Luka Dončić potrdil: Slovenija, prihajam!

Košarka 1. Apr 202322:22
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se Dallas še bori za preboj v končnico lige NBA, pa Luka Dončić ne dvomi o svojih poletnih načrtih. Znova bo oblekel dres slovenske reprezentance in nastopil na svetovnem prvenstvu.

Dallas je (pre)daleč od mest, ki neposredno vodijo v končnico. Trenutno pa je tudi pod pragom preboja v dodatne kvalifikacije, v katerih si bodo preboj med osmerico poskušali zagotoviti 7., 8., 9. in 10. moštvo konference. Luka Dončić je s soigralci trenutno enajsti, a pet tekem pred koncem še zdaleč ni brez možnosti za vzpon na lestvici. V nasprotnem primeru pa se bo sezona za eno od treh zasedb iz Teksasa končala že 9. aprila.

Poleti utegne biti v Dallasu zelo vroče. Je pa Dončić, ki v povprečju dosega 32,8 točke, 8,7 skoka in 8,1 asistence, danes v Miamiju potrdil, kakšni so njegovi načrti. Povezani so s slovensko reprezentanco, ki bo četrtič v svoji zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu (25. 8. – 10. 9.). Zdaj je že jasno, da bo v prvem delu igrala na Japonskem in ob napredovanju nato na Filipinih, tekmeci pa bodo znani po žrebu 29. aprila.

Foto: AP Photo/Gareth Patterson via Guliverimage

“Vedno bom igral, ko bom le lahko,” je v zadnjih letih večkrat dejal Dončić. Letos bo, kot vse kaže, vendarle znova – lahko. To je slovenski zvezdnik v petek povedal tudi nekdanjemu soigralci Dirku Nowitzkemu. Ob klicu, med katerim mu je čestital ob skorajšnjem sprejetju v Hišo slavnih, mu je namreč dejal, da se ne bo mogel udeležiti avgustovske slovesnosti, saj bo takrat zaposlen z reprezentanco. Ta bo v pripravah na SP 2023 zaigrala tudi na močnem turnirju v Malagi, kjer se bo LD 77 prvič soočil z ameriško reprezentanco, potrjeni sta tudi že dve pripravljani tekmi z Grčijo, po vsej verjetnosti pa se bodo Slovenci pred potjo na Japonsko pomerili še s Hrvaško.

Dončić se je ob obisku Miamija, kjer si je vzel čas tudi za ogled tekme teniškega zvezdnika Carlosa Alcaraza, srečal tudi z generalnim sekretarjem KZS Radoslavom Nesterovićem. Pogovor je prav gotovo med drugim tekel tudi o reprezentanci in poletnih načrtih.