Mlečnozoba Slovenija je prebila led

Košarka 4. Avg 202222:00 > 22:28 0 komentarjev
Klemen Prepelič: 130 dni po poškodbi znova pod koši.

Močno okrnjena slovenska košarkarska reprezentanca je v prvi pripravljani tekmi v pripravah na EuroBasket 2022 v celjski dvorani Zlatorog premagala Nizozemsko (83:76) in tako nagradila vrnitev Klemna Prepeliča.

V nobenih kvalifikacijah Slovenija še ni nastopila v tako okrnjeni zasedbi kot na prvi prijateljski tekmi v pripravi na EuroBasket. Selektor Aleksander Sekulić je namreč uresničil napoved o tem, da bodo priložnosti deležni mlajši košarkarji. Pri tem je storil še korak dlje. Na klopi nista ostala le Mike Tobey in Vlatko Čančar, ki sta se pripravam priključila vsega nekaj ur pred tekmo, temveč tudi Edo Murić in Zoran Dragić. Ker je bil na tribunah tudi Goran Dragić, ki se je vrnil s kratkega obiska ZDA in še ni obelodanil svoje odločitve, je tako pravzaprav v dvorani manjkal le Luka Dončić. Precej skromnejša in predvsem manj izkušena je bila zasedba na parketu. Vseeno se je na koncu, po zasuku v drugem delu drugega polčasa veselila prve zmage na poti do EuroBasketa.

Foto: Aleš Fevžer

“Pomembno je, da smo mladi fantje izkusili to raven. To je bila prva ideja. Druga pa, da postavimo neke osnove napada in obrambe. Fantje so pokazali veliko mero borbenosti. Da, delali so tudi napake. Razumljivo. Treba jih bo zmanjševati. Tudi met nam ni stekel, kar je prav tako pričakovano za prvo tekmo. Nismo si mislili, da bomo v vrhunski formi. Lahko smo zadovoljni s pristopom in zmago,” je po tekmi dejal selektor Sekulić.

VIDEO: vrhunci tekme

Nizozemska, ki bo med septembrskim EuroBaketom nastopala v praški skupini D, je kaj hitro izkoristila preveč ”tipljivo” domačo vrsto. Zavladala je v raketi, s hitrim pretokom žoge pa sprostila strelce z razdalje. Po petih trojkah je tako gostujoča zasedba že do polovice prve četrtine vodila z desetimi točkami prednosti (19:9). Številne slovenske menjave so sicer spreminjale ritem tekme, kljub vsemu pa je rdeča nit ostajal slab met. Ko je Jaka Blažič v 18. minuti v petnajstem poskusu zadel prvo slovensko trojko, so jih imeli Nizozemci v statistiki že sedem. Pa tudi vodstvo z rezultatom 47:43.

Foto: Aleš Fevžer

V rahli prednosti so bili sicer gostje v večjem delu tekme. Deloma zaradi na trenutke raztrgane slovenske igre, pa tudi zaradi dejstva, da so znali učinkovito prenašati ravnotežje igre. Največ težav je povzročal strelsko razpoloženi Worthy de Jong (na koncu 26 točk). Vseeno se oranžni zasedbi v nobenem trenutku ni uspelo odlepiti do bolj otipljive prednosti. Sekulić pa je v delu tretje in zadnje četrtine le našel posameznike z navdihom. Gregor Glas, Žiga Samar, Jurij Macura in tudi povratnik po poškodbi Klemen Prepelić so tako domačo vrsto vrnili v položaj za zmago. Prav z vztrajnostjo so na koncu tudi dokončno strli nizozemski oreh. Za prvo zmago v pripravah na branjenje lovorike.

Prvi strelec slovenske zasedbe je bil sicer Žiga Dimec (12 točk, 6 skokov),  11 jih je prispeval Klemen Prepelič, po 10 pa Aleksej Nikolič in Gregor Hrovat.

Slovenija : Nizozemska 83:76

Dvorana Zlatorog, gledalcev 1500, sodniki: Španič, Mohorič, Smrekar (vsi Slovenija).
Slovenija: Samar 2, Nikolić 10 (5:6), K. Prepelič 11 (6:10), Blažič 8, Ciani 2, Jurković 4 (1:2), Hrovat 10 (0:1), Ščuka 4 (4:4), Dimec 12 (4:5), B. Prepelič 5 (1:2), Glas 5, Macura 7 (1:1), Čebašek 3 (3:3).
Nizozemska: Franke 6, Van Der Vuurst 11, Van Vliet 5, De Jong 26, Van Bree 3, Haarms 7 (1:2), Post 9 (2:2), Kok 4, Kloof 5 (2:2).
Prosti meti: Slovenija 25:34, Nizozemska 5:6.
Met za dve točki: Slovenija 20:35, Nizozemska 13:34.
Met za tri točke: Slovenija 6:33 (Blažič 2, Nikolić, K. Prepelič, Jurković, Glas), Nizozemska 15:38 (De Jong 6, Van Der Vuurst 3, Franke 2, Post, Van Vliet, Van Bree, Kloof).

Nov tekmovalni preizkus slovensko izbrano vrsto čaka že v soboto, ko bo v Celju gostovala Črna gora. Sredi prihodnjega tedna bo Sekulićeva četa, takrat z vsemi razpoložljivimi močmi odpotovala v Carigrad, kjer se bo nato pomerila z Ukrajino in Turčijo, do kvalifikacijskih tekem za SP 2023 in nato EuroBasketa pa bo nato v Ljubljani gostila še Srbijo (17. 8.) in v Celju Hrvaško (20. 2.).