Luka in Saša Dončić v pričakovanju družbe

Košarka 10. Nov 202215:04
Luka in Saša Dončić. Foto: EX_SPIDA via Guliver

Slovenska članska košarkarskega vrsta bo ta teden po več kot tridesetih letih pozdravila stotega reprezentanta. Po Luki Dončiću pa si lahko obeta še drugega igralca, ki se bo na seznamu košarkarjev z uradnimi nastopi pridružil svojemu očetu.

Močno zdesetkana slovenska reprezentanca je po krajših pripravah v Ljubljani v sredo odpotovala v Tel Aviv, kjer se bo v petek v okviru kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 pomerila z Izraelom (13.00, prenos na SK1). Zaradi številnih odsotnosti na račun klubskih obveznosti in poškodb lahko pričakujemo kar nekaj debitantskih nastopov. V trinajsterici, ki se je odpravila na pot v Izrael in bo nato kandidirala še za ponedeljkov nastop proti Nemčiji v Kopru, namreč trije še nikoli niso bili vpoklicani v reprezentanco (Urban Klavžar, Petar Vujačić in Leon Stergar), še dva pa sta zaigrala zgolj na pripravljalnih tekmah (Robert Jurković in Bine Prepelič).

Z naskokom največ izkušenj ima v tokratnem sklicu kapetan Edo Murić. Na velikih tekmovanjih pa sta zaigrala le še Žiga Samar in Jakob Čebašek. Zgolj v predhodnih kvalifikacijskih akcijah so bili del izbrane vrste že Miha Lapornik, Jan Špan, Jordan Morgan, Blaž Mahkovic in Jurij Macura, nekaj izkušenj ima tudi Gregor Glas, ki utegne nastopiti v ponedeljek, peterica pa, kot že omenjeno, še čaka na prvi uradni nastop za člansko reprezentanco Slovenije.

Stoti reprezentant

Sodeč po seznamu Košarkarske zveze Slovenije, ki vključuje košarkarje, ki so bili v kadru na uradnih tekmah (kvalifikacije in velika tekmovanja), bo priložnost dobil še stoti reprezentant. Do sedaj je namreč na večni lestvici 99 imen. Od Gorana Dragića, Jake Lakovića in Eda Murića, ki so zbrali največ nastopov, do Dagmarja Dražoviča z zgolj enim.

Robert in Ivica Jurković. Foto: Aleš Fevžer

Po Dončićih še Jurkovića

V primeru, da bo priložnosti deležen tudi 20-letni krilni center Robert Jurković (za tekmo z Izraelom ga selektor Sekulić sicer ni uvrstil med dvanajsterico), bo reprezentanca dobila drugi par oče-sin. Slovenski dres je namreč vrsto let nosil tudi oče mladeniča iz novomeške Krke Ivica Jurković. Nastopil je na kar štirih evropskih prvenstvih. Sin Robert je sicer na reprezentančna vrata potrkal že po minuli sezoni, v kateri je branil barve ljubljanske Ilirije. Sodeloval je tudi v uvodnem delu priprav na EuroBasket 2022, s selektorjevega seznama pa je pričakovano odpadel po uvodnih dveh pripravljalnih tekmah v Celju.

Spomnimo, doslej se je zgolj ena družina lahko pohvalila z očetom in sinom v članski slovenski reprezentanci. Saša Dončić je imel resda bolj epizodno vlogo, zato pa je zdaj njegov sin Luka nesporni prvi zvezdnik.

Kvalifikacije za SP 2023, novembrsko okno:

11. november 2022: Izrael – Slovenija (13.00, prenos na SK)

14. november 2022: Slovenija – Nemčija (18.00, prenos na SK)

Komentari

Vaš komentar