Gorana Dragića srce vleče nazaj

Košarka 4. Avg 202210:02 > 10:04 4 komentarji
Goran Dragić
Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav je selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić osredotočen na prvi preizkusni tekmi v pripravah na EuroBasket 2022, pa okrog izbrane vrste vseskozi kroži duh tistega, ki danes proti Nizozemski in v soboto proti Črni gori zanesljivo ne bo igral. Goran Dragić bo svojo odločitev, kot vse kaže, sporočil do konca tedna. Zadnji indici pa so zelo pozitivni.

Ko se je Zoran Dragić po enem od treningov sprehodil skozi hotelsko avlo, ga je vljudno zaustavila gostja hotela in ga prosila za skupno fotografijo. Ko ji je brez omahovanja in z nasmeškom ustregel, ga je po zahvali rahlo prijela za roko in mu dejala: “Lepo prosim, prepričajte brata, naj pride nazaj.” Ni bila edina. Zato je imel Zoran odgovor že na zalogi. “To je povsem njegova odločitev,” je odvrnil. S tem je nehote povzel tudi reprezentančno stališče. Vprašanje Gorana Dragića sicer ostaja del železnega repertoarja tudi ob srečevanju sedme sile s selektorjem in reprezentančnimi kandidati.

“Zanj morajo biti vrata odprta. Gogi je za slovensko reprezentanco storil ogromno. Še več, veliko je naredil za Slovenijo kot državo,” opozarja šef reprezentančne stroke Aleksander Sekulić, ki je prav tako že vajen stalnega poizvedovanja o usodi reprezentančnega kapetana in novopečenega člana severnoameriškega poklicnega moštva Chicago Bulls. A zdi se, da bo zgodba kmalu dobila epilog. Po vsej verjetnosti do začetka prihodnjega tedna. Zadnji indici, pa čeprav še neoprijemljivi, so pozitivni.

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

“Spoštoval sem njegovo odločitev, da po EuroBasketu 2017 zaključi reprezentančno kariero. A nato so se oglasila čustva. Srce ga vleče nazaj. Še posebej po kvalifikacijskih tekmah proti Hrvaški in Švedski. Odigral ju je vrhunsko, obenem pa smo lahko vsi skupaj videl, kako zelo je pogrešal reprezentančno okolje. To vzdušje mu ustreza. Tudi zdajšnja ekipa mu je všeč. Zato se je, pa naj se v njegovem primeru sliši še tako nenavadno, pripravljen prilagajati. Da bi le pomagal reprezentanci. Upam, da bo dokončno prišel do te odločitve in nam priskočil na pomoč,” pravi Sekulić.

Selektor že danes v reprezentančnem taboru pričakuje Vlatka Čančarja. Prihaja tudi naturalizirani center Mike Tobey. V ponedeljek pa se bo soigralcem priključil še prvi zvezdnik Luka Dončić, ki bo nato v sredo med potniki na carigrajski turnir. Reprezentanco, resda brez omenjenih košarkarjev, sicer prva tekmovalna preizkusa čakata že ta teden. Danes se bo izbrana v celjskem Zlatorogu pomeril z Nizozemsko (20.15, prenos na SK3), v soboto pa še s Črno goro (20.15, prenos na SK1).

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance. Slovenijo torej ta teden v Celju čakata prvi pripravljalni tekmi, in sicer v četrtek proti Nizozemski (20.15, SK 3) in v soboto proti Črni gori (20.15, SK 1). Obe si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Prihodnji teden v polni zasedbi. Foto: Aleš Fevžer

“Ob pripravljalnih tekmah sicer vedno govorimo, da rezultat ni v ospredju, a je še kako pomemben. Serijo tekem želimo odpreti z zmagama. Prav gotovo pa to ni najbolj pomembna zadeva. Radi bi preizkusili določene stvari, ki jih izvajamo na treningih ter tudi same igralce, da vidimo, kako se odzivajo v taktičnih zamislih. Zelo pomembna bo tudi sama analiza tekme, da na treningu odpravljamo napake in gradimo našo igro,” pravi selektor, ki bo zajetno minutažo v Celju zanesljivo namenil tudi mladim nabornikom.

Ker je na reprezentančnem seznamu še vedno kar 20 košarkarjev, na EuroBasket pa bo potovala dvanajsterica, gre tudi pričakovati, da bo selektor že kmalu po prvih pripravljalnih tekmah opravil prvi rez. Ob tem se poraja vprašanje, v kolikšni meri ima v glavi že dokončno dvanajsterico za EuroBasket. “Če smo povsem realni, je jasno, da ima ta reprezentanca zelo jasno jedro. A stalno poudarjam, da nihče nima povsem zagotovljenega mesta. Zakaj? Sestaviti moramo ekipo, ki bo učinkovito ter s pravo kemijo in energijo delovala na evropskem prvenstvu. Govorimo o ekipi z jasnim sistemom in razdeljenimi vlogami,” odgovarja Sekulić in dodaja: “Mladi fantje so dokazali, da so si zaslužili vabilo na priprave. Ni mi žal, da so med nami. Je pa res, da zaradi dobrega odziva vlada precejšnja konkurenca. Prostor je tudi za mlade. Če na koncu ne bodo z nami v Nemčiji, je dejstvo, da je pred njimi svetla prihodnost.”

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Luka Ščuka in Mike Tobey.

Foto: FIBA

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

V okviru priprav na EuroBasket čaka Sekulićevo četo šest pripravljalnih tekem.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

19.30, Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

19.00, Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija