Ko ni Dončića, so pripravljeni rupniki in blažiči

Košarka 15. Sep. 202112:00 > 12:14
Delite:
Luka Rupnik

Luka Rupnik, organizator igre v slovenski reprezentanci in Cedeviti Olimpiji, na pragu nove sezone o olimpijskih spominih, spletnih bitkah, Sloveniji brez prvega zvezdnika …

Po dveh zaporednih porazih ste v Tokiu delovali dotolčeno, čustveno in telesno izpraznjeno. A nekako smo že tedaj slutili, da vas bo pogled na poletje 2021 z varne časovne oddaljenosti vendarle navdajal s ponosom. Je za te občutke preteklo že dovolj časa?

Ponosni smo. Osebno me je najbolj presenetilo vsesplošno navdušenje, ta evforija, ki smo jo začutili ob vrnitvi v Slovenijo. Ljudje so nas sprejeli. Kot ekipo in ljudi. Za nekaj časa smo navdahnili množico. Verjamem, da bomo vsi skupaj Tokio ohranili v lepem spominu.

Že novembra vas čaka vrnitev v reprezentanco, in sicer s prvim kvalifikacijskim oknom za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Kako preprečiti ponovitev leta 2017, ko je bila Slovenija evropski prvak, nato pa veliki poraženec naslednjih kvalifikacij?

Povsem konkretno se o tem s soigralci še nismo pogovarjali. Je pa jasno, da želimo zadržati to, kar nas je krasilo v Tokiu. Imamo zanos, novo energijo. To nam omogoča vlečenje rdeče niti. Res je, med nami ne bo Luke Dončića. A jedro bo vendarle na voljo. Tudi Klemen Prepelič in Mike Tobey, saj Valencia ne igra v evroligi. Poleg tega Aleksander Sekulić zagotavlja stabilnost in konstanto.

Omenili ste Dončića. Je morda za vas motiv tudi dokazovanje, da slovenska reprezentanca ni le Luka?

Luka je z drugega planeta. Že s svojo prisotnostjo dela soigralce in posledično ekipo večjo ter boljšo. To se je videlo tudi v Kaunasu in Tokiu. Zdaj pa … Če bo kdo gledal tekme, bo to zagotovo on. Z nami bo. Ostali pa vemo, da moramo ob njegovi odsotnosti storiti korak naprej. Verjamem, da nam bo to tudi uspelo.

Ob tem se hitro spomnimo spletnega prahu, ki se je dvignil med olimpijskim turnirjem. Na zapise, ki sta jih na Twitterju objavila Jernej Štromajer in Darijan Košir, ste se odzvali tudi igralci. “V tej ekipi še Rupnik in Dimec igrata dobro,” je pisalo v prvem ‘čivku’, v drugem pa: “Uf, 118 pik proti svetovnim podprvakom, v momentih igra za sladokusce, Dončič spektakularen. A če bi bili danes brez njega, bi s temi rupniki in blažiči težko premagali tudi Madžare.”

Saj veste, kako je … Na Twitterju mnogi sproščajo svoje frustracije. S tem nimamo nič. Poglejte, v reprezentanci smo ustvarili dobro vzdušje. Zabavali smo se in dobro igrali. Verjamem, da se dobro z drobim vrača. Jaka Blažič in jaz sva bila vedno na voljo slovenski reprezentanci. Vselej sva se trudila po najboljših močeh. Zato je logično, da se naju takšna zbadljivka dotakne. “Karavana gre naprej,” je zapisal Blažič. Res je. Smo športniki. Treba se je dokazovati iz dneva v dan. Kot bodo prišle tekme, bodo tudi blažiči in rupniki pripravljeni.

Vseeno ste z odzivom presenetili. Pričakovati bi bilo, da se na spletne zbadljivke niti ne bi ozirali.

Da, malce smo ‘skočili’. A tudi to je posledica vsega, kar se je dogajalo. V reprezentanci smo ustvarili dobro vzdušje. Da, tudi zabavali smo se. Kot veste, je nekaj posnetkov prišlo v javnost. No, vmes smo bili prisotni tudi na socialnih omrežjih. Tudi te zbadljivke smo prebrali. Izstopale so. Zakaj? Ustvarili smo lep trenutek. Slovenija je dihala z nami. Nekako se mi je zdelo nepotrebno, da v takšnih trenutkih nekdo poskuša biti duhovit, pa v resnici ni. Naj tudi kritiki uživajo v takšnih trenutkih. Bi pa dejal, da tudi odziv mene in Blažiča ni bil napadalen. Ne, poskušala sva nadaljevati v šaljive tonu, ki je bil zastavljen.

Luka Rupnik, foto: KK Cedevita Olimpija.

Je ta reprezentančna evforija prenosljiva na slovensko klubsko raven?

Jedro Cedevite Olimpije je tudi jedro reprezentance. Kar štirje igralci smo še več časa tako v izbrani vrsti kot v ljubljanskem klubu. Osnove imamo. Klub dela in je usmerjen v pravo smer. Verjamem, da bomo tisti, ki smo v Stožicah že nekaj časa, vse novince dobro sprejeli in se na igrišču začutili. To je ključ za kemijo. Kot Slovenec bi resnično rad, da se Cedevita Olimpija dvigne. Tako kot so se navijači poistovetili z reprezentanco, bi bilo lepo, da bi se še z Olimpijo.

Izpostavili ste, da kot Slovenec Olimpijo dojemate malce bolj čustveno. Pri tujih košarkarjih je ta odnos vedno malce vprašljiv. Kakšna je na tej ravni letošnja druščina iz tujine?

Top! Res gre za vrhunske fante. Pravi borci. V prvi vrsti so značajsko dobri ljudje. To je ključno za vzpostavljanje kemije. Vodstvo kluba je bilo pri tem uspešno. Gre tudi za preverjena evropska imena. Vedo, kam so prišli in po kaj so prišli. To bo pomemben faktor.

Spomin na poletje 2021 bo za Rupnika vedno lep. Foto: Guliverimage

Cedevita Olimpija 2021/22. Je glava že povsem čista, telo pa spočito za nov izziv?

Da in ne. V reprezentanci smo bili v norem ritmu. Jasno je, da smo bili nato vsi izpraznjeni. Telesno in miselno. Imeli smo nekaj časa za počitek, vseeno pa je nato težko preklopiti na klubske obrate. Toda vem, kaj je moja naloga. V zadnjem obdobju sem s soigralci dobro delal. Zdaj komaj čakam, da se sezona začne.

Kakšna bo igra Olimpije?

Priznati je treba, da se še lovimo. V ekipi je šest novincev, reprezentanti smo se pripravam priključili z zamudo. Naša podoba vsaj na začetku sezone še ne bo na želeni ravni. Vem pa nekaj. To pa je, da bomo na terenu pustili vse. Za nas ne bo izgubljenih žog. Lepo nas bo gledati. Tako v evropskem pokalu kot v ligi ABA. Upam in verjamem, da bomo konkurenčni.

Ste lačni navijaških vzklikov?

Joj, ne sprašujete. Lačen sem polnih tribun, dobrega vzdušja, zmag, uspehov … Lani smo s konicami prstov čutili četrtfinale EuroCupa. Toda v prazni dvorani. Če bi bile Stožice polne, bi bilo verjetno drugače. Čas je, da se to spremeni. Da se v dvorano vrnejo navijači. Pa tudi, da se kakšna žoga odbije na našo stran. Verjamem, da se bo vse to zgodilo v tej sezoni.

Preverite še:

Igor Kokoškov je ostal brez taktirke

Je Goran Dragić naznanil novo poglavje?

 

Komentari

Vaš komentar