Goran Dragić ostal brez poljuba sreče

Košarka 28. Apr 202311:25 0 komentarjev
Goran Dragić
Foto: AP Photo/Lynne Sladky via Guliver

Goran Dragić je sklenil svojo 15. sezono v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Z Milwaukeejem se je poslovil že v uvodnem krogu končnice, čeprav je s franšizo iz Wisconsina pred končnico veljal celo za prvega favorita. Postavlja se vprašanje, če bo Goran lovu na izmuzljivi šampionski prstan dal še eno priložnost, ali je nemara čez lužo že odigral zadnjo tekmo?

Le nekaj dni po prvomajskih praznikih bo Goran Dragić dopolnil že, v športu precej častitljivih, 37 let. Ko se je pred dvema mesecema odločil za podpis pogodbe z Miwaukeejem, je brez dvoma pričakoval, da bo obletnico rojstva praznoval ob začetku drugega kroga končnice lige NBA in ne v domači Ljubljani, kamor se bo skoraj zagotovo vrnil že v naslednjih dneh in tam pridružil prav tako razočaranemu Luki Dončiću.

Vse od vzpona na evropski košarkarki prestol leta 2017, je starejši od bratov Dragić vztrajno zatrjeval, da mu je v karieri ostal le še en velik cilj – šampionski prstan. V tej luči je v zadnjih letih sprejel tudi vse pomembnejše odločitve. Ko se mu je leta 2021 odrekel “njegov” Miami, s katerim je leto prej košarkarskemu svetemu gralu prišel najbližje, ko je izgubil šele v velikem finalu, je Goran klube izbiral predvsem glede na možnosti za naslov.

Goran Dragic
Tudi z Milwaukeejem se Dragiću ni posrečilo. Foto: AP Photo/Carlos Osorio

Pet klubov v dveh letih

Po menjavi v Toronto, pri kateri ni imel besede, je v Kanadi odkrito izrazil nezadovoljstvo nad obstransko vlogo v moštvu, kakor tudi nad športnimi ambicijami kluba. Po večmesečnem čakanju je naposled pristal na trgu prostih košarkarjev in se priključil zvezdniški zasedbi Brooklyna. Tja ga je zvabil njegov mentor še iz začetkov pri Phoenixu, ki je medtem postal trener, Steve Nash. Zgodba se je izjalovila, Mrežice so se nepričakovano povsem sesedle in odletele že v prvem krogu.

Po sezoni si je za naslednjo destinacijo izbral Chicago. Iskal je klub, kjer bi imel konstantno vlogo in bi mu hkrati ponujal priložnost, da sezono podaljša še v končnico. Znova se ni odločil prav. Biki so se vso sezono spopadali s težavami in se v iskanju rešitev konec februarja odrekli uslugam slovenskega veterana.

Na njegova vrata je potrkal Milwaukee. Goranu se je nasmehnila boginja fortuna oz. Giannis Antetokounmpo, okoli katerega se vrti svet v Wisconsinu. Vsaj tako se je zdelo v tistem trenutku. Bucksi so že nekaj let ena najboljših ekip lige in so tudi letos kotirali visoko. Sodeč po stavnicah celo najvišje. Usoda je želela, da bo njihov prvi nasprotnik v končnici Miami, nekdanje Dragićevo moštvo, ki se je naposled izkazal za nepremostljivo oviro tokrat neprepoznavnih Jelenov.

Goran Dragić v Miamiju
22. april 2023. Dan, ko je Dragić morda odigral zadnjo tekmo v ligi NBA in to prav v Miamiju, kjer je preživel najlepše obdobje kariere. Foto: Profimedia

Vloga zmanjšana na drobtninice

Dragić se v Milwaukeeju ni naigral. Na petih tekmah serije, ki jo je s 4:1 dobila Vročica, je zaigral le na drugi in tretji tekmi. Na obeh, ki ju je zaradi poškodbe izpustil prav izjemni Giannis. Trener Mike Budenholzer mu je skupno namenil vsega sedem minut in 16 sekund igre. Zbral je štiri točke in eno asistenco.

Morda so bili to že njegovi zadnji koraki na parketu lige NBA, kjer je odigral že neverjetnih 1007 tekem, če štejemo redni del in končnico. Ob začetku prihodnje sezone bo štel že 37 let. Manjšo vlogo kot letos je imel le še v svoji prvi sezoni čez lužo, ko je še kot povsem nedokazan član Phoenixa na tekmo prejel 13 minut igre in prispeval 4,5 točke. V sezoni 2022/23 je, če štejemo Chicago in Milwaukee, v povprečju igral 15 minut ter vpisal 6,4 točke.

"Vem, da nisem več mlad," je pred dobrim tednom spregovoril v pogovoru za Sun Sentinel, ko ga je floridski novinar povprašal o nadaljevanju kariere. "Ne vem, kaj sledi. Odvisno bo od tega, kaj se bo zgodilo letos. Še vedno obožujem košarko. Zato sem še tukaj," je še pristavil Dragić.

Pred Dragičem poletje odločitev

Goran je torej že namignil, da bi lahko razplet letošnje sezone vplival tudi na njegovo odločitev za nadaljevanje kariere. Se bo morda prav zaradi neuspeha odločil, da lovu na šampionski prstan nameni še zadnjo priložnost? Zadnje obdobje so mu vse večje preglavice povzročale še težave s kolenom. Tudi letos so ga bolečine z igrišč oddaljile za približno šest tednov.

Njegova vloga se je zadnje leto zmanjševala iz meseca v mesec. Vse težje mu bo tudi pri iskanju nove košarkarske sredine, čeprav je v ligi NBA pri številnih košarkarskih funkcionarjih izredno dobro zapisan ter velja za zelo spoštovanega veterana, kakršnega potrebuje praktično vsaka garderoba.

Potem je tukaj še vprašanje reprezentance. Lani se je po petih letih "pokoja" nenadejano vrnil v izbrano vrsto Slovenije, a bil del spodletele misije na EuroBasketu. Bo želel letos z Dončićem vtis popraviti na svetovnem prvenstvu? Zagotovo bo na odločitev vplivala kopica dejavnikov, v prvi vrsti želja po nadaljevanju kariere, kot tudi zdravje in morebiten poletni lov na novo pogodbo v ZDA.

"Sezona ni neuspeh, temveč korak proti naslovu"

Za precejšen odziv je po zadnji tekmi Milwaukeeja poskrbel prvi zvezdnik Giannis Antetokounmpo, ki ga je precej ujezilo vprašanje novinarja, če vidi letošnjo sezono kot neuspeh. Grk se je prijel za glavo in najprej požugal novinarju, da ga je enako spraševal že lani, nato pa ponudil dolg in zelo premišljen odgovor, ki je navdušil:

"O moj bog. Erik, lani si me enako vprašal. Morda ti vsako leto v službi napreduješ? Najverjetneje ne. Je torej vsako takšno leto zate neuspeh? Ne. Vsako leto garaš za cilj. Morda za napredovanje, morda pri skrbi za družino, ali pri skrbi za starše. Ni neuspeh, temveč gre za korake do uspeha. Michael Jordan je igral 15 sezon in osvojil šest naslovov, je torej ostalih devet sezon neuspeh? Ne, torej, zakaj me to sprašuješ? Gre za napačno zastavljeno vprašanje. V športu ni neuspeha, so le dobri in slabi dnevi. Ne zmagaš vedno. Letos bo pač nekdo drug. To je šport. Drugo leto se bomo vrnili, poskušali igrati bolje in morda nam uspe osvojiti naslov."

Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!