebe. Ne le eden. A za to me ne skrbi. Imamo ekipo,” je izjavil v številne mikrofone in zgovorno pogledal proti parketu, na katerem se je glavnina soigralcev že pripravljala na zadnji trening pred Telemachovim spektaklom.

Komentari

Vaš komentar